Als trouwe volger van de activiteiten van proeflokaal In de Wildeman kreeg ik een uitnodiging voor de Brettanomyces Dagen. Bij het lezen dacht ik, de wat???? Ik proef al 18 jaar bier en heb me er dito tijd in verdiept. Sinds september 2011 zit ik driekwart jaar keihard te studeren om tot in het laatste detail alles over bier te weten te komen maar hierover heb ik nog nooit iets gehoord. Later blijkt waarom overigens want we zijn nog niet aangekomen tot in detail bij de verschillende gisten aanbeland. Dat is het leuke, we leren elke dag weer bij. Op vrijdag 16 en zaterdag 17 maart 2012 kan je van de Bretta- of Brett bieren genieten en voor wie ook niet weet wat je kan verwachten hieronder een uitleg.
Op de website van medeorganisator De Bierkoning vind je een complete uitleg aan. Brettanomyces [breht-tan-uh-MI-sees; BREHT] is een wilde, controversiële, gist. Deze is aanwezig in maar een paar soorten bier en verder vooral een vorm van infectie in het bier. En daardoor vind je bijzondere en afwijkende smaken in het bier. Officieel is het volgens de Amsterdamse bierspecialist eigenlijk geen juiste benaming: ”We organiseren geen brettanomycesfestival, maar een brettanomyces, pediococcus en lactobacillicus festival. Foutief wordt deze mengeling van gisten en bacteriën vaak over één kam geschoren, en wij doen er vrolijk aan mee.”
Welke bieren?
In welke bieren vind je deze gistsoort vandaag de dag? In een oude gueuze, kriek of lambiek, een Orval en volgens de Bierkoning ook in een Berliner weisse! Gisteren schreef ik een artikel over het proeven van smaken en ingrediënten in bier. Een bierdrinker die er niet bewust mee bezig is zal niet kunnen benoemen dat een bier naar komijn of paddenstoel, eik of walnoot, zoete tegenhangers als tropisch fruit of pruimen, maar ook scherpe kanten, melkzuur, witte droge wijn, gember of citroen, zal smaken. Volgens de kenners duidt dit op de Brettanomyces gist. Ik ga er eens op letten alhoewel ik me nu al wel de smaaktonen kan herinneren in de genoemde bieren.
Niet gewenst
Normaliter doet een brouwer er alles aan om dit levende beestje buiten de deur te houden. Het is namelijk niet controleerbaar en neemt het hele brouwproces over. In Noord-Amerika zijn ze al een tijdje met deze uitdaging bezig en weten ze brettanomyces bieren te brouwen. Na het lezen over de gist vind ik de Nederlandse bierbrouwers helden die de gist binnen hebben gehaald en speciaal voor 16 en 17 maart hebben gebrouwen. Al sinds vorig jaar zijn ze er mee bezig! Maar liefst tien brouwers presenteren hun eigen gemaakt brouwsel.
Klik hier voor een overzicht. Samen met passende gerechten zijn ze bij In de Wildeman te proeven! Reserveren is niet nodig! Proost!
Bron: De Bierkoning en In de Wildeman
Lees ook:5 en 6 juli 2013: Wilde gisten bierfestival in Amsterdam
Lees ook:Feestprogramma 25-jarig bestaan De Bierkoning!
Lees ook:Wetenschappers vinden goed alcoholvrij bier recept
Lees ook:Primeur: Jopen Trinitas op houten vaten
Lees ook:Flying Dog Wildeman Farmhouse IPA nu in Europa
Even miereneuken… De afkorting die meestal gebruikt wordt is “Brett.” en niet “Bretta”. En voor alle duidelijkheid: het festival is op vrijdag 16 en zaterdag 17 maart 2012.
Ik zal de 16 effe toevoegen… maar ik kwam in de V.S. ook Bretta Beer tegen… dus volgens mij is ‘t, zoals met veel dingen, beiden mogelijk maar ik voeg ‘t toe… dank
Ik zaag nog even door…
Het festival is op vrijdag (16) en zaterdag (17).
Dr staat nog steeds zaterdag en zondag
pff, even snel veranderen heh
Kijk, ik dacht… ben toch niet gek en verzin ‘t niet zelf . daar is ‘t dus fout gegaan… op de site van In de Wildeman staat zaterdag en zondag. mmmmm http://www.indewildeman.nl/index.php?doc=nieuws
dat heet nu de gebruikelijke weg, Het is toch altijd op zaterdag en zondag
Vreemd om een heel verhaal over Brett en bijhorende dagen te lezen en nergens ‘Rodenbach’ te zien staan …
Wat dacht je van Orval….
Alexander, misschien nog een keer lezen? Die stond er al tussen .
Oeps, finaal overheen gegaan. *schaam*
De bierlijst! http://bierkoning.nl/wp-content/uploads/brettlijst.pdf
Na 18 jaar bier proeven nog nooit een Geuze of Kriek gedronken?
Beste Nicole, pas sinds een paar jaar heel af en toe maar ik kan ze op één hand tellen …. je blijft ontdekken!