Vandaag in Sp!ts is te lezen dat Bier het nieuwe wijn is! In het Nationaal Bieronderzoek kwam naar voren dat ongeveer 50% van de bierdrinkers geïnteresseerd is in een bierkaart. Ik doe daar nog een schepje bovenop. Als naast een bierkaart nu ook eens bij het gerecht staat welke bieren er goed bij passen, net als bij wijn, dan maken veel meer mensen de keuze om bier te drinken bij het eten. Nu gaan ze vaak voor safe en kiezen wijn, zo vertel ik vandaag ook in Sp!its.
Het aanbod van speciaalbier in restaurants en horeca groeit dan wel maar moeilijke vragen over bier heeft het horecapersoneel volgens mij liever niet. Er zijn met bier veel grotere sensationele smaakexplosies te realiseren dan met wijn door een goede bier- en spijscombinatie te maken. Daarmee kan tegelijkertijd ook sneller de plank worden misgeslagen.
Smaakexplosie
De diversiteit aan biersmaken is groot door een combinatie van zoet, zuur, bitter, zout en umami. Ook gaan veel brouwers tegenwoordig met kruiden aan de slag. Dat geeft bijzonder veel bierkeus wat het tegelijkertijd weer lastig maakt om exact de goede combinatie te maken waar het gerecht en het bier elkaar vinden in de smaak. Een klein zoetje of bitterje in een gerecht zou bijvoorbeeld ook in het bier moeten zitten als je daar het accent op wilt leggen in het gerecht.
Basis match
In de basis gaat het vaak fout dat bierliefhebbers graag het bier willen proeven in plaats van het gerecht. De smaak van het bier moet echter het gerecht niet overstijgen. Dat is zonde van al het werk van de kok en geeft uiteindelijk niet het wauw gevoel. Een goede combi is dus niet snel gemaakt. Tegelijkertijd als je verwachting niet te hoog ligt kan je zeker al met een paar basis vuistregels een goede basis match maken. Gewoon een niet té spannend bier kiezen dan komt ‘t helemaal goed. Ik heb een aantal suggesties gedaan in Sp!ts, eet smakelijk!
Lees ook:Bier of wijn bij het kerstdiner?
Lees ook:Bieroloog opleiding: Bier- en gastronomie
Lees ook:Bier en gastronomie week op bier.blog.nl!
Lees ook:Bier of wijn beter bij eten?
Lees ook:Bier en topcuisine tips….
Ik las het vanmorgen inderdaad, mooi artikel!
Het wijn?
wijn (de; m; meervoud: wijnen)
1drank uit gegist druivensap: goede wijn behoeft geen krans goede waar heeft geen reclame nodig2druiven: wijn verbouwen3gegiste drank van andere vruchten: appelwijn
Ik zou in plaats van brouwer, journalist worden
Terechte opmerking, ieder zijn job en bij een journalist of redacteur is dat: foutloos schrijven!
Een goede basis artikel voor een brede publiek. Proficiaat!
Ben jij inmiddels geslaagd voor je Biersommelier examens bij Doemens? Zo niet dan vind ik het verwarrend dat jij, net als Ben Vinken, deze titel aan het gebruiken bent. Voor zover ik weet staat de Zytholoog opleiding, net als StiBON 1 & 2 samen, niet gelijk aan de titel Diplom Biersommelier van de federatie van gediplomeerd biersommeliers in Oostenrijk. Hun exameneisen en opleiding is gewoon meer uitgebreid. Voor zover ik weet zijn er 2 gediplomeerd Biersommeliers in Nederland en 1 daarvan, André Köppen van het Gulpener Bierhuys, is ook docent bij de StiBON.
Ik ben benieuwd naar jouw verklaring hierover.
Bedankt voor het compliment Derek! En laten we over de term biersommelier eens onder het genot van bier van gedachten wisselen!