Bier duurder door kleinere graanvoorraad

Vorig jaar leek ‘t nog ver weg toen de discussie over de graanvoorraad ook al ontstond. Het glas bier wordt hierdoor toch weer duurder. Dat komt doordat de Europese graanvoorraad enorm is geslonken als gevolg van de slechte oogst van dit jaar. En als graan schaarser wordt, gaan de prijzen omhoog. Dus het zal niet lang duren voordat men meer betaalt voor het bier.

Onder meer bierbrouwer Heineken verwacht dat de bierdrinkers volgend jaar maar ook in 2012 als gevolg van de stijgende grondstofkosten meer gaan betalen voor zijn of haar bier. “Met hoeveel kunnen en willen we niet zeggen”, zegt persvoorlichter John-Paul Schuirink tegen BNR. Hij voegt daar aan toe: “In de regel zullen we hogere grondstofkosten doorberekenen in de prijs van bier. Wanneer en met hoeveel hangt van verschillende factoren af.”

Gulpener heeft in deze kwestie wel een goede troef in handen aangezien zij zelf het graan verbouwt waardoor ze minder afhankelijk zijn van de wereldmarkt. Voorlopig zal een flesje Gulpener dus niet duurder worden, maar ook zij sluiten niet uit dat de hogere graanprijs op termijn wordt doorgerekend. ”Als de grondstoffenprijzen blíjven stijgen, zal de consument dat voelen. De prijs moet wel marktconform zijn.”

De brouwerijen reageren op het nieuws dat de graanvoorraad in de Europese Unie is gedaald naar een historisch laag niveau. Volgens de nieuwste cijfers is de voorraad maar genoeg voor 7,5 week van verbruik in Europa. Dat bleek maandag uit een rapport van het Productschap Akkerbouw.

Ook de prijzen van whisky en jenever zijn vanwege het bestanddeel graan niet veilig. En prijsstijgingen liggen gemiddeld toch tussen de 5 en 10 procent. En als dit dus meerdere jaren achter elkaar gebeurt dan hebben we ineens jawel 40% te pakken!

bron: bnr.nl

Lees ook:PINT houdt bierprijzen scherp in de gaten
Lees ook:Graanprijzen duurder: bier ook!
Lees ook:Einde samenwerking in zicht tussen telers en Gulpener?
Lees ook:Stop de discussie over prijsstijgingen
Lees ook:Helft bierdrinkers vindt doorberekenen grondstofprijzen OK

10 reacties op “Bier duurder door kleinere graanvoorraad

 1. Greet Zuurbier

  Nou zakt me broek af! Wort t bier weer duurder?!
  En die maloochem van Gulpener durft zeg! Eerst zeg jij dat zij geen probleem hebben want ze maken hen eigen graan en dus zijn ze niet afhankelijk van de wereldmarkt en dan zegt die goochem dat ze misschien toch de hogere prijze gaan rekenen want “de prijs moet wel marktconform zijn.”

  Zie je wel dat die hoge here altijd onze zakken leegmaken! Ik vind dit echt een schande! Fiona, help ons bierdrinkers want dit is bij de wilde spinnen af!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Koning Pels

  @greet zuurbier

  Gulpener teelt zijn bier niet echt zelf maar heeft contracten met boeren. Als deze boeren op contract bij gulpener structureel lagere prijzen krijgen dan op de wereldmarkt gaan ze hun brouwgerst ergens anders heenbrengen

    /   Beantwoorden  / 
  1. Greet Zuurbier

   Ze tele geen bier maar graan. dat weet ik. Maar pelsie, hebben ze nou een afspraak of niet? dat graan van die boere is toch al duurder want biologisch en lokaal enzo, dus dat die prijs ooit die wereldprijs wort, ik geloof t niet. En, jij zegt het, maar ik heb t Toos niet horen zeggen! Die denkt gewoon: we hebbe geen kartel, maar moete wel allemaal dezelfde prijs rekenen! Ja, de koekoek!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fred Schiphorst

