Malheur 10: krachtig genietbier!

Ik had met mijn goede gedrag een passend gerecht bij de Malheur 10 bedacht echter dat bleek pas voor volgende week een opdracht te zijn. Enfin, miscommunicatie tussen een Belg en een Nederlander . Mij leek een kruidig kipgerecht met een zoete saus lekker bij de Malheur 10. Het zoetige karakter in het bier pikt het zoete karakter van zowel de kip als de saus op. En door aanvullend wat kruiden in het gerecht te gebruiken versterkt de alcohol van het bier