Wat maakt bier een kerstbier?

Jaarlijks passeren er tijdens de wintermaanden weer heel wat kerst- en winterbieren. In de meeste gevallen zijn deze bieren zwaar in alcohol, donker, kruidig en zoet. Is daarmee een blond kerstbier zoals dat van Brasserie Silly of het amber kerstbier van Val-Dieu daardoor geen goed kerstbier? Ik ben benieuwd naar jullie mening: wat maakt een bier nu echt een goed kerstbier?

Voor mij hoeft het niet allemaal zwaar, zoet en donker te zijn. Met name voor, tijdens of na een zware maaltijd is een verfrissend kerstbier helemaal zo gek nog niet. Ik vind wel dat er in de smaak iets warms moet zitten. Dit kan door gebruik te maken van caramelmout of kruiden zoals anijs.

Uiteraard is dat mijn smaakvoorkeur! Een donker of blond kerstbier het maakt niet uit, als het maar in balans is en iets anders is dan anders, toch?

Lees ook:Palm Dobbel: hét kerstbier?
Lees ook:Enghien Noël: Verrassend blond
Lees ook:St. Feuillien Cuvee Noël ABT bier december
Lees ook:Hoeksch Tripel: Verrassend goed!
Lees ook:Saison Dupont: een bittere dorstlesser

2 reacties op “Wat maakt bier een kerstbier?

 1. rareprints

  Persoonlijk heb ik het niet zo op bland bieren als kerstbier. MArr te zoet is ook niet goed.
  Ik moet een betere als de Cuvee Noël van St. Feuillien nog vinden.
  Hij is mischien wat aan de zware kant, maar rustig nippend aan dit bier laat het zijn ware aard zien. Laat de kerstklokje maar rinkelen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Robert

  Het liefst donker, een hoger alcoholpercentage, gekruid en licht zoet. Maar eerlijk gezegd sta ik open voor alles. Zodra er op het etiket Kerst, Noel, Christmas of Weihnachten staat, koop ik het!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.