Vernietigende witbiertest in De Telegraaf

Wie graag wil weten welke wit- of weizenbieren je wel en niet moet drinken dient vandaag in de weekendbijlage te kijken op pagina 8 en 9. Een panel heeft 6 weizen- en 6 witbieren beoordeeld onder leiding van Rick Kempen van Bier&cO. Grote winnaars zijn de weizenbieren en grote verliezers de witbieren van grote bierbrouwers. Felix Wilbrink adviseert om bierdrinkers die een witbier willen drinken alleen voor een terras te kiezen die de bieren van kleinere bierbrouwers op de kaart heeft. 

Het weizenbier wint van het witbier. Naar ik begreep zijn eerst de weizenbieren geproefd en daarna de witbieren. Rick Kempen gaf aan dat de witbieren de tweede proeverij van de middag was dus dit heeft wellicht enige invloed op de uitslag. Mijn advies zou overigens ook zijn om eerst de witbieren te proeven en daarna de weizenbieren. De tarwebieren hebben veel meer smaak waardoor de witbieren extra de deksel op de neus hebben gekregen.

Het neemt niet weg dat de uitslag van de witbieren bikkelhard is en het smaakverschil tussen de bieren van kleine en grote brouwerijen enorm is. Jopen Adriaan en Gulpener Korenwolf noteren goede punten en dan blijft het heel lang stil…. Dit zijn ook twee prachtige witbieren!

De uitslag
Het proefpanel dat bestond uit zes vrouwen en twee mannen had 40 punten te vergeven. Dit resulteerde in de volgende uitslagen:

Weizenbier
1. Weihenstephaner Hefeweissbier – 30 punten
2. Heintje hefe weisse van brouwerij De Prael (mooie presetatie) – 28 punten
3. Erdinger Weißbier – 21 punten
4. Andechser Weissbier Hefetrub – 20 punten
5. Brand Weizen Hefeweissbier – 18 punten
5/6. Paulaner Hefe Weissbier – 18 punten

Witbier

1. Jopen Adriaan – 25,5 punten
2. Gulpener Korenwolf – 22,5 punten
3. Wittekerk Wit – 8 punten
4. Blanche de Bruxelles – 7,5 punten
5. Wieckse witte – 6 punten
6. Hoegaarden Witbier – 5,5 punten

Voor meer informatie kijk in de weekendbijlage van De Telegraaf.
B
ron: De Telegraaf

Lees ook:Het beste witbier van de wereld komt uit Haarlem
Lees ook:Gulpener Korenwolf: natuurlijke smaak
Lees ook:Horecazaken: Witbier assortiment uitbreiden!
Lees ook:Bier proeven: Adriaan Witbier
Lees ook:NEE geen citroen in witbier!

46 reacties op “Vernietigende witbiertest in De Telegraaf

 1. Hans Walravens

  Ik mis nog wat brouwsels vanuit de meer dan honderd “kleine” brouwerijen uit Nederland. Maar ja, deze zijn (nog) niet te proeven op het terras.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Helaas, helaas…. dat klopt, en we konden er ook maar zes totaal per stijl kiezen, wilden we niet de proevers kachel naar huis sturen :-)

     /   Beantwoorden  / 
 2. Coen

  Helemaal gelijk dat de volgorde van proeven niet goed was.
  Toch vind ik ik frappant dat Erdinger zo hoog scoort. Ik vind dit een Weizener/witbier combi.

  *herinnert zich dat er nog een paar flesjes Jopen in de garage staan, vanavond proeven :-) *

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Beste Coen, en beste Fiona -

   je kunt er over twisten of de volgorde goed of niet goed was, maar mijn argumenten zijn simpel: de Hefeweissbieren zijn NIET gekruid of versterkt met curacao, kruidnagel, citrusschil of wat dan ook. Wij kozen er voor om de ‘pure’ smaken eerst te laten passeren: doe je eerst de witbieren, dan staat de mond al strak van de aanvullende smaakmakers. Ik meen oprecht daarmee een terechte en juisten leuze te hebben gemaakt.
   Dat het proeven van twaalf bieren wat veel is mag evident zijn; toch is de proefmoeheid niet te verklaren als er zulke uitschieters in waardering zijn, zeker in aanmerking genomen dat het gewone consumenten en geen getrainde proevers waren.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frans Ruiter

