Bieroloog opleiding: avond 1

Ik ben er nog steeds vol van, die eerste avond in Hasselt! Fantastisch om zoveel nieuwe dingen te horen en je passie voor bier op deze manier verder te verdiepen. Het onthaal lag in handen van Boes Yannick (Belgische Brouwers) die direct het tempo en niveau bepaalde. Met circa 45 mannen en 2 vrouwen is het eerste jaar zytholoog (bieroloog) opleiding van start gegaan. Al direct na de eerste les werden raadsels opgelost maar zijn er ook heel veel nieuwe uitdagingen bijgekomen.

Een zwart glas van binnen en van buiten maakte het onmogelijk om het bier te zien waarvan het toch echt de bedoeling was dat je het biersoort vlekkeloos zou benoemen. Alleen het glas omkeren zou de kleur verraden. Geloof me dan ga je bier echt anders proeven. En gebeurt het dus ook dat je denkt een donker bier te drinken terwijl het blond blijkt te zijn. Caramelmout is de ’boosdoener’ waardoor er een gebrande smaak aan het bier zit. Het is wel de ultieme manier om zonder vooroordelen echt te ontleden welke smaaktonen je proeft en welke passen bij een bepaald biertype. Gelukkig heb ik nog 25 lessen om te blijven proeven, ontleden en leren.

Ontstaan blond, dubbel en tripel
Er zijn verschillende theorieën door allerlei biergoeroes maar deze vind ik wel erg aannemelijk. Ook omdat ik die eerder heb gehoord van Trappisten en Abdij expert Gust Simons (nu brouwerij Dupont). Tijdens de Middeleeuwen stelde Keizer Karel allerlei taxen op (capitulare de villes) voor de ingrediënten (kruiden) van bier. In 1530 stelde de heilige Benedictus (Benoit) de regel in dat men moest werken voor de kost en gastvrij moest zijn voor armen en pelgrims. Vanaf dat moment ging men bier brouwen. In de abdijen had men echter besloten om te gaan brouwen met hop in plaats van gruut (kruiden) om zo de te betalen leges te omzeilen. Men maakte net als in Zuid-Frankrijk met de wijn drie soorten bieren.

‘Overlopen van geschiedenis’
Het eerste bier van mindere kwaliteit voor de armen en pelgrims (blond), het tweede bier gold als betaalmiddel en was om te drinken voor mensen op de abdij. En het derde bier, een zwaar bier (tripel), was bedoeld voor vader Abt en eregasten. Uiteraard waren de bieren destijds niet de huidige blonde, dubbel en tripel bieren van nu, echter het is wel een traditie waaruit deze drie biertypen in de Belgische biercultuur voeten aan de grond kregen. Niet alleen dit geschiedenis-verhaal maar de hele geschiedenis van het bier kwam in vogelvlucht voorbij, inclusief het ontstaan van de naam bier. En dan continu met de mededeling ‘dit is maar even het overlopen van de algemene basisgeschiedenis’. Dat belooft dus wat als we straks echt de diepte ingaan.

En dan het brouwproces, dat kwam ook even ‘overlopend’ aan bod. Er werd toch alvast even ingegaan op de warmte recuperatie, de verschillende manieren om bier te laten afkoelen, de invloed van de enzymen op ‘t brouwproces en het verschil met actieve biomoleculen, de opwarming van het beslag, het klaren van het wort en noem het maar op.

De komende 25 avonden ga ik straks leren welke invloed alle afzonderlijke ingrediënten op het brouwproces en het eindresultaat hebben, wanner bieren goed en afgekeurd worden op basis van cijfermatige richtlijnen en hoe belangrijk afvultechnieken zijn voor het behoud van het bier. Uiteraard gaat het brouwproces tot in detail aan bod komen en zou ik straks weten hoe ik nog iets in het bier kan corrigeren om het resultaat binnen de richtlijnen te laten vallen. Ook als het bier niet goed smaakt dan hoor ik straks te kunnen benoemen waar het in het brouwproces mogelijk fout is gegaan! Enfin, ik ben reuze benieuwd.

Wat een uitdagingen, het is teveel om op te noemen! Volgende week meer…..

Lees ook:Start bieroloog opleiding
Lees ook:Leren, leren, leren
Lees ook:Bieroloog opleiding: avond 2
Lees ook:Bier- en kaascombinatie 2
Lees ook:Bieroloogopleiding: hét examen

12 reacties op “Bieroloog opleiding: avond 1

 1. Max

  Mooi verhaal!!!!
  Als ik dit lees gaat als bierliefhebber mijn hart sneller kloppen. Mooi volk die belgen… Super blog overigens!

    /   Beantwoorden  / 
 2. michiel

  Ik vond een kaartje van http://www.bier.blog.nl in mijn beurs en heb nu even tijd. Je hebt niet overdreven, wat heb je een pak aan info verzamelt hier! Prachtig

  wees gegroet
  uw medestudent uit Sittard

    /   Beantwoorden  / 
 3. Dennis

  Heerlijk om te lezen! Dank je wel dat we indirect een beetje met de cursus mogen meedoen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Ernst

  Prachtig verslag, erg interessant allemaal! Ik hoop dat je de kennis die je daar opdoet blijft delen. Ga je ook zelf brouwen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Uiteraard blijf ik iedereen een klein kijkje in de keuken geven van deze opleiding. En zelf brouwen natuurlijk maar wel voor de hobby!

     /   Beantwoorden  / 
 5. Bas

  Leuk om te lezen!!! Super!

    /   Beantwoorden  / 
 6. Rob

  Hey Fiona echt leuk, ik doe zelf de stibon cursus niveau 2 en heb eerst getwijfeld om de cursus in hasselt te gaan doen.
  Stibon is ook erg goed maar wie weet is het nog wat om de cursus in hasselt ook te doen.
  Gaat ook erg diep merk ik!
  Veel succes

    /   Beantwoorden  / 
 7. Alexander

  Maar ik neem aan dat je een beetje in de buurt woont, want autorijden na zo’n avond lijkt me niet echt zo’n goed idee en met de trein/bus is het ook minder lijkt mij..

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Alexander, 1 uur en 15 min. rijden. Maar er wordt echt maar heel weinig uitgeschonken…. En dan kan je bovendien ook een deel niet opdrinken. Als je twee à drie keer 0,1 drinkt… Het is geen proeverij natuurlijk…

     /   Beantwoorden  / 
 8. Maarten

  Hoi Fiona,

  Inderdaad, de eerste avond was prima. Je hebt ook niet gelogen over je weblog, wat een berg informatie zeg! Ik ga hier flink rondlezen om mijn kennis te vergroten, dat kan ik wel gebruiken.

  Tot maandag!

    /   Beantwoorden  / 
 9. Fred Schiphorst

  Toch opvallend. Ik zocht op de site van Syntra Limburg naar de cursus. Blijkt hij onderdeel te zijn van de sector “Wijnen en aanverwante opleidingen”. Blijkbaar komen ze zelfs in een bierland als België al niet aan de dominante invloed van wijn…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Die is inderdaad erg grappig!!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.