Bierproef: Jopen Jacobus RPA

Deze Jopen Jacobus RPA is een echte verrassing als je denkt een ander bier (IPA) van Jopen te openen. Eerder won dit amberkleurige bier met slechts 5,3% alcohol een bronze medaille op de World Cup Beer Awards. Ook werd dit bier tot beste nieuwe bier van 2011 verkozen. Wat mij betreft dik verdiend. Een mooi bier, vol van smaak en relatief weinig alcohol. Kom maar door met meer van dit soort bieren. Door de combinatie van roggemout en het gebruik van Amerikaanse hop, heeft dit bier veel smaak maar blijft toch goed doordrinkbaar.

 

 

100-jarig bestaan
Jopen heeft de Jopen Jacobus RPA gebrouwen ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de kerk op 16 juli 2011. In de Jopenkerk hangt hier ook een plaquette van. Een bier met rogge is ook niet zonder reden gekozen. Jacobus is de beschermheilige van de pelgrims die vroeger in gasthuizen de nacht doorbrachten op hun pelgrimroute. De gasthuizen waren vrijgesteld van accijns als ze gebruik maakten van rogge.

Aroma ruikt kruidig en duidelijk naar de roggemout (roggebrood). Bij het nemen van een slok van dit bier proef je direct het volle van de rogge gevolgd door het pittige van de hop, echter niet te veel. Het blijft goed doordrinkbaar en mijn glas was danook zo leeg, jammer genoeg. Ondanks dat ik helemaal niet zo hou van roggebrood, vind ik het hier niet overheersend. Je raakt er normaliter snel vol van. Doordat de roggesmaak snel wordt overgenomen door de hop, blijft het bier fris en doordrinkbaar. Leuk zo’n verrassing!

Lees ook:Nieuw bier: Jopen Jacobus Rye Pale Ale
Lees ook:Nederlandse bieren behoren tot beste ter wereld
Lees ook:Nieuw carnavalsbier gelanceerd
Lees ook:Nieuwe Kuitbier van Brouwerij Klein Duimpje
Lees ook:Haarlem culinair, een bijzonder speciaalbierfestival

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.