    Ik zou andersom gekozen hebben omdat ik de smaakintensiteit van Hefeweissbieren hoger vind dan van Witbieren.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rick Kempen

     Beste Frans –

     de keuze blijft persoonlijk. Ik betwijfel of de smaakintensiteit zoveel hoger is; voor ons gaf de doorslag dat we ‘puur’ voor ‘voorzien van smaakversterkers/ smaakmakers’ wilden hebben,

       /   Beantwoorden  / 
     1. Frans Ruiter

      Duidelijk Rick. Ik gaf ook alleen míjn keuze aan, maar weet uit ervaring dat het soms lastig kan zijn.

        /  
     2. Rick Kempen

      Dit is wel een interessante casus. Ik zou niet weten of hier ‘officiele’ richtlijnen voor zijn? Ik ga iig zelf eens een omgekeerde volgorde proberen 9dus eerst wit, dan pas hefeweiss bieren). Blijf genieten!

        /  
     3. Fiona de Lange

      Er zijn wel richtlijnen voor op basis van smaakintensiteit, koolzuurgehalte en alcohol. Kwam in mijn studie iets van naar voren. Zal eens even op zoek gaan of ik dit gebundeld door kan sturen…

        /  
 3. Frans Ruiter

  Ik begrijp de volgorde ook niet. Misschien kan Rick ons duidelijkheid hierin verschaffen?

    /   Beantwoorden  / 
 4. Mark

  Hoe kan Wieckse nu in de top 5 staan?? Als je er aan ruikt dan ruik je riool lucht!! Geloof je het niet? Probeer het zelf maar en je snapt niet dat het verkocht kan worden!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rob

   het zijn ook maar 6 witbieren. al sta ik er ook van te kijken dat ie boven de hoegaarden is geeindigd

     /   Beantwoorden  / 
   1. Geroen

    Daar sta ik hélemaal niet van te kijken, enkele jaren geleden een blindtest met 8 Belgische witbieren gedaan bij bierporefclub Bles te Zottegem, Hoegaarden eindigde op smaak op een 6de plaats van de 8 bieren. Eerste werd er Blanche de Namur van Du Bocq.
    Geroen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rob

     dat hoegaarden wit niet bijzonder hoog scoort sta ik niet van de kijken.. maar nog onder wieckse witte, dat vind ik wel verrassend;)

       /   Beantwoorden  / 
  2. Fiona de Lange

   Mark, omdat de grote tegen de kleine zijn afgezet en dit bier meedeed in de proeverij. Aan het puntenaantal is echter te zien hoe goed een bier is beoordeeld…..Dus jou analyse klopt. Als je van de 40 slechts 6 punten haalt….

     /   Beantwoorden  / 
   1. frits

    Wieckse en Hoegaarden zijn groot geworden door een pilsbrouwer. Niet omdat de smaakt zo goed is. In branbant kennen ze alleen hoegaarden.. erg kansloos

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rob

     Frits, Hoegaarden heeft gezorgd dat het witbier op de kaart is gekomen, Men mag naar mijn mening niet vergeten dat dit in eerdere tijden een heel mooi witbier was gebrouwen door een bijzondere brouwmeester Pierre Celis! Hij is naar mijn mening de man heeft gezorgd dat witbier zo populair is nu

       /   Beantwoorden  / 
     1. Fiona de Lange

      Klopt Rob! Daarna is hij naar VS gegaan…

        /  
 5. Rob

  even buiten beschouwing gelaten dat ik het mooi vind dat kleinere brouwerijen het winnen (al is weihenstephan geen kleintje geloof ik) maar heb toch een paar vragen aan met name Rick.
  was het een blind proeverij? en hoe is de beoordeling verlopen.
  Nummer 1 en 2 zitten natuurlijk wel nadrukkelijk in het assortiment van bier & co en de nr 1 witbier ook volgens mij.
  Dus in hoeverre is dit echt een objectieve test?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Beste Rob,

