Ontwikkeling Heineken in 10 jaar

Hoe is de ontwikkeling van Heineken vanuit financieel oogpunt verlopen na de dood van Alfred Heineken ongeveer 10 jaar geleden? De Financiële Telegraaf maakte er een mooi overzicht van. Sinds 2001 had Heineken een omzet van € 9.163 mln tegen een omzet van € 14.701 miljoen in 2010. Interessant is de koers van een aandeel. Deze stond in 2001 op €42,82 en nu schommelt ie rond de €37,-.

 

In het stuk van de DFT zijn veel financiële termen opgenomen. Ik zal zorgen dat ik alleen de conclusies opneem. Wil je weten hoe het er echt voorstaat dan kan je op de bronlink klikken. In de afgelopen tien jaar is nog steeds een winst per aandeel opgebouwd, er wordt waarde gecreëerd. Dit neemt de laatste vijf jaar iets af. 

De goodwill dat voor het bedrijf Heineken, in jip en janneke taal, voor de naam en het bedrijf wordt betaald is sinds 2001 sterk toegenomen. Van 2,2 miljard eind 2001 naar 10,2 miljard in 2010. Dit heeft uiteraard ook alles te maken met de vele overnames die Heineken deed zoasl BBAG in 2003, Scottish & Newcastle in 2008 en FEMSA in 2010. Bij overnames is vaak teveel goodwill betaald dat niet meer kan worden terugverdiend. Dit wordt jaarlijks bekeken en zonodig afgeboekt ten koste van het Eigen Vermogen.   

Wat wordt er gezegd over de vooruitzichten. De komende jaren worden kosten bespaard en verdere uitbreiding gerealiseerd in nieuwe markten. Je ziet dit al gebeuren met recente overnames door Heineken in bijvoorbeeld Ethiopië. Ook wordt er sterk gefocust op eigen merken zoals Heineken, Amstel, Strongbow, Desperados en Jillz. Aangezien Heineken de tweede grootste brouwer wil worden is te verwachten dat een nog grotere consolidatieslag gemaakt wordt. Men investeert veel in opkomende markten aangezien hier nog veel te halen is.

Ik ben benieuwd of het echt lukt om op termijn de biermarkt in nog grotere bierplassen te verdelen of dat de opkomst van andere bieren en biertypes roet in dit eten gaan gooien.

Bron: DFT

Lees ook:Omzet SABMiller stijgt, Foster’s daalt
Lees ook:Heineken koopt grootste ciderproducent België
Lees ook:Tiger Beer officieel van Heineken
Lees ook:Heineken zakt in verkoop verder weg
Lees ook:Groei Heineken door overnames

Eén reactie op “Ontwikkeling Heineken in 10 jaar

  1. Alexander

    Heineken en Carlsberg kunnen het truucje nog eens doen, maar dan met SABMiller.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.