Ruim 1300 tankstations aan het bier

De tankstations zetten duidelijk een statement door op ruim 1.300 locaties bier te gaan verkopen. Daarmee slaan ze naar mijn idee dezelfde koers in als de kleine cafés dat deden met het rookbeleid. Op deze manier is het bovendien lastiger om pomphouders te controleren! Als vooraf duidelijk is bij welke tankstations het bier wordt verkocht staan ze iedere dag bonnen uit te schrijven. 

Zoals ik vorige week in mijn blogbericht schreef en nu ook door BETA, de branchevereniging van pomphouders, naar buiten is gebracht is het aantal aanmeldingen om alcoholische dranken te gaan verkopen om een proefproces uit te lokken erg hoog.

Intussen gaat het om ruim 1300 tankstations met een landelijke dekking in steden en langs autosnelwegen. “Unaniem is besloten dat iedereen medio november bier en wijn gaat verkopen”, zegt Beta-voorzitter Ewout Klok. De boetes die de Voedsel en Warenautoriteit gaat uitdelen, komen volgens de voorzitter voor rekening van de pomphouders zelf.

Bron: Telegraaf

Lees ook:Tankstations naar de rechter om bierverkoop
Lees ook:Geen bier met alcohol bij tankstation
Lees ook:Voedsel- en Warenautoriteit klaar voor overtredende tankstations
Lees ook:Pomphouders gaan in hoger beroep over alcoholverkoop
Lees ook:Eerste pompstations met bier

8 reacties op “Ruim 1300 tankstations aan het bier

 1. Jos Walstra

  Niet bekeuren zou ik zeggen, meteen sluiten wegens overtreden van drank en horecawet (staat e.e.a. in geloof ik). Lijkt wel een coupe, dus justitie/OM er boven op. Alle 1300 stations wegens het willens en wetens overtreden van de wet meteen op slot totdat er een uitspraak van de rechter is. Tanken alleen bij de pompstations die niet zijn aangesloten bij de BETA. Wat matigt een club als BETA zich aan? Net als mij moet men gewoon de Nederlandse wet volgen en je mag niet voor eigen rechter spelen.

  Even wachten tot er Controle drank en horeca wet binnenkomt en dan flesje aan de mond zetten zou ik zeggen. Wordt de uitbater van de pomp dubbel gepakt.

  Wanneer gaan de Nederlandse brouwers, KBC en PINT zich in de media hier hand in hand tegen afzetten? Zij moeten dit toch ook niet willen lijkt mij. Ik als fanatiek bierconsument weet alleen dat we van dit soort razziapraktijken van BETA de bierwereld een slechte naam krijgt als dit niet wordt veroordeeld. Nog leuker we kunnen het omkeren en in ons voordeel laten werken door het duidelijk in de pers te veroordelen. Afspraken hoe Hand in Hand hier tegen op te treden kunnen morgen worden gemaakt. De hele Nederlandse bierwereld is morgen toch op dezelfde 200m2 in Amsterdam.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   Ik denk er toch nog wat genuanceerder over. Het uitlokken van een proefproces als je het niet eens bent met een maatregel is niet zo bijzonder en het in grote meerderheid ontduiken van een regel al helemaal niet. Verder kan geen van de benzinepomphouders er iets aandoen dat er zo veel zijn die ook aan de boycot mee doen.
   Tenslotte valt er nog wel; wat af te dingen aan het veiligheids argument dat ik steeds hoor. Ik zie niet in waarom ik als ik met iemand mee rij bij een benzinestation niet een biertje zou mogen kopen. Ik rij tenslotte niet en breng dan ook het verkeer niet in gevaar. Het aanpakken van mensen die met te veel alcohol achter het stuur zitten vind ik een goede zaak en de pakkans mag wat m,ij betreft nog wel verder omhoog. En iemand die met alcohol op rijdt mogen ze van mij zijn rijbewijs heel lang afnemen. Maar ik vind (overigens geheel op persoonlijke titel) dat het feit dat er mensen zijn die hun verantwoordelijkheid niet kunnen of willen nemen geen reden om de verkoop te verbieden. Dan zou je overal waar je met de auto kunt komen de verkoop van alcohol verboden moeten worden en zou je de horeca op dezelfde parkeerplaats als een benzinestation ook moeten verbieden alcohol te schenken. En dat hoor ik niemand voorstellen…

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fiona de Lange

    Fred, we zijn het helemaal eens!!!

