Waar zijn de Nederlandse bierprijzen?

De afgelopen weken zijn er weer vele titels en awards uitgedeeld. Vorige week vrijdag nog de World Beer Awards waarover ik heb geschreven. Maar ook andere internationale wedstrijden in bijvoorbeeld Israël, BIRA, en Hong Kong leverden Belgische brouwerijen medailles op. Inderdaad vooral Belgische! Brouwerij Lindemans en Huyghe wonnen in Israël dubbel goud en gouden medailles voor respectievelijk Lindemans Kriek en Delirium Tremens en Floris Mango. Verder ook Brouwerij De Halve Maan en Brunehaut. Ook La Trappe won hier, net als Mongozo Premium Pilsener, een Double Gold BIRA alleen vreemdgenoeg blijft ‘t vanuit Berkel-Enschot nog steeds stil. Zonde!

Op de Hong Kong International Beer Awards ontving Leffe een gouden medaille in de categorie Belgium Style Strong Ale en viel opnieuw de Floris Mango in de prijzen als beste fruitbier. Dit soort prijzenregens legt een brouwerij geen windeieren. Het is duidelijk dat een bier na zo’n internationale medaille in verkoop omhoog schiet. Zoals Fedor Vogel ook al aanhaalde in zijn reactie bij de World Beer Awards is het vreemd dat de Nederlanders ineens nergens meer te bekennen zijn. En als ze dan een medaille winnen in de hoogste categorie is er zelfs geen nieuwsberichtje op de website over te vinden. Maar eh we mogen best trots zijn op onze Nederlandse biercultuur en internationale prestaties!

Wellicht hebben Nederlanse brouwerijen behalve Mongozo en La Trappe gewoon niet meegedaan. Dus bij deze toch nog even een oproep: vergeet niet mee te doen aan die prachtige internationale prijzen. Het levert je veel publiciteit en verkoop op en bovenal aanzien voor onze Nederlandse biercultuur!

Lees ook:Nederlandse brouwerijen winnen bij World Beer Cup Awards
Lees ook:Belgische winnaars bij US Open Beer Awards
Lees ook:Belgisch feestje op European Beer Star Awards
Lees ook:Belgische brouwerijen winnen Australian Beer Awards
Lees ook:Nederlandse bieren behoren tot beste ter wereld

2 reacties op “Waar zijn de Nederlandse bierprijzen?

 1. michel

  Ik denk dat het voornamelijk een budget kwestie is. De Belgische speciaalbier brouwerij zijn over het algemeen veel groter dan de Nederlandse brouwerijen. Zij kunnen daardoor meer budget reserveren om aan wedstrijden mee te doen. Binnen de browuers wereld leeft een bepaalde hierarchie ten aanzien van wedstrijden. Als je niet aan alle wedstrijden mee kan doen (qua besteedbaar budget) dan kies de voor de meest toon aangevenede. Op dit moment zijn dat de European Beerstar en de World Beercup. Veel andere worden als commercieler gezien (grote winkans).

  Ik ben benieuwd of de Nederlandse brouwers met de Beerstar en World Beercup weer mee doen met de prijzen. Voorgaande edities waren er toch wel wat verrassingen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Fred Schiphorst

  Ik denk dat het ook sterk van de ambitie van de brouwer afhangt. Als je voornamelijk lokaal wilt afzetten, vanwege brouwerij capaciteit, logistiek of om welke redenen dan ook, heeft het weinig zin mee te doen aan een wedstrijd in Hong Kong. Dan is dat verspilde tijd en moeite. Als je export ambities hebt, dan ligt de zaak natuurlijk anders. Ik kan me duis voorstellen dat die laatste categorie brouwers eerder mee doet dan die lokale brouwers. Maar ook dan moet je je afvragen of je maar lukraak mee doet aan alle bierprijzen en prijsjes die er zijn. Over het algemeen zijn budgetten beperkt en moet je je middelen daar inzetten waar ze het meest effect hebben. Maar dat lijkt me een open deur.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.