   heel terechte vragen. Hier zijn de antwoorden:
   - de proeverij was volstrekt blind. Er werd steeds een en hetzelfde glas gebruikt, en geen van de proevers wist welke merken met de proeverij meededen. Alleen ik wist de merken en de volgorde.
   - De beoordeling verliep als volgt: er werden eerst de eerste drie van een type geproefd; daarna werd onder leiding van Felix Wilbrink over alle drie de bieren gesproken en daarna gaf ieder haar of zijn punten. Daarna werd ieder bier meteen gejureerd. Dit deden we omdat je, als na bier 1 al punten geeft, dan bijna altijd ‘gemiddeld’ beoordeeld. Dus eerste drie onbekende bieren proeven, dan heb je de helft gehad. Dan pas bespreken en dan pas jureren – dat geeft de eerlijkste uitgangspositie aan elk bier. De bieren erna werden wel meteen gejureerd.
   - Bier&cO verkoopt ALLE geproefde bieren, maar importeert alleen Weihenstephan, Andechs en Blanche de Bruxelles. Wij verdelen ook De Prael, maar zowel Erdinger, Wittekerke, Paulaner als Brand komen bij Heineken vandaan. Jopen en Gulpener zijn ‘zelfstandige’ distributeurs in Nederland.
   - Het was mijn keuze om Weihenstephan als laatste te proeven in haar ronde. Dat is altijd de rottigste plek want de keus is dan al gemaakt. Ik heb echt geoprobeerd zo objectief mogelijk in te steken – de onafhankelijke en ‘doorsnee consument’ proevers hebben de oordelen gegeven!

   Rick Kempen, Bier&cO

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rob

    Hoi Rick, Uitleg maakt veel helder.. daar waar het nog troebel was… wat alleen maar goed is met wit en weizen natuurlijk.
    Dank voor de uitgebreide uitleg. en zoals ik hier lees niet alleen aan mij. je hebt het er maar druk mee!!
    Als ik het begrijp is het gegaan zoals een proeverij hoort te gaan.
    over volgorde kan je twisten.. maar ook als er wat tijd tussen heeft gezeten zal het effect wel meevallen.

    valt me op dat blanche de namur er niet bij zat.
    ook een heel mooi witbier wat volgens mij ook door jullie geimporteerd wordt.
    Moeten we hier misschien toch van de hoegaarden af.. maar het volk drinkt het zo graag in dat bevroren glas!!:)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rick Kempen

     Beste Rob -

     Er zitten een heleboel bieren niet bij die wij er graag bij hadden gehad – er is zoveel moois in Bierland! Ook van veel Nederlandse en andere Belgische of Duitse brouwers zijn er zat kandidaten. Blanche de Namur is nu een van de vele bieren die niet meededen, zoals Emelisse Wit, Budels Wit, IJWit, Maallust, Texels, Grolsch, Bavaria, La Trappe, St. Bernardus, Huyghe, Dupont, Steenbrugge, Löwenbrau, Franziskaner, Unertl, Edelweiss, Ayinger – the list goes on and on. Ergens hebben wij een representatieve streep getrokken.

       /   Beantwoorden  / 
 6. Fiona de Lange

  Ha Rob, Het artikel in De Telegraaf is uitgebreider… Zover ik weet zijn er twee proefsessies geweest met ieder 6 bieren. Per categorie wit en weizenbier zijn de bieren blind geproefd en beoordeeld door 6 vrouwen (onafhankelijk met zover ik begreep ook een keurmeester) en 2 mannen. Daaruit is dus de bovenstaande uitslag gekomen. De bieren is een mengeling van grote en kleine brouwerijen. In de witbier categorie zegeviert een kleine brouwerij, Jopen. Dit geldt inderdaad niet voor de weizenbieren alhoewel daar de nummer twee ook al door een kleine brouwerij wordt ingenomen. Weihenstephaner is overigens echt wel een mooi weizenbier die internationaal al heel wat prijzen won dus zo vreemd is het niet dat deze wint.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rob

