Onderzoekers vinden herkomst gistsoort van pils

Je zou het niet geloven maar tot een aantal weken geleden was niet bekend waar de oorsprong van het Beierse gist van pils lag. De koudetolerantie is afkomstig uit de alpiene beukenbossen van Patagonië, zo schreven onderzoekers in PNAS. Ongeveer 500 jaar geleden ging in een Beierse bierkelder het bier ineens gisten in de koelte in plaats van bij 20 graden.    

Dit was het eerste resultaat van het zogeheten lagerbier. Vreemd overigens want bij mijn weten was ‘t eerste pils lang niet zo oud en afkomstig uit Tsjechië. Echter de zoektocht lijkt toch aardig serieus. Het was al lang bekend dat het lagerbier zijn gisting te danken heeft aan de hybride gistsoort. Echter welk soort er met de S. cerevisiae was samengaan wat tot nu toe niet bekend.

In een zoektocht over de aarde hebben Amerikaanse en Portugese microbiologen de oorsprong met een zekerheid van 99,5 procent gevonden in het uiterste zuiden van Chili en Argentinië. Bossen werden wereldwijd uitgekamd om een overeenkomstige genoom van de gistsoort te vinden. Argentijnse collega’s zorgden voor de sleutel. Het kleine verschil dat nu is ontstaan tussen de beide gistsoorten zou komen doordat de gistsoort zich in de loop van de tijd heeft aangepast aan het brouwerijmilieu.

De gistsoort nu is nog beter in het afbreken van moutsuikers. Hoe de gistsoort van Patagonië in Beieren is beland is onduidelijk. Mogelijk is het meegelift in een handelsschip.

Bron: NRC

Lees ook:H41, heeft iemand de nieuwe aanwinst van Heineken al geprobeerd?
Lees ook:Bavaria stapt naar Duits hof
Lees ook:La Trappe Puur nieuw pils van ‘t Arendsnest
Lees ook:Grimbergen ehh.. oh ja Grolsch
Lees ook:Twentse Bierbrouwerij pakt de markt van grote brouwers

Eén reactie op “Onderzoekers vinden herkomst gistsoort van pils

  1. Bas

    Leuk verhaal :-) Nu ben ik echt benieuwd hoe de gist in Beieren is gekomen!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.