Forse groei Belgische brouwerijen

Benieuwd hoeveel bieren België rijk is? Inmiddels zijn er bij onze zuiderburen 1.132 unieke bieren te tellen afkomstig van 178 brouwerijen. Dat halen we in Nederland dus nog niet! Dat zijn er maar liefst 500 meer dan vier jaar geleden. Hilde Deweer ging in 2007 het land door voor haar eerste versie van “Alle Belgische Bieren”. Voor de tweede editie, die nu net uitgekomen is, kwamen hier nog heel veel brouwerijen bij en werd haar duidelijk dat bier brouwen nog nooit zo populair was. Een trend die wij in Nederland uiteraard ook zien.

Bij het rondje langs de Belgische brouwerijen ontdekte Hilde dat er tegenwoordig veel gewaagde keuzes worden gemaakt bij het brouwen van bier. Een interessante conclusie, zeker in het kader van de onlangs gevoerde discussie op dit blog over het passé zijn van Belgisch bier. Deweer:”Iedereen heeft al een tripel of een pils. Daarom proberen brouwers zich intussen van de concurrentie te onderscheiden door de vreemdste ingrediënten toe te voegen. De ene voegt een oestersmaakje aan zijn bier toe, en een ander probeert het met saffraan of witlof. Ook zijn mixen van bier en wijn te vinden en beginnen variaties zoals dieetbier op de markt te komen.” Al deze experimenten zijn echt iets van de laatste jaren.

In de tweede editie van Alle Belgische Bieren is geen waardeoordeel gehangen aan de bieren. De schrijftster geeft aan een liefhebber te zijn en geen kenner. Je vindt er BIJNA alle Belgische bieren in, behalve de etiketbieren. De bierbabel loopt helaas nu alweer achter de feiten aan doordat afgelopen maand de nieuwe brouwerij Etropius met twee nieuwe bieren is ontstaan. Dat aantal zal de komende maanden vast en zeker toenemen. De nieuwe editie ligt vanaf nu in de winkel en kost € 35,-. Heel handig en interessant, ik heb de eerste zelf ook.

Bron: Standaard.be

Lees ook:Nieuwe editie boek ‘originele cafés in Vlaanderen’
Lees ook:Vernieuwde Nederlandse bierkaart te koop
Lees ook:Koninklijk bier in België niet in trek
Lees ook:Inschrijving Brussels Beer Challenge van start
Lees ook:Bier als shampoo, kan dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.