   Ik vond het ook geen vreemde uitslag, vind weihenstephaner ook een geweldig weizenbier en hun andere bieren zijn ook top.
   Maar uit het stuk van de telegraaf was me niet duidelijk hoe de keuring er uit zag, het is ook goed dat er aandacht is voor de bieren die wat moeilijker te krijgen zijn. Maar ik had mijn vraagtekens bij de objectiviteit omdat er toch wel wat reclame te vinden is van bier & zo en bier & co en de bierkoning.
   Ik vind het juist erg leuk om te zien dat de prael hoog scoort! zeker tussen gerenomeerde duitse weizenbieren. Wat witbier betreft staat voor mij korenwolf altijd al erg hoog aangeschreven en Jopen heb ik helaas nog niet gedronken, maar dat zal niet lang op zich laten wachten !!

     /   Beantwoorden  / 
 7. Zeezicht

  En niet te vergeten: de winnaars van het Wit + Weizen Weekend bij Zeezicht in Breda. Gekozen door een paar honderd proevers over drie dagen uit dertig witte bieren:

  1) Mort Subite Witte Lambic
  2) Dentergems Wit
  3) Jopen Adriaan

  (beste Duitser: Erdinger WeiBbier)

  Check: http://www.facebook.com/ZeezichtBreda voor o.a. een fotoverslagje van de uitreiking.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Bill

  Fop test, voor een fop krant voor mensen met belangenvetstrengelingen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Freek -dat jij je Mol-theorie pusht mag, maar ontkennen dat witbier afstamt van Weizenbier is kolder en niet serieus te nemen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. freek

    De Mol ‘theorie’ is wél onderbouwd met uitgebreide bronvermeldingen en geen theorie maar wetenschap. Maar er waren naast Mol ook andere witte bieren. Ik kom de Beierse bieren hier pas in de 19e eeuw tegen. Misschien kun jij je bronnen ook prijs geven?
    http://witteklavervier.nl/historie/bronnen

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rick Kempen

     Bij het Reinheitsgebot van 1516 is het brouwen van bier met tarwe verboden – muv de Hofbrauerei van de Beiersche Koning.
     Me dunkt dat je van andere bieren pas weer vermelding vindt medio 19e eeuw, toen dat deel van het decreet werd ingetrokken.
     Voor 1516 werd er juist heel veel tarwebier gebrouwen – misschien moet je iets verder terug zoeken, Freek.

     Reinheitsgebot – Hofbrauhaus – bronvermelding genoeg, of niet?

       /   Beantwoorden  / 
     1. freek

      Het reinheitsgebot gold niet in het Hanze gebied. Bovendien kwam het Beierse bier hier niet voor maar werd alleen plaatselijk gedronken. Mijn bronnen van Mol vermelden het hoogtepunt van de Mol rond 1550 ivm de verzending naar Antwerpen. Wanneer het precies onstaan is is onduidelijk maar vermoedelijk veel eerder.

        /  
     2. freek

      Uit enthousiasme over ons meningsverschil publiceer ik nu wat mag worden gezien als ons eigen lokale Reinheitsgebot. Hier is specifiek sprake van Witbier en de Coninck van de Spaanse Nederlanden in wiens naam het werd opgesteld was een overtuigd wijndrinker:) Uiteraard gaat het hier niet om Weizen…
      http://witteklavervier.nl/historie/ordonnantie-1589

        /  
   2. freek

    Bijna al het bier in onze regio bevatte tarwe, zowel vóór als na het reinheitsgebot. Soms, zoals bij de Goudse Koyt, kon de brouwer kiezen tussen gerstemout of tarwemout. Het Lambiek (of Pharo) bevatte ongeveer de helft tarwe.
    Twee Nederlandse ‘recepten’ zowel vóór als na het reinheitsgebot waarin tarwe is voorgeschreven:
    - Koyt Arnhem 1452: ‘Tot het brouwen van twee en dertich vat eenvoldiger koyten moet men drie molder weyts (tarwe; gekiemde mout), ses molder gairsten (gerst; gekiemde mout), en negen molder haveren (haver; ongekiemde havermout) verstooken:
    - Willekeure van Naarden van 1575: Thien mudde Haeveren, drie mudde Garsten, ende twee mudden Terrruwen, sesthien vaten Biers.

