Volksdrank nummer één loopt terug

Dat de Tsjechische bevolking de wereld leiders zijn op het gebied van bierconsumptie is niet zo verwonderlijk aangezien bier net zo duur is als water. Brouwerijen zeggen dat volle kroegen en zogenaamde bier tuinen net zo belangrijk zijn voor Praag als de architectuur die het land bezit en de bekende Vltava rivier. De afgelopen vijf jaar liep de consumptie van pils toch terug.

Vroege cijfers uit onderzoeken geven de brouwerijen echter weer hoop dat er een verbetering komt in de consumptie en dat de vermindering slechts een tijdelijk iets was. De bierindustrie zegt een stijging van 1 tot 3% te verwachten dit jaar in de consumptie. Zou dit ook weer nieuw leven blazen in de pilsconsumptie? Of zou dit slechts te maken hebben met de afzet van pils in groeimarkten. Voor mijn gevoel toch het laatste.

Volgens de Credit Suisse’s World Map of Beer ligt het gemiddelde in Tsjechië op 161 liter per hoofd van de bevolking in 2010. Duitsland komt op een tweede plek met 109 liter. Groot Brittanië komt op 86 liter en de Amerikanen met 79 liter op de vierde plek.

Jiri Vesely, uitvoerende directeur voor de Tsjechische vereniging voor bier, raad een liter bier per dag aan mannen aan en 2/3 liter aan vrouwen. Dit is toch een vreemde gang van zaken, lijkt me. Het is niet zo vreemd dat de bierconsumptie zo hoog ligt en tegelijkertijd er met alcoholconsumptie behoorlijke problemen zijn. Opmerkelijk is dat de wijnconsumptie ook gestegen is in Tsjechie, maar dat dit volgens Vesely niets te maken heeft met de bierconsumptie. En vooral zijn toelichting is om te lachen: “Wijn kan niet worden vergeleken met bier, aangezien bier een van de meest voedzame dranken is die is uitgevonden. Het belangrijkste is dat je bier iedere dag drinkt, of iedere avond. Het heeft geen zin om alles voor de vrijdagavond te bewaren, want dan werkt het niet bevorderend.”

Dit soort dingen zijn toch vreemd?

Bron: Daily Star

Lees ook:Duitser drinkt weer minder bier
Lees ook:Belgen drinken steeds meer speciale bieren
Lees ook:Belgen drinken 4 procent minder bier
Lees ook:Kwart Belgische bierconsumptie speciale bieren
Lees ook:Heineken investeert in Congo

4 reacties op “Volksdrank nummer één loopt terug

 1. Frans Ruiter

  Het klopt in die zin, dat je beter 2 à 3 glazen bier per dag kunt drinken, in plaats van door de week niet en dan 15 glazen op vrijdagavond.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Maar toch geen liter bier per dag ;-) . Dat is toch al bijna vier bier….

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frans Ruiter

    Nee, het advies is één standaardglas voor vrouwen en twee standaardglazen voor mannen, waarbij een standaardglas 250 ml bedraagt en het gaat om bier rond de 5% alcohol.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.