Nederlanders gaan steeds vaker zelf bier brouwen

Brouwerij Alvinne in België gaat starten met een cursus hobby-brouwen. Interessant en leuk aangezien je thuis zelf met potten en pannen toch eenvoudiger bier kunt maken dan gedacht. In Nederland zijn er ook diverse brouwcursussen te volgen. Bij Alvinne zat de cursus in een mum van tijd vol wat aangeeft dat er een groeiende interesse bestaat in het thuis brouwen. Dat zien we ook in Nederland. Het aantal amateurbrouwers stijgt en is in beweging.

In eerste instantie op aanvraag van diverse media, probeerde ik cijfers te achterhalen over de groei van het aantal amateur- en hobbybrouwers in Nederland. Uit cijfers van de amateurbrouw vereniging ‘t Wort Wat blijkt dat het aantal de laatste jaren mooi stijgt. Ook is duidelijk te zien dat er enerzijds groei maar anderzijds ook behoorlijk wat verloop is. Veel amateurbrouwers kiezen het pad naar het professioneel brouwen. Dit blijkt ook weer uit het stijgende aantal brouwerijen in Nederland. Dit is de laatste jaren snel gegroeid naar ruim 100 bierbrouwers.

Een mooie ontwikkeling waarbij dit soort brouwcursussen het aantal amateurbrouwers alleen maar laat stijgen. Overigens wordt in de Jopenkerk in Haarlem speciaal voor vrouwen gezamenlijk gebrouwen en meer uitgelegd over het brouwproces. Kijk voor meer informatie hierover op www.bierenvrouw.nl.

In Amerika brouwen ook al behoorlijk wat mensen hun eigen bier thuis. Bekijk onderstaande demonstratievideo eens om zelf bier te brouwen.

Lees ook:Laatste groeicijfers ‘American Craft Beer’
Lees ook:In twee jaar tijd verliest België 3.000 cafés
Lees ook:Thuis brouwen ook voor vrouwen
Lees ook:Rendement cafés zwaar onder druk
Lees ook:Duvel Moortgat zet ruim 25% meer winst neer

4 reacties op “Nederlanders gaan steeds vaker zelf bier brouwen

 1. Jean

  Dit is geen bierbrouwen! In Amersfoort organiseert amateurbrouwersgilde De Amervallei vanaf 14 oktober voor de 17e keer een cursus bierbrouwen. Hier leer je in 4 avonden en een praktijkdag ECHT bierbrouwen. Meer info op http://www.amervallei.nl/brouwcursus.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Het gaat om de ludieke gedachte erachter… We moeten ‘t allemaal laagdrempelig en lollig houden. Niet iedereen hoeft op het hoogste niveau te brouwen ;-) net zoals dat niet iedereen chefkok hoeft te worden.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Ernst de Moor

  Dank voor de vermelding van onze website.
  Wij geven trouwens ook twee keer per jaar een brouwcursus!

    /   Beantwoorden  / 
 3. smoelwerkje

  Ik ben nu op deze manier bezig met mn 3e bier, er zijn vele verschillende soorten “blikken” met biersmaken.
  Ik wil op termijn op hoger niveau gaan brouwen.
  Ik zie deze producten als een mooie instap/opstap voor velen naar het bierbrouwen

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.