Finland overweegt verbod op sterke bieren

De Finse regering overweegt om de consumptie van sterke bieren tegen te gaan. Volgens de regering zou dat namelijk een oplossing kunnen bieden aan een groot deel van de problemen die met overmatig alcoholgebruik in verband worden gebracht. Die begrijpen ‘t helaas niet, net als de Engelsen. Mensen die overmatig bier consumeren drinken namelijk de lage alcohol bieren! 

Opgemerkt wordt dat de maatregel onder meer het aantal alcohol gerelateerde ziektes zou kunnen helpen beperken en het ziekteverzuim bij de Finse arbeidspopulatie zou kunnen terugschroeven. Uit onderzoek is gebleken dat in Finland elk jaar 3.000 mensen aan alcohol-gerelateerde ziektes of incidenten sterven.

“De Finse regering had aan een aantal onderzoeksinstellingen de opdracht gegeven gegeven om de gevolgen van het terugschroeven van het alcoholgehalte te bestuderen,” aldus het webmagazine Beverage Daily. In de Scandinavische landen, waaronder Finland groeit de alcoholconsumptie jaarlijks en worden de problemen groter. Dit blijkt overigens ook uit een rapport van de Wereld Gezondheidsorganisatie. In Finland wordt gemiddeld 10,2 liter pure alcohol geconsumeerd per hoofd van de bevolking. Dat is een verdrievoudiging tegenover het einde van de jaren zestig.

De onderzoekers stelden dat een maximumgehalte van 3,5 procent, zoals dat al in Zweden geldt, de alcoholconsumptie met 9 procent zou dalen. En daarmee worden 350 levens gered. Ik vraag het me serieus af of deze cijfers echt kloppen. Zouden ze dan niet gewoon meer drinken of naar een andere drank grijpen?

Het Finse Alko bier, cider en alcoholpops bevat nu 4,7 procent alcohol. Onderzoeker Aki Kangasharju stelt dat de maatregel de beschikbaarheid van alcohol zou doen dalen, waardoor ook de consumptie zou terugvallen en gevaren voor de bevolking zouden kunnen worden afgebouwd. Met dit verbod zal de Fin voor al het bier boven de 3,5% alcohol naar de Alko moeten.

Zou de uitdaging voor de toekomst worden dat brouwerijen een smaakvol bier moeten gaan brouwen dat maximaal 3,5 procent alcohol heeft. Zoals het ‘tafelbier’ van Jessenhofke‘.

bron: express.be

Lees ook:Finse brouwerij gaat 19e eeuws bier brouwen
Lees ook:Graanprijzen duurder: bier ook!
Lees ook:Twee dagen per week geen alcohol
Lees ook:Is bier drinken gezond?
Lees ook:Matige alcoholconsumptie vermindert leververvetting

8 reacties op “Finland overweegt verbod op sterke bieren

 1. Peter Smit

  De een na laatste alinea is niet correct. Op dit moment kunnen in alle Finse supermarkten bier en cider met 4.7 procent alcohol verkocht worden. Alko is de staatswinkel waar wijn, sterke drank en alle andere dranken met meer dan 4.7 procent alcohol verkocht word.

  Als deze limiet naar 3,5% gaat, dan verdwijnen niet de 4,7% bieren, maar verplaatsen deze zich naar de alko. Het is nu al zo dat voor bijvoorbeeld heineken (5%) je naar de alko moet en dat de supermarkt de 4.7% versie verkoopt.

  Conclusie: De goede en mooie bieren verdwijnen niet, maar moeten voortaan in de staatwinkel worden gekocht.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Dank voor deze zeer goede toevoeging! Ik zal er een verwijzing naar maken… en ‘t iets aanpassen.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Fred Schiphorst

  Als het effect van een dergelijk verbod zou zijn dat meer brouwers een smaakvol bier van hooguit 3,5% alcohol zouden gaan maken zou ik er misschien nog voor zijn ook. Van dat soort bieren zijn er namelijk veel te weinig. Naar ik begrepen heb omdat een smaakvol bier met een laag alcoholpercentage brouwen veel lastiger is dan een bier brouwen met veel alcohol.
  Verder valt me op dat je een tegenstelling noemt die niet klopt: dat mensen die overmatig bier drinken bier met weinig alcohol verkiezen wil niet zeggen dat verlaging van het alcoholpercentage net tot minder alcoholgebruik zou kunnen leiden. Als mensen in plaats van een bier van 10% een bier van 3,5% drinken en daarvan dan het dubbele, dan neemt het alcoholgebruik van diei mensen nog steeds af.
  Of het daarmee helpt? Ook ik heb mijn twijfels. Wel zou een deel van de nadelen van alcohol gebruik kunnen verminderen. Een van de uitkomsten van een evaluatie van de EK 2000 in Beglië en Nederland was dat er in Nederland minder gweld was geweest. Als reden daarvan werd vermeld dat i Nederland de bieren minder aocohol bevatten en dat Hash gedoogd werd. Minder aolcohol zou minder agressie op wekken en de hash zou rustiger maken. Ik geef het maar doro voro wat het waard is.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Fred, ik geef in ‘t stuk toch juist aan dat de Finse overheid het niet begrijpt. Ik weet zeker dat de Finnen die een alcoholprobleem hebben laag alcoholische bieren drinken en inderdaad meer gaan drinken. De OVERHEID denkt daar echter anders over. Dus dat is inderdaad de tegenstelling waar ik ‘t absoluut niet mee eens ben ;-) .

     /   Beantwoorden  / 
   1. Alexander

    verklaar dan eens waarom in Nederland steeds meer ‘high gravity’ bieren in het schap van de super liggen (7,5%+)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

     Wat heeft Nederland hiermee te maken?

       /   Beantwoorden  / 
     1. Alexander

      Mijn betoog is dat goedkoop hoog alcoholisch bier _hier_ voor het zuipen is. Lijkt me sterk dat dat elders anders is. Vandaar. ‘Men’ kan eigenlijk alleen conclusies trekken op het moment dat je cijfers hebt. Stel: Er wordt veel (als het zou bestaan) ‘Lapin Kulta Strong van 9%’ verkocht in de supermarkten voor weinig en er is overlast op straat dootr dronken lui dan zou ik ook snel een conclusie trekken.
      Hoeft niet, kan wel.

        /  
   2. Fred Schiphorst

    Ten eerste zou ik graag even weten waarop je dat zeker weten baseert. Ik vind er namelijk weinig argumentatie voor. Ten tweede geef ik al aan dat meer bier drinken en meer alcohol gebruiken niet samen hoeft te gaan als je het alcoholpercentage verlaagt, zie mijn toch niet zo lastig te doorgronden rekensommetje. Kortom: dat je het oneens bent met de finse overheid is natuurlijk je goed recht, maar wat mij beseft is het niet zeker dat jij gelijk hebt en zij niet.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.