Jubileumbier Beemster 400 jaar

Brouwerij “De Lepelaer” uit Midden-Beemster heeft zelf al twee jubileumbieren “achter de rug” (Beemster Jubilaer en Beemster 10), en is al momenteel volop bezig om een bier neer te zetten voor het 400 jarig bestaan van hun mooie polder de Beemster. Is het juiste (proef)brouwsel al in zicht? Het jubileumjaar in ieder geval wel: 2012!

Wat is er aan de hand? Welnu, De Stichting tot Herdenking van de Droogmaking van de polder De Beemster bundelt en coördineert zoveel mogelijk initiatieven en activiteiten ter voorbereiding van het 400 jarig bestaan in 2012. “Daar hoort een bier bij!”, dachten Sjaak van der Lee en Nico Ruijter van De Lepelaer, en nu zijn de mannen alweer drie jaar bezig proefbrouwsels te maken om over een tijdje “het juiste” bier in de markt te zetten.

 Het idee was om een mix te maken van een Meibock en een Pale Ale. De proefbrouwsels die daar uit voortkwamen, werden goed bevonden door hun proevers: familie en vrienden. Doch eigenwijs als ze kunnen zijn, het had voor hen niet de “X-factor”. Er werd een ander koers gevaren die beter bij hen paste. Maar dít uiteindelijke brouwsel kreeg niet de waardering die ze zochten, daar waren ze het wél over eens. Na nog eens de diverse recepten doorgenomen te hebben kwamen ze tot de conclusie wat er niet goed was. Het bleek dat de gekozen kleurmout een minder aangename smaak gaf dan verwacht. De kleurmout wordt vervangen door een andere en het brouwsel wordt nogmaals gebrouwen. Het wordt nu wel heel kort dag, maar ze hebben er alle vertrouwen in dat ze nu de juiste mix te pakken hebben.

 De gedachte is dat wanneer je al 15 jaar aan het brouwen bent en in de eigen proefbrouwketel heel veel testen hebt gedaan met vele mout-, gist- en hopsoorten, het goed moet komen. Komende week wordt het bier bij de Proefbrouwerij te Lochristi gebrouwen en in december zal het klaar zijn. De naam? Misschien staan ze open voor suggesties!

 Ik ben benieuwd mannen, en ik kijk er naar uit!

Lees ook:Nieuw carnavalsbier gelanceerd
Lees ook:Primeur: eenmalige La Trappe Isid’or Oak Aged
Lees ook:Vierde jubileumbier Brouwerij De Leckere: Lentekuit
Lees ook:Jubileumbier La Trappe Isid’or levert 100.000 euro op
Lees ook:Christoffel brouwt zwaar ondergistend jubileumbier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.