Jessenhofke wil tafelbier terug bij de maaltijd

De Belgische bierbrouwerij Jessenhofke, uit Kuringen-Hasselt, wil de traditie van tafelbier bij de maaltijd in ere herstellen. In samenwerking met horecaopleiding Rouppe uit Brussel raadt Jessenhofke aan om terug te grijpen naar de drank die door generaties lang gedronken werd bij de maaltijd.

Tafelbier zou gezonder zijn dan frisdrank doordat het minder suikers en minder calorieën bevat. Hierdoor is er minder risico op overgewicht, verslaving en kanker. Het vormt ook een onderdeel van de Belgische cultuur en de vroegere geschiedenis. 

Door het slechte drinkwater werd vroeger tafelbier net zo gedronken als koffie of thee vandaag. Vanwege het lage alcoholgehalte werd het destijds ook gedronken door kinderen en personen die geen alcohol mochten. Om vandaag de dag zelf tafelbier te maken kan je zelf bestaande biersoorten aanlengen met water. Niet echt ‘bierliefhebber verantwoord’ natuurlijk. In diverse landen om ons heen, ook in België heb ik het in een restaurant zien gebeuren, lengt men vaak bier aan met frisdrink. Inmiddels zijn er ook tafelbieren met een eigen smaak en merk.

Het nieuwe tafelbier van Jessenhofke vind ik eerlijk gezegd nog wel wat hoog in alcohol om voor dit type door te gaan. Het bier bevat namelijk 3,5% alcohol. Dan hebben ze in de UK bijna alleen maar tafelbier . Het nieuwe bier is alleen beschikbaar in 33cl flesjes en uiteraard biologisch.

Bron: Biojournaal

Lees ook:Herintroductie tafelbier?
Lees ook:Belgen willen vaker bier bij sterrenmaaltijd
Lees ook:Belgen drinken minder bier
Lees ook:Jessenhofke: een biologisch biertje
Lees ook:Bier & Gastronomie Award naar Lieve

2 reacties op “Jessenhofke wil tafelbier terug bij de maaltijd

 1. Jan

  Bier mag tafelbier worden genoemd als het extractgehalte van de stamwort niet hoger uit komt dan 4% Plato. Daar is nog wel een bier van 3,5% uit te slepen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Fred Schiphorst

  Of dat van die suiker nog steeds op gaat waag ik een beetje te betwijfelen. De tafelbierendie ik tijdens bezoeken aan Belgische festivals heb geproefd hadden een ding gemeen: ze waren behoorlijk zoet. Walgelijk zoet volgens mij, maar dat is natuurlijk persoonlijk.
  Er waren ook brouwers die zeiden tafelbier bewust zoeter te maken, om mensen van de frisdrank aan het bier te krijgen. Van dit bier geef je geen smaaknoitities, dus kan ik niet nagaan of Jessenhofke ook de suiker- dan wel zoetstoffenpot met gulle hand hanteert. Als dat niet zo is zou dat een verrijking zijn. Niets beter dan goede bieren met een laag alcoholpercentage. Of je ze nu tafelbier noemt of niet.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.