Het nieuwe bier van Tour des Trappistes…

Op dit moment wordt er door George Nelis gestapt aan de laatste kilometers van de jarenlange wandeltocht van trappistenbrouwerij naar trappistenbrouwerij. Een aantal weken geleden schreef George al over de naderende ontknoping. Hij treft het niet als we de weerverwachting van deze week bekijken. Ik wens ‘m nu al alle succes toe. Het prachtige initiatief wacht aan het einde van de week… een nieuw bier.  

“Inmiddels zijn we enkele jaren verder en zijn bijna alle etappes gelopen, of gestapt, zoals onze Vlaamse buren zeggen. Alleen of met vriend Henk. Fantastische momenten en belevenissen, van schijnbaar hopeloos verdwaald in de Ardeense bossen, een kort dienstverband als tuinman bij Westmalle, slapen in een caravan of tipi, mijmeren langs de meanderende Semois-rivier, intrigerende stilte in de Trappistenkloosters, een bezoek aan de brouwerij van Chimay en Rochefort, tot Bourgondische maaltijden waarbij m’n ogen zich sluiten om nog meer te genieten.

Zonder uitzondering waren alle tochten bezielend, zowel door de ontmoetingen met de mensen, als door het wonderschone landschap. Bewondering en respect omschrijven mijn gevoel.

Van 29 augustus tot en met 9 september van dit jaar wordt de laatste etappe afgelegd, van Westvleteren naar Westmalle, en om invulling te geven aan mijn dankbaarheid, wil ik wat middelen bij elkaar brengen voor “To walk again”, een organisatie die mensen met een fysieke beperking ondersteunt in de sportbeoefening en voor beide Belgische wandelverenigingen, het Vlaamse “Grote Routepaden” en het Waalse “Les Sentiers de Grande Randonnée”, die mij met raad en daad hebben bijgestaan op mijn tocht.

Hiertoe hebben Marco Lauret, van speciaalbier brouwerij Duits & Lauret, en ik het plan opgevat om een bier te brouwen en de opbrengsten ten goede te laten komen aan bovengenoemde doelen.

Toen ik Marco benaderde om een bier te brouwen als toepasselijk klapstuk op het voltooien van mijn wandeling, heeft hij, of beter, hebben zij, want Daniëlle vormt de zakelijke wederhelft, meteen hun medewerking toegezegd. Na een aantal gesprekken was het duidelijk in welke richting het recept zich zou moeten ontwikkelen. Vol van smaak, opvallend en niet te zwaar. Verder zou er natuurlijk een link moeten zijn met de Trappistenbieren. Het moest vol en uitgesproken genoeg zijn om ’s avonds heerlijk bij te kunnen ontspannen, maar ook weer licht genoeg om de volgende dag weer met frisse benen en dito hoofd, verder te kunnen wandelen. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een niet te zware Tripel van 7.5% alc. De gebruikte hopsoorten, Hallertau Mittelfruh en East Kent Goldings, geven het een zeer bloemig karakter. Een deel ervan wordt pas laat in het brouwproces toegevoegd waardoor de aroma’s zeer uitgesproken aanwezig blijven maar de bitterheid nog niet zo sterk doorkomt. Door het gedurende een korte tijd te lageren op Frans eikenhout is het zeer zacht en rond van smaak met een subtiele toets van vanille in de geur. Het is een uniek en eenmalig brouwsel dat evenwel prima aansluit bij de andere Duits & Lauret bieren door zijn volle, complexe smaak en toch relatief lage alcoholgehalte.

Het bier, dat de naam “TeVreden” draagt, vanwege het tevreden en vredige gevoel welke de tocht mij gebracht heeft, zal in eind september te koop zijn in alle Nederlandse MiTra-vestigingen en van de tap beschikbaar zijn in meerdere speciaalbiercafé’s.

In de middag van vrijdag 9 september zal ik, omringd door onze kinderen, aankomen bij café “Trappisten” tegenover de abdij van Westmalle. Dankbaar, dorstig en, TeVreden.”

Door: George Nelis

Lees ook:19-9-’11: Presentatie Tour des Trappistes bier TeVREDEn
Lees ook:George Nelis bereikt einde Tour de Trappistes
Lees ook:Bierbrouwerij Duits en Lauret in beeld
Lees ook:Duits en Lauret wint BAV etikettenverkiezing
Lees ook:Bierbrouwers Duits en Lauret en Rodenburg vallen in de prijzen

0 reacties op “Het nieuwe bier van Tour des Trappistes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.