Introductie van drie nieuwe Nederlandse bieren

Vandaag heb ik het Noord-Hollands Bierfestival bezocht omdat ik uiteraard zo ontzettend benieuwd was naar de primeurs. Drie brouwerijen namelijk Jopen, Texelse en Dampegheest gebruikten dit festival om een nieuw bier aan de markt te presenteren!

Jopen kwam met de primeur Jopen Houten Haarlemmer, een bijzonder bier. Het is vernoemd naar een geuzennaam van de Haarlemmers, naast muggen werden ze vroeger uitgescholden als Houten Haarlemmers. Vroeger stonden Haarlemmers bekend als harde werkers die geen tijd hadden voor feestjes. Deze White Oaked Russian Imperial Stout heeft een alcoholpercentage van 9 procent. Een zwart bier bestaande uit Pale Alemout, Havervlokken, Rogge Roostmout, Ambermout en Tarwe Roostmout. Ook zijn meerdere soorten hop gebruikt namelijk Hallertau Mittelfrue, Cascade en Willamette (dry hop Willamette). De rijping van de stout heeft plaatsgevonden met toevoeging van nieuw Amerikaans Eikenhout. Dit geeft een prachtige aparte smaak aan deze stout. Voor mij was het een van de mooiste Jopen bieren tot nu toe.

Texelse bierbrouwerij heeft na het prijzenwinnende bockbier nu ook een lentebier op de markt gebracht met de naam Springtij. Een fris en bloemig bier waarbij je na het drinken ook echt het voorjaar ingetrokken wordt. De naam is gekoppeld aan de Texelse Springtij. Het is ongefilterd bier met nagisting op fles en bevat 7,5 procent alcohol. Ik heb ‘t geproefd! Het is volmondig (heeft een volle smaak), is uiteraard ook fruitig en bevat maar een zachte bitterheid. Het drinkt erg makkelijk weg maar is daarnaast ook echt rond van smaak. Een mooi en toegankelijk bier met veel smaak!

De derde primeur is Merakels van Brouwerij Dampegheest. Een bier die ik helaas niet zelf meer heb kunnen proeven maar wat echt bijzonder moet zijn. Het is namelijk met 30 procent wei in het brouwwater gebrouwen. Nu denk je wellicht wat is dat nu weer? Wei is een bijproduct wat vrijkomt bij het maken van kaas. In de middeleeuwen dronk men bier melk of wei omdat het oppervlakte water te veel vervuild was. Vandaag de dag haalt men uit wei suikers om die in te zetten in de geneesmiddelenindustrie, bij frisdranken en vanaf nu dus ook in bier. De Merakels bevat 8 procent alcohol.

Uit de verschillende biertypen van de Noord-Hollandse brouwers is te zien dat men hier bezig is met het nemen van risico’s. Men probeert een keer wat anders dan anders te maken. En ‘t lukt ook nog, mooie uitgebalanceerde bieren met bijzondere smaaksensaties. Een goede ontwikkeling!

Lees ook:Nederlandse bieren behoren tot beste ter wereld
Lees ook:Jessenhofke wil tafelbier terug bij de maaltijd
Lees ook:Nieuw bier: Jopen Jacobus Rye Pale Ale
Lees ook:Bier proeven: Texels Wit
Lees ook:Jopen lanceert Gevelbier voor Stadsmuseum Haarlem

0 reacties op “Introductie van drie nieuwe Nederlandse bieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.