    Het reinheitsgebot en de Beierse bierkultuur was hier onbekend en had geen enkele invloed. De Mol ‘theorie’ is bij geen van de wetenschappers die ik ken omstreden en ik verwijs in mijn bronnen onder andere naar een recente wetenschappelijke publicatie:
    http://witteklavervier.nl/historie/bronnen/120-mol

    Conclusie: Witbier is zeer oud regionaal bier en geen modern neefje van het Weizen. Er bestaat wel tenminste één Beiers bier dat een modern neefje van een Hanze bier is, maar dat is voor een andere keer.

      /   Beantwoorden  / 
 9. frits

  Deze test is een gevalletje “WIj van WC Eend adviseren WC eend.
  Bier & Co is distrbiteur van het met Weihenstephaner

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Beste Frits – dat is pertinent onjuist. Van de twaalf bieren zijn er vier die wij importeren; wij verkopen ze allemaal. Er zijn dus acht bieren waar wij geen WC-Eend belang bij hebben. Geen van de proevers welke bieren er überhaupt meededen, dus je reactie is – hoewel begrijpelijk – volstrekt onterecht. Graag nodig ik je uit voor een volgende proeverij, dan kun je zelf met eigen ogen een beeld over de objectiviteit vormen. Deal?

   Rick Kempen, Bier&cO

     /   Beantwoorden  / 
 10. Marc

  HaHa Frits snapt het..Wie waren die twee aanwezige mannen toch in dat panel..

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Beide andere mannen waren, zoals je deels in het artikel lezen kunt, slager De Wit die de Weisswurst had gemaakt (genoemd) en Mark van den Emden Boaz, fotograaf en partner van één der vrouwelijke proevers. Felix en ik deden natuurlijk niet mee.

     /   Beantwoorden  / 
 11. Marc

  @freek dank voor de link…erg leerzaam.

    /   Beantwoorden  / 
 12. Fiona de Lange

  Zo, dat is ook weer duidelijk!

    /   Beantwoorden  / 
 13. Ferry Huijs

  Ik begrijp niet hoe men aan de smaak van bananen komt bij Paulaner. Dit weissbier staat bij onze oosterburen al jaren in de top 3 van de weisbieren en dit panel kraakt dit kwaliteitsbier af. Buiten dat drink ik dit bier al jaren, en staat het bij mij op een onbetwiste eerste plaats. Maar ik koop het wel in Duitsland. Verder gun ik natuurlijk ieder zijn lekkerste bier, mar dit moest ik even kwijt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. freek

   @Ferry; ik deel jou ervaring. Ook na nog eens blind proeven. Je smaak veranderd met de tijd en allerlei andere factoren spelen een rol. Maar het is heel goed dat mensen bewust bier gaan proeven en zich niet van alles wijs laten maken.

     /   Beantwoorden  / 
 14. Ferry Huijs

  Ik begrijp niet hoe men aan de smaak van bananen komt bij Paulaner. Dit weissbier staat bij onze oosterburen al jaren in de top 3 van de weisbieren en dit panel kraakt dit kwaliteitsbier af. Buiten dat drink ik dit bier al jaren, en staat het bij mij op een onbetwiste eerste plaats. Maar ik koop het wel in Duitsland. Verder gun ik natuurlijk ieder zijn lekkerste bier, mar dit moest ik even kwijt.
  En dit is géén dubbele reactie!

    /   Beantwoorden  / 
 15. Bart

  Ik kan er met mijn verstand niet helemaal bij hoe ze een bier (paulaner) dat in mijn biervriendenclubje veruit op nr 1 staat laatse wordt, en een biertje die hier bij elke AH op de hoek te koop is als “beste uit de test komt

    /   Beantwoorden  / 
 16. marc

  cruciaal is ook of je een bier “door”gaat”/kan drinken en dan persoonlijk vind ik paulaner het bier om een avondje van door te drinken. erdinger,weihenstephaner en franziskaner vielen bij mij af in “door” drinkbaarheid. Maar dat is persoonlijk.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Blijf genieten Marc!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.