Bier proeven: St. Gummaris Tripel

Gisteren ben ik een dag op de fiets gestapt in Limburg. Tijdens een ronde door Belgische kleine dorpen kwam ik door Opitter. Ineens wist ik dat hier Brouwerij St. Jozef moest liggen, bekend van onder andere Herkenrode en de Ops-Ale. De brouwerij was dicht maar de terrassen er omheen schonken uiteraard alle bieren. Ze hebben een groot assortiment aan verschillende bieren, dus voor ieder wat wils. Ik koos voor de St. Gummaris Tripel, een goudblond bier met een alcoholpercentage van 8%.

 

Fruitig met licht bittere afdronk
Het aroma is fruitig en nodigt uit tot het nemen van de eerste slok. Niets mis mee. De smaak is mooi in balans, moutig met een licht bittere afdronk. Het bier heeft, en of dit vanuit de gist komt of dat het is toegevoegd, een kleine spoor aan kruiden wat zorgt voor een prikkeling, volle taste, een bier dat aanwezig is. Een zoete aanzet dat vervolgens omdraait in een droge, lichtbittere afdronk. Goed uitvergist dus.

Metaalsmaak
Mijn eerste reactie was prima bier, alleen een behoorlijke ijzersmaak. Waarop ik vervolgens direct terug dacht aan andere bieren van deze brouwerij. Het is een gemeenschappelijke deler in alle bieren, een duidelijke herkenning. De ijzerproef, het uitsmeren van een beetje bier over je handpalm, leverde een heftige metaalgeur op. Naar mijn idee is dit echt zonde van de voor de rest prachtig gebrouwen bieren.

Lees ook:Flying Dog Raging Bitch: op en top verrassing
Lees ook:Bierpannenkoeken op aswoensdag, wie wil dat nou niet?
Lees ook:Saison Voisin: fris bier waaraan iets ontbreekt
Lees ook:Pater Lieven Bruin: een chocoladetoetje voor kerst
Lees ook:Bier proeven: IJwit

4 reacties op “Bier proeven: St. Gummaris Tripel

 1. Johannes

  en toch hebben ze het niet op al hun bieren

    /   Beantwoorden  / 
 2. Fiona de Lange

  Dan ben ik benieuwd welke niet. Kan ook liggen aan kieselguhr filtratie of whirlpool, ben ik achter. Met name de eerste schijnt van een bepaald merk hoge ijzersmaak af te geven….

    /   Beantwoorden  / 
 3. joeri

  Gisteren heb ik op een terras in de buurt de Gummarus Dubbel gehad. Geen last van een ijzersmaak. Het was een fantastische dubbel zeker gelijkwaardig aan leffe en beter dan grimbergen. Misschien eens een keer uitproberen al je weer eens een keer in Belgisch-Limburgs bent.
  Trouwens bij het bier zat een prachtig bierglas erbij.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Fred Limbeek

  De dubbel is zoeter wat de metaalsmaak en geur iets overmand. de ops-ale heeft het ook vooral als je dar bier proeft bij een temperatuur van 12graden.
  Ook het bosbier geeft het vrij bij een iets hoere temperatuur. De Herkenrode bieren hebben het ook. Bij de bieren die voor Bink worden gebrouwen proef ik het vooral in de blonde bink.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.