      /   Beantwoorden  / 
   2. Jos Walstra

    Hoi Fred,

    Ik kan het natuurlijk wel grotendeels met je eens zijn, maarrr.. Het is natuurlijk te gek dat je een proefproces uit wilt gaan lokken met 1300 tankstations in één keer. Daarnaast is het om een volgens mij goede reden verboden. (en verboden is verboden). Dit was omdat er diverse idioten waren die jou en mij wel in gevaar brachten door drank in een Tankstation te kopen. Ik ben het eens met pakkans vergroten, maar ook dan zul je zien dat er nog diversen zijn die drinken tijdens het rijden omdat het zo gemakkelijk verkrijgbaar is bij b.v. de snelwegpomp in de vorm van een soort koppelverkoop.
    Ik zeg daarom hard bestrijden dit fenomeen.
    Daarbij denk ik aan de 3 man van 42e PAATCIE die in 1986 om het leven zijn gekomen, en 1 die levenslang invalide is gereden door een sukkel die teveel had gedronken en niet eens wist wat er gebeurde. Hemzelf mankeert niets. Natuurlijk kan dit drinken ook bij Horeca die een parkeerplaats heeft, maar dan is er in elk geval een drempel die willens en wetens genomen moet worden. Misschien helaas maar ik ben van mening dat een sukkel die drank in een tankstation koopt wel een erg laag IQ heeft en hierdoor niet in staat is onderscheid te maken. Dus moet zo likt mij de overheid en wijzelf PINT, de Nederlandse Brouwers en de KBC hiertegen duidelijk stelling nemen in het openbaar (pers zo je wil). (weer een veel te lang verhaal die niemand leest)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Schiphorst

     Jos, dat is iets dat ik mis: waarop is het idee eigenlijk gebaseerd dat dronken rijders hun alcohol kopen bij een tankstation? Ik kom dat eigenlijk niet tegen in de discussie. In het geval dat jij noemt kan die man zijn alcohol even goed in een PMT hebben genuttigd of in de kantine van zijn onderdeel. Verder dank ik je voor je kwalificatie, want ik heb wel degelijk eens alcohol bij een tankstation gekocht. Exact op de manier die ik beschreef: ik was bijrijder en wist dat ik die dag niet zou rijden. Ik snap je emoties en nogmaals: ik ben sterk gekant tegen dronken rijden, maar voor mij is het geen uitgemaakte zaak dat de bierverkoop in ene tankstation het dronken rijden stimuleert. Tot voor kort deed de Horecava dat wel overigens en daar werd nooit gesproken over het aan banden leggen van alcoholverkoop. Wel van meer controles. Misschien moet er bij benzinepompen ook meer gecontroleerd worden…
     Voor ik dus PINT om een stelling vraag zou ik eerst wel eens uit de emoties en speculaties willen gaan en aan feiten doen. Die heb ik een beetje gemist.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Jos Walstra

      Fred,
      Natuurlijk bedoel ik (ik was niet duidelijk) een bestuurder die nog achter het stuur moet met sukkel en idioot, en niet een passagier c.q. bijrijder, en al helemaal jou niet.
      Toch ben en blijf ik van mening dat er een hogere drempel is betreffende drinken en rijden (besturen) als je naar een horecagelegenheid gaat om je drank te nuttigen en daarna dus willens en wetens achter het stuur stapt, dan had/heb je hier van te voren over nagedacht. Dus dan zou het doodrijden zo’n geval ook nog voorbedachte rade kunnen zijn. En natuurlijk is het goed (veel beter) om de feiten te onderzoeken voordat een verenigingen als PINT, NB of KBC zal gaan reageren. Ik heb mijn persoonlijke mening geschreven en ik denk dat dit kan en mag in dit blog. Dus genoemde verenigingen op onderzoek naar de feiten, en dan reageren. Ik zou graag feiten weten/horen. De mening van bureaus als stiva gelden bij mij niet daar bij hen alleen de negatieve kanten worden belicht en ik nooit 1 positieve heb gezien.

        /  
 2. Fiona de Lange

  Ik kan er niet wakker van liggen of ‘t straks wel of niet mag. Ik snap standpunten van beide kanten. Waar ik me wel boos over kan maken is dat er bij wegrestaurants wel gewoon bier te koop is. Je stopt met de auto voor de ingang loopt naar binnen, koopt bier, loopt naar buiten en je rijdt weg. Dat zou dan ook niet meer moeten kunnen. Er wordt nu met twee maten gemeten.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Fred Schiphorst

  @Jos
  Eigenlijk was het e wel een beetje duidelijk dat je mij niet bedoelde, maar ik kon hem even niet laten.. Voor het overige denk ik dat we het over de meeste zaken eens zijn. Ik weet dat er binnen PINT wel degelijk een discussie woedt en dan met name bij het bestuur. Ik heb Nico daar pas nog over gesproken. Misschien kunnen ze we in het weekeinde een beetje ondersteunen op dit punt…
  En natuurlijk mag je jouw mening geven. Ik zet daar gewoon de mijne tegenover

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.