Steeds meer Nederlandse brouwerijen maken een hoppig bier met meerdere hopsoorten. Brouwerij Witte Klavervier uit Zwolle is vanaf dit jaar bezig om de oude brouwtraditie uit de stad in ere te herstellen. De naam is afkomstig van het historische pand dat sinds de zeventiende eeuw bekend staat als Witte Klavervier. Er wordt nog niet in een eigen brouwerij gebrouwen maar dit is uiteraard wel een ambitie voor de toekomst. Sinds 1651 werd in de stadsbrouwerij van Zwolle bier gebrouwen.
In totaal bestonden er ooit 17 brouwerijen in de stad. De initiatiefnemers zijn druk bezig met het ontwikkelen van recepten en hebben inmiddels de eerste bieren gebrouwen. Een van die bieren is Klavervier, een blond hoppenbier. Een mooi verfrissend bier dat drie hopsoorten bevat namelijk Hallertauer Perle, Centennial en Cascade. Het bier heeft een zoete, fruitige citrussmaak en een frisse, droge, bittere nasmaak. Met een alcoholpercentage van 6,2% is het een smaakvol bier dat verkrijgbaar is in flessen van 0,75l en 0,33l.
Het is in balans, heeft een volle hoppige smaak met een relatief laag alcoholpercentage. Goed gelukt dus alhoewel de smaak niet heel erg onderscheidend is van de andere nieuw recent ontwikkelde hopbieren. Toch zeker een bier om niet over te slaan als je ‘m op de schappen ziet staan.
Lees ook:Eerste bier voor Witte Klavervier Zwolle
Lees ook:ABT-bier van de maand: Schipluyden
Lees ook:27-05-’12: Bier Beleving Oss
Lees ook:24-06-’12: Tilburgs Bierfestival
Lees ook:Ezel bier: niet voor ezels
Ik heb dit bier reeds gehad in een 0.75 CL fles en ik kan zeggen dat het een smakelijk bier is.
Ha Dennis en Fiona, jullie drinken wel hele kleine slokjes hoor! Wij leveren dit bier in 75 cl en 33 cl. flessen.
Maar geeft niet hoor, wij halen ook altijd nog wel eens hectoliters en liters door elkaar….
Hahaha,nou goed dan 75cl fles.
Sorry,de naam van mijn broer stond nog onder het veldje naam.
De historische naam van de brouwerij is ‘Witte Klavervier’
Om de assosiatie met Witbier te vermijden hebben we het bier
‘Klavervier Blond Hoppenbier’ genoemd. Zo zou het vroeger waarschijnlijk ook zijn genoemd.
Ik neem aan dat de recensent Fiona zelf is?
Bedankt voor het positive artikel in ieder geval.
Vanuit de richting van experts zowel als de consument krijgen wij erg goede reacties. Sommige grote namen kan ik helaas (nog) niet noemen. Een echte aanmoediging om door te gaan! We gaan snel weer brouwen want de eerste batch is bijna op. U hoort nog van ons!:)
Dacht ik nog zo goed nagekeken te hebben
… al die klaverbier en klavieren
. Dank!
Ik kan de humor er wel van inzien. In Tilburg werden wij ook consequent de Witte Klavier genoemd (De Witte Piano).
Geeft niet; als het bier maar goed is!
Klein vraagje: jullie hebben blijkens het artikel nog geen eigen brouwerij in Zwolle. Waar brouwen jullie het bier wel?
Bij de Scheldebrouwerij.
Op de website (onder ‘bier’) staat tot in de kleinste details alles over het brouwen, gistaflaten, bottelen, warme kamer etc.