Top tien Oktoberfest bieren

Eerder schreef ik al dat het jaarlijkse Oktoberfest in München er weer aan komt. Van 17 september tot en met 3 oktober wordt in Duitsland weer het 2-3 weken durende evenement gehouden. Hiermee wordt jaarlijks een belangrijk cultuurstuk in stand gehouden in de Duitse geschiedenis. Alleen het bier dat men binnen de stadsgrenzen van München brouwt mag Oktoberfest bier worden genoemd. We hebben een top tien van interessante bieren.

Het Oktoberfest bier is een geregistreerd handelsmerk door de club van brouwers uit München. Toch worden buiten de stadsgrenzen nog steeds heel wat van dit type bieren gebrouwen.  Hieronder een mooi lijstje met enkele ’Oktoberfest’-style bieren. Hierin zijn bieren opgenomen die op ‘t Oktoberfest worden geschonken maar ook daarbuiten: 

1. Spaten Franziskaner Bräu – Oktoberfestbier Ur-Märzen
2. Brauerei Heller Bamberg – Hecht Schlenkerla Rauchbier Märzen
3. Hofbräu München – Hofbräu Oktoberfest
4. Brauerei Aying – Ayinger Oktober Fest Marzen
5. Brauerei Beck & Co – Beck’s Oktoberfest
6. Boulevard Brewing – Bob’s 47 Oktoberfest
7. Hacker-Pschorr – Original Oktoberfest Amber Märzen
8. St. Louis Brewery / Schlafly – Oktoberfest
9. Avery Brewing – The Kaiser Imperial Oktoberfest
10. Shmaltz Brewing – Coney Island Freaktoberfest

bron: goodbeerfest.com

Lees ook:Duitse bierfeesten weer van start
Lees ook:17-09 t/m 03-10-’11: Oktoberfest München
Lees ook:Oktoberfest in München
Lees ook:Oktoberfest in volle gang met innovatie
Lees ook:Nog een paar dagen…..

12 reacties op “Top tien Oktoberfest bieren

 1. Snaps

  Dat is natuurlijk leuk zo’n lijstje met top 10 Oktoberfest bieren. Maar waar haal je ze binnen onze landgrenzen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Ga je niet naar de Oktoberfesten?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Jan

    ..Alwaar je natuurlijk uitsluitend de Munchener festbieren kan drinken.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Fred Schiphorst

  Ik zou Schlenkerla toch geen oktoberfest willen noemen. Iets zegt me dat ze bij Heller ook vreemd zouden op kijken als ze lezen dat hun bieren hier onder worden geschaard. Het wordt ook niet gebrouwen ten behoeve van het oktoberfest, maar is gewoon het hele jaar verkrijgbaar. Wat het in de top10 van oktoberfestbieren doet snap ik dan ook niet. Opvallend overigens dat op de site over dit bier wordt gezegd dat voor mensen die niet van rookbieren houden de smaak “Light enough” is. Ik vraag me af of de schrijver het bier ooit zelf geproefd heeft…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kees Beerepoot

   Hear! Hear!

     /   Beantwoorden  / 
  2. Fiona de Lange

   Het gaat om oktoberstyle bieren en niet zozeer dat ze speciaal voor het oktoberfest gebrouwen worden… Dit komt nu niet duidelijk naar voren inderdaad, ik pas ‘t aan.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fred Schiphorst

    Maar Schlenkerla Rauch Märzen lijkt me ook geen oktoberfest stijl. Alhoewel Amerikanan daar natuurlijk anders over kunnen denken. Ik vraag me echter af of het wel gedronken wordt op die feesten. Ik heb ooit van Jos Brouwer begrepen dat tijdens het Oktoberfest over het algemeen pilsener achtige bieren gedronken worden. Dan valt dit bier wel heel erg uit de toon. Kortom: ik blijf me een beetje verbazen…
    Is er ergenes eeb beschrijving van “oktoberfest style” overigens? Dat zou helpen in deze discussie.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jan

     Oktoberfest style is in principe niets anders dan Marzenbier, of Vienna, dat luistert nauw geloof ik. Een wat meer moutige en zwaardere lager.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Jan

      En Schlenkerla is natuurlijk wel een Marzen, maar heeft volledig geen relatie tot de oktoberfesten, en een wel heel afwijkende smaak, dus wat die in dat lijstje doen, nee, das gewoon vaag.

        /  
     2. Fiona de Lange

      Bedankt! Dan weet ik weer dat ik geen Schlenkerla moet drinken als ‘t om Oktoberfest bier gaat. Iedere dag leer je weer wat nieuws.

        /  
     3. Rick Kempen

      oktoberfest bier = Märzen = het bier opdrinken dat voor de zomer gebrouwen werd om de zomer door te komen en nu op moet. Maar de meeste bieren nu worden er inderdaad speciaal voor gebrouwen, meestal moutiger lagers met een extra’tje alcohol.

        /  
 3. Fred Schiphorst

  @Rick
  Ik kan even niet rechtstreeks reageren, maar ook als het om Märzen gaat heeft Schlenkerla een bijzondere positie. Ze noemen ze het bier het hele jaar zo en elke verwijzing naar seizoenen is dus niet op zijn plek.Op hun site bevestigen ze ook dat het “GanzJährig” verkrijgbaar is. verder kom ik ook in het voorjaar de nodige Märzen tegen. Ik houd er echter rekening mee dat ze daar in München weer anders over denken dan in Frankelnland. Dat komt voor volgens mij…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.