PINT houdt bierprijzen scherp in de gaten

Begin september werd al duidelijk in dit blogbericht dat de bierprijzen gaan stijgen als reactie op de slinkende graanvoorraad. PINT komt nu ook naar buiten met waarschuwingen dat de Nederlandse bierbrouwers van plan zijn de bierprijzen in 2012 flink te laten stijgen. De reden van de prijsstijging roept twijfel op bij PINT. Het slinken van de graanvoorraad kan slechts aanleiding zijn tot een beperkte prijsstijging zegt PINT en roept op tot transparantie. Vul de poll links in op dit blog.


Begin september werd bekend dat door de slechte oogst van dit jaar de Europese graanvoorraad is geslonken naar een historisch laag niveau. De bierprijzen zullen hierdoor gaan stijgen. Hoeveel de prijzen gaan stijgen, zegt men niet, maar wel dat het doorberekenen van duurdere grondstofkosten gebruikelijk is in de branche. Kenners verwachten een stijging van de bierprijzen met 5 tot 10 procent.

Grondstofkosten fractie van kostprijs
PINT-voorzitter Jeroen Carol Visser is het hier niet mee eens. ”De grondstofkosten zijn slechts een fractie van de totale kostprijs van bier. Brouwers geven nog meer geld uit aan verpakkingen of reclames dan aan grondstoffen. Laat u niet misleiden: de stijging van de graanprijzen staat in geen enkele verhouding tot een stijging van de bierprijzen met 10 of zelfs maar 5 procent. Wij zullen de ontwikkeling van de bierprijzen scherp in de gaten houden en de bierbrouwers hierop aanspreken, mochten zij overgaan tot het verhogen van hun bierprijzen.”

Bron: Pint

Lees ook:Bier duurder door kleinere graanvoorraad
Lees ook:Brouwers verwachten bierprijsstijging van 40%?
Lees ook:Helft bierdrinkers vindt doorberekenen grondstofprijzen OK
Lees ook:Bierprijs Oktoberfest bijna 9 euro
Lees ook:Bierprijs steeg in 2012 met 8 eurocent

7 reacties op “PINT houdt bierprijzen scherp in de gaten

 1. Fred Schiphorst

  Toch opvallend dat dit weinig aandacht trekt op dit forum. Over de ruzie tussen een aantal brouwers vliegen de postings je om de oren en de bierpijs is blijkbaar niet interessant. ook elders lees of zie ik er weinig over. Zou het werkelijk zo zijn dat de bierconsument dit gewoon over zijn kant laat gaan? is er eigenlijk in dit opzicht verschil tussen grote en kleine boruwerijen of bijvoorbeeld tussen buitenlandse brouwerijen en Nederlandse? In elk geval ben ik het met de conclusie dat een stijging die niet te verklaren is uit de gestegen kostprijs niet wenselijk is.

    /   Beantwoorden  / 
 2. peter

  De grote brouwers laten al heel lang de prijzen explosief stijgen. Terwijl ze door hun grootschaligheid met veel lager prijzen uit kunnen komen. In het proces met olm geeft Heineken aan, even uit mijn hoofd, ongeveer 80 euro op een fust te verdienen.
  Terwijl er een aantal hele knappe B merken zijn die zelf voor minder dan 80 euro leveren. En dan alle technische ondersteuning voor de ondernemer bieden incl. glaswerk en vilten. Terwijl je bij Heineken onder een bepaalde afname zelf de monteur nog moet betalen bij een storing.
  Maar dit geeft wel een aantal andere merken de gelegenheid om een vaste voet op onze bodem te krijgen.
  Dus grote brouwerijen ga vooral zo door. Dat is goed voor de diversiteit.

    /   Beantwoorden  / 
 3. peter

  Om maar even een voorbeeld te noemen. Toen de brouwerij waar Fiona nu les krijgt nog niet van Heineken was kostte een fust van deze brouwer rond de 70 euro. Nu zit het al over de 100 euro heen. Er is wel iets gewijzigt. Het heeft nu iets meer alcohol. 5,5 ipv 4,7 maar dat rechtvaardigt niet deze prijsstijging.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Peter, ik krijg geen les bij Stella hoor ;-) . Gewoon op de Campus van Syntra (onafhankelijke school en opleidingsinstituut).

     /   Beantwoorden  / 
 4. peter

  oeps, ik dacht ergens gelezen te hebben dat je in Hasselt les kreeg en had de, ik las over een smaaktest waar maes en cristal pils in voor kwam. En ik lag gelijk de link, Hasselt-Alken. Vandaar dat ik dacht dat je lessen op de brouwerij van Alken-Maes waren. Niet bij Stella trouwens. Die is toch van Imbev en geen eigendom van Heineken? Het lijkt me trouwens wel een hele leuke opleiding. Veel succes.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   O.k. en ik had jou weer verkeerd begrepen.. ik vond ‘t al zo raar… de link naar Stella. Is dat ook weer duidelijk.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.