Brouwerij Heyloo aan lange lijst toegevoegd

Net zoals paddestoelen deze tijd van het jaar uit de grond schieten, komen er brouwerijen bij in Nederland. Het gaat wel érg snel de laatste maanden. Laten we bij allen hopen dat het geen tijdelijke glorieuze initiatieven zijn, maar lange duurzame doordacht ontwikkelde plannen! De laatste naam die we aan de lange lijst toe kunnen voegen is huurbrouwerij Heyloo te Heiloo. Zijn we qua aantal inmiddels België al voorbij?
Op het laatste jaar na – omdat ze het druk hebben met de brouwerij natuurlijk – komen drie heren uit het Oosten van Heiloo regelmatig langs op mijn maandelijkse proeverijen, en van het een komt het ander… Deze achterburen van elkaar (hobby)brouwen met elkaar in één van hun garages zo´n 20 liter per keer. Ik heb af en toe proefbrouwsels mogen ontvangen om mijn mening over de bieren te geven, en elke keer was ik verrast en enthousiast over de kwaliteit en de smaak. Goed, de hoeveelheid koolzuur was wel eens aan de hoge of lage kant, en het biertype kwam niet altijd overeen met wat ze voor ogen hadden, maar de recepten vond ik veelbelovend.

René Boulonois, Bert Langendam en Theo van Beek hebben Stichting Brouwerij Heyloo opgericht, die ten doel heeft het ontwikkelen, brouwen en lokaal vermarkten van speciaalbier met een Heilooër identiteit. Daarbij wil de stichting ook de historie van Heiloo promoten via de etiketten en haar website (nog in ontwikkeling). Er is een contract getekend met brouwerij De Schans in Uithoorn, die zeer binnenkort start met de productie van het eerste bier. Er liggen een aantal recepten klaar die op termijn de brouwketel zullen passeren.

Het eerste bier zal naar verwachting voor het einde van het jaar verkrijgbaar zijn bij een aantal horecagelegenheden in Heiloo en te koop zijn bij een locale slijterij.

Heel veel succes heren! En als er nog eens wat geproefd moet worden…

(Bron: Persbericht secretaris Stichting Brouwerij Heyloo)

Lees ook:Heiloo weer een bier rijker
Lees ook:Derde bier Heyloo geïnspireerd op Midzomer
Lees ook:Line up NHBF 2013
Lees ook:Nederlanders gaan steeds vaker zelf bier brouwen
Lees ook:Een website van een bierbrouwer up-to-date?

2 reacties op “Brouwerij Heyloo aan lange lijst toegevoegd

 1. Dirk

  Beste heren,

  alle succes toegewenst en zien gaarne jullie ontwikkelingen toegemoet.

  Bierbrouwerijen.org

    /   Beantwoorden  / 
 2. TreinJan

  Weer een biermerk erbij, geen “brouwerij”. Als ze niet zelf tenminste een deel van de op de markt gebrachte (of te brengen) produktie in een eigen brouwinstallatie produceren zijn ze wat mij betreft geen brouwerij.
  En een brouwerijhuurder (of huurbrouwerij?) – als ze niet zelf het (merendeel van het) werk doen eigenlijk ook niet.
  Streng in de leer? Misschien wel, maar ik heb het een beetje gehad met de verwatering van de term Brouwerij.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.