    Gulpener zal niet de enige brouwerij zij die prijzen niet alleen af laat hangen van de kostprijs en een marge er op, maar ook van de markt. Er zijn meer brouwers die zich laten leiden door wat ze kunnen vragen, ofwel feitelijk wat een gek ere voor geeft. Is hun goed recht natuurlijk. Aan ons als consument de vraag of we daar in mee willen gaan. Stemmen met je voeten is nog steeds een middel om duidelijk te maken wat je wel en wat je niet accepteert…

      /   Beantwoorden  / 
 3. Fiona de Lange

  Ik zeg actie stop tegen verhoging bierprijs. Er komt een poll…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jos Walstra

   Natuurlijk mogen verhogingen in prijs van grondstoffen doorberekend worden. Het blijft de vraag of de consumentenprijs van bier reëel is. Ik denk dat deze niet een beetje te hoog is maar veel te hoog. De laatste tijd ook biet ven kleine Nederlandse brouwers behoorlijk in prijs omhoog. Natuurlijk is een deel accijns maar er zijn velen die maar vragen wat ze willen en niet denken aan de consument. Misschien eens een consumenten actie organiseren dat we een maximum bierprijs afspreken en duurdere gewoon met elkaar niet meer kopen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fred Schiphorst

    Mijn idee Jos. Dat de grondstofprijzen worden doorberekend vind ik logisch, een brouwerij is natuurlijk geen filantropische instelling en de schoorsteen moet roken. Maar ook mij bereiken signalen dat brouwers hun populariteit gebruiken om prijzen te verhogen.
    Dat laten we als consumenten natuurlijk ook wel gebeuren. Ik vrees dat nogal wat mensen het niet op brengen om dat zeer speciale biertje van die innovatieve brouwerij te laten staan omdat de rijs er van de pan uit begint te rijzen. En dus voelt die brouwerij geen noodzaak om de prijzen te matigen. Uiteindelijk is het de markt die bepaalt wat aanvaardbare prijzen zijn en wat niet.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Cees

   De ene dag is het bier te goedkoop (supermarkten & stuntacties) en nu wordt het bier te duur. Wat willen we nu eigenlijk? ;-)

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fred Schiphorst

    Volgens mij was de klacht niet zozeer dat bier te goedkoop is, maar dat brouwerijen buigen vooor de macht van de supermarkten en dus tegen lage prijzen verkopen en de rekening dan bij de cafës neer leggen. Met als gevolg dat de prijs waarvoor supermarkten hun bier verkopen hoger ligt dan die waarvoor cafébazen moeten inkopen. Daarnaast gaat het bij die hoge priojzen wat mij betreft ook deeld om brouwerijen die je niet mee ziet doen aan die stunt acties.

      /   Beantwoorden  / 
 4. bierevents

  Bier is net als de meeste voedingsproducten veel te goedkoop. Voor de grondstoffenleveranciers is het zonder speciale afspraken (Gulpener) of subsidies (Europa) niet mogelijk om gerst of hop te verbouwen in West Europa, er moet geld bij. Het bedrijfsrisico (slechte oogst door het weer of ziektes) staat niet in verhouding tot de prijzen die ze krijgen. Als ze om die reden zouden stoppen zouden we voor ons voedsel en het bier afhankelijk worden van exporterende landen als China (belangrijk hopland), USA of Rusland. Dan bepalen zij de prijs van ons bier. Willen we dat?
  De andere kant van het verhaal is dat de hogere consumentenprijzen nu niet leiden tot eerlijker prijzen voor de boeren, het komt volledig ten goede van de grote brouwers. NB: Gulpener is ihkv hun duurzaamheidsprincipe een positieve uitzondering, zij geven hun leveranciers een eerlijke en redelijke vergoeding. Net als de Molen dat mij op micro-schaal heeft beloofd voor mijn hop overigens:-)

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.