Bierverkoop tankstations geen verband met alcoholincidenten

Zowel gisteren als vandaag is in de krant, op het journaal en uitgebreid bij Hart van Nederland een verslag te zien over de bierverkoop bij pompstations. Terwijl ik gisteren geïrriteerd raakte omdat opnieuw een zielig verhaal van alcohol in het verkeer uit de kast werd getrokken en ik hierop mijn commentaar gaf, zei mijn man… “Fiona, ze horen je echt niet hoor”. Alcohol in het verkeer hoort niet, mag niet en kan niet. Vul de poll rechts op dit blog in! 

Maar denk je nu serieus dat de automobilist die het ernstige ongeluk veroorzaakte zichzelf bij de pomp zou bezatten. Nee. En als we daar wel in geloven dan is het toch erg vreemd dat het wegrestaurant 100 meter verder dan ‘t pompstation wel alcohol verkoopt. Uit de reacties van mensen blijkt ook steeds meer dat men vindt dat de automobilist daar zelf de verantwoordelijkheid voor draagt en ‘t best handig is om onderweg naar huis ‘t vergeten bier of wijn mee te nemen. Natuurlijk blijft ‘t wel vreemd dat je op deze regel na maar liefst elf jaar terugkomt. Dat had wel tien jaar eerder gemogen.

Strijd kan beginnen
Een ding is zeker: De strijd kan eindelijk beginnen! De felbegeerde bierboete van 900 euro is uitgedeeld en Ewout Klok, pomphouder in Hoogeveen en voorzitter van belangenorganisatie BETA is er klaar voor. Al het bier is nu weer uit de schappen. Ik vraag mij af hoeveel personeel bij de VWA nu weer op straat staat. Want hier waren ze natuurlijk niet op voorbereid. Klok: “We hebben een fors budget voor deze rechtsgang. Eind dit jaar of begin 2012 krijgen we de bekeuring binnen en daarmee gaan we naar de rechter. De strijd begint hiermee dus echt”, aldus Klok

De BETA-voorzitter houdt er rekening mee dat de strijd in de rechtbank mogelijk jaren in beslag gaat nemen. “De branchvereniging heeft hier een fors budget voor uitgetrokken waar we wel even mee vooruit kunnen. We hebben een sterke positie, alhoewel ik wel degelijk besef dat het lastig gaat worden.”

Ik ben erg benieuwd hoe lang dit allemaal gaat duren en wat de uiteindelijk uitspraak van de Europese Rechtbank zal zijn.

Bron: Out of Home

Lees ook:Geen bier met alcohol bij tankstation
Lees ook:Bier bij de benzinepomp schopt retail in de war?
Lees ook:Brouwerijen tegen bierverkoop bij tankstations
Lees ook:Bier weer te koop bij het tankstation
Lees ook:Tankstations naar de rechter om bierverkoop

7 reacties op “Bierverkoop tankstations geen verband met alcoholincidenten

  1. Alexander

    ‘Mag een Bloemist Bier verkopen?’

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Schiphorst

      Ik denk dat daar niet zoveel bezwaar tegen is. Op dat punt zijn de regels de laatste jaren behoorlijk versoepeld. Supermarkten mogen in elk geval zowel bloemen als bier verkopen is mijn waarneming. Daarbij zijn benzinestations al lang niet meer plaatsen waar je alleen benzine koopt. Menig keer dat ik er kom is het voor iets anders en ik ben niet de enige zie ik dan. Pomphouders vragen al lang niet meer verbaasd of ik niet getankt heb in zo’n geval. Waarom broodjes en pornofilms wel mogen en bier niet is mij dan ook een compleet raadsel. Drinken tijdens het rijden is geen goede combinatie, maar ik kan me voorstellen dat het kijken van zo’n film tijdens het rijden dat ook niet is. Met beide heb ik geen ervaring overigens…

        /   Beantwoorden  / 
      1. Alexander

        Het ging mij om de regelgeving. Dat Pompstations het ooit wel hebben gemogen en nu niet meer, dat is een gegeven. Wanneer het allemaal met de wet in de hand gedaan is, dan is het leuk dat ze een proefproces beginnen, maar ik wens ze succes. Kijk wanneer de tegenstanders zouden zeggen: Mag niet vanwege de 16 jaar grens enzo, dan heb je een punt. Je kan ook gewoon wijzen naar de regelgeving voor het verkoop van Alcoholhoudende dranken. Daar wordt 1 en ander uitgelegd. Maar dit is trouwens ook een mooie:

        Belangrijkste eisen aan het personeel

        In bedrijven waar alcoholhoudende drank wordt verstrekt of sterk-alcoholische drank wordt verkocht moeten personeelsleden minimaal 16 jaar zijn. Leidinggevenden moeten minimaal 21 jaar zijn. In bedrijven waar alcoholhoudende drank wordt verstrekt, moet voortdurend een leidinggevende aanwezig zijn die op uw drank- en horecavergunning staat vermeld. In bedrijven waar sterk-alcoholische drank wordt verkocht moet voortdurend een leidinggevende aanwezig zijn die op uw slijterijvergunning staat vermeld.

        Zie trouwens ook: http://www.antwoordvoorbedrijven.nl/regel/alcohol-verkopen

          /   Beantwoorden  / 
        1. Alexander

          Aldus: Verkoop van alcohol in tankstations en niet-levensmiddelenwinkels is niet toegestaan.

          Maw: een bloemist mag geen bier verkopen.

            /   Beantwoorden  / 
        2. Ton van Oorschot

          Dat zal dus de werkelijke reden zijn. Als de pomphouders dus met oudere personeelsleden gaan werken en een drank- en horecavergunning aanschaffen zou het opgelost zijn. Waarom is Nederland het enige land waar dit is? We zitten toch in de EU? We zijn weer eens roomser dan de paus. Alle omringende landen verkopen (een scala aan soorten) bier bij de pompstations.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Fred Schiphorst

            Wat verder zoeken achter de aanvullende informatie voor detailhandel bracht me deze tekst:
            Voor het verkopen van sterkalcoholhoudende drank is een slijtersvergunning verplicht. Zwakalchoholhoudende drank mag alleen verkocht worden in slijterijen en in winkels die een gevarieerd assortiment levensmiddelen of tabak verkopen. Bijvoorbeeld in supermarkten, kruideniers, traiteurs en tabakspeciaalzaken. Slijterijen mogen alleen drank en drankgerelateerde artikelen verkopen.

            Daaruit maak ik op dat voor zwak alcoholische dranken geen slijtersvergunning nodig hebben. Verder is het nogal discutabel of benzinepompstations anno 2011 geen gevarieerd assortiment levensmiddelen hebben en is tabak volgens mij bijna algemeen verkrijgbaar in die zaken. wat dat betreft is het te vergelijken met de kiosk bij NS, Daar wordt ook alcohol verkocht.

            We zijn inderdaad roomser dan de paus en daarom willen pomphouders ook door tot op EU niveau, waar de rechter kan besluiten dat de Nederlandse regels ontoelaatbaar zijn. Dat duurt nog wel een tijdje vermoed ik.

              /  
          2. Alexander

            Probeer eens in Zweden alcohol te kopen….

              /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.