Ierse craftbeer brouwerijen groeien explosief

In mijn rondreis door Ierland langs de kleine craftbeer brouwers staat keer op keer een gemene deler voorop: ze zijn zo gepassioneerd. Bij iedere brouwer zie je de twinkeling in zijn ogen als hij over zijn eigen brouwerij en bieren praat. ”Speciaalbier” is pas sinds een paar jaar echt hard gaan groeien. Eigenlijk best vreemd aangezien ze uiteraard al heel lang bekend zijn met Guinness, een stout bier. Diverse Ieren in de pub geven aan dat met name Guinness lange tijd de kleine craftbeer brouwers uit de markt heeft gehouden. Veel horecazaken in Ierland zijn niet gebonden aan een biermerk, dat is een voordeel zou je zeggen. Echter de prijsconconcurrentie blijft, zeker nu de recessie hier in Ierland hard heeft toegeslagen. Tegelijkertijd willen de Ieren elkaar hier echt helpen. Dit betekent dat bier van een lokale, kleine brouwer met open armen wordt ontvangen. Dat zorgt ervoor dat de brouwerijen gemiddeld tussen de 25 en zelfs 50 procent per jaar groeien!

 

Een familie
Niet alleen vanwege de andere en grote variëteit aan smaken maar ook omdat ze hiermee een dorpsgenoot of iemand uit de regio kunnen helpen. Ik ben erg benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelingen, maar de verwachting is toch wel dat de grote pilsmerken het hier in Ierland moeilijker gaan krijgen. Mijn trip is met alleen Ieren en Engelsen en in elk dorp is er wel één van de Ieren die daar familie, vrienden of bekenden heeft wonen. “Het is één grote familie hier op het eiland”, zoals ze zelf lachend zeiden. Dit is duidelijk ook onder de brouwers te merken. Al bij heel veel brouwerijen heb ik de vraag gesteld of ze onderling met elkaar samenwerken en/of contact hebben. Het antwoord is ja. Iedereen helpt elkaar, leidt mensen op voor een andere brouwerij of er wordt zelfs even ingesprongen door een andere brouwerij als men extra capaciteit nodig heeft voor bijvoorbeeld een grote order. Interessant, want in Nederland is het op een paar brouwerijen na toch een beetje ieder voor zich. Waarom zou je elkaar zoveel helpen was natuurlijk mijn vraag. “Dat zit in onze genen en bovendien is het de enige manier om er samen voor te zorgen dat de craftbeer markt snel groeit. Zo wordt er bijvoorbeeld zelfs door meerdere brouwers een tap gedeeld in horeca. De ene week staat het bier van de ene brouwerij erop en de week erna de ander. Eenvoudigweg om de consument te laten ervaren dat er ook nog iets anders is dan Guinness en pils. Mooi om te zien!

Eight Degrees
In onze weg vanuit Kilkenny naar Cork verandert het landschap steeds meer naar bergachtig gebied. Serieus mooi! En dat wordt het alleen maar meer als de zon gaat schijnen. Voordat ik naar Ierland kwam had ik eigenlijk helemaal geen beeld van het land. De variatie van vlak naar bergachtig, met prachtige stranden en dan de rust heeft mij zeker geraakt. Het land heeft veel met Canada, Amerika en Australië. Bijna iedereen heeft daar wel familie, kennissen of vrienden wonen. Dit komt met name door de vele schommelingen in de economie. Als het slecht gaat met de economie trekt iedereen weg naar deze landen om daar te werken, zo ook nu. Wat heeft dit met de brouwerij Eight Degrees te maken? Alles! De oprichters Scott en Cam komen uit Nieuw-Zeeland en Australië. Precies omgekeerd kwamen zij naar Dublin voor werk in goede tijden en ontmoetten elkaar als buren. Ze trouwden beiden met een Ierse maar emigreren naar Australië en Nieuw-Zeeland wilden beide vrouwen niet. Ze waren allebei al langer met bier bezig als hobbybrouwer en vonden dat daar in Ierland nog veel in te bereiken viel. Na een studie in Berlijn werd de grote stap gemaakt. In april 2011 werd met de installatie van Carlow Brewing, O’Hara’s, de brouwerij opgericht in Mitcheltown.

De bieren
De locatie van Eight Degrees Brewery is niet toevallig gekozen. Naast dat Scott dicht in de buurt woont heeft Mitcheltown een goede kwaliteit water waar nauwelijks nog iets aan gecorrigeerd hoeft te worden. Ook zijn er veel horeca en eetgelegenheden in de buurt waardoor veel afzet mogelijk is. De algemene trend in Ierland is momenteel de hoppige bieren. Niet alleen in Europa is deze hype vanuit Amerika overgewaaid. Iedere kleine brouwerij heeft daarom wel een Pale Ale die ook bij iedereen het beste loopt. Eight Degrees brouwt 60 hectoliter per week en heeft momenteel de Howling Gale Ale (Pale Ale), Sunburnt Irish Red, en de Knockmealdown Porter. Het laatste bier heeft een leuke woordspeling met een kruis door de ‘al’ waardoor het bier ook wel de ‘Knockmedown Porter’ wordt genoemd. De naam van de brouwerij is om meerdere redenenen gekozen maar de belangrijkste is wel dat de bieren op een serveertemperatuur van 8 graden het beste smaken, vandaar dus Eight Degrees.

Ongefilterd 
Alle bieren zijn ongefilterd, worden niet gepasteuriseerd en worden zowel op fust als fles afgevuld. Bij iedere bierkenner ontstaat natuurlijk direct de vraag hoe het bier dan goed blijft… want ook nagisting op fles daar doen ze hier niet aan. De houdbaarheid is dus maar negen maanden en men zorgt dat de omloopsnelheid goed blijft door met name lokale afzet. De komende maanden gaat voor het eerst wel wat export op gang komen naar de UK. Ook dat is natuurlijk relatief dichtbij waardoor het bier met een korte omloopsnelheid snel opgedronken kan worden. De bieren zijn interessant, goed in balans en hebben toch een duidelijke eigen smaak. Met name de Pale Ale, maar ik hou van hoppige bieren, is subliem. Fris van smaak, een mooi volmondig bier en met slechts vijf procent alcohol fantastisch om een avond te drinken. Het serieus belovenswaardig dat het niveau en dan met name de kwaliteit direct vanaf het begin zo hoog ligt. Door naar de volgende brouwerij Franciscan Well Brewery in Cork!

Lees ook:Videoreportage Brewery Hops Tour Ierland
Lees ook:‘Slechte Ierse bierbrouwers draaien we de nek om’
Lees ook:Ierland ik kom!
Lees ook:De viering van St. Patrick’s Day
Lees ook:Ierland treedt toe tot biervereniging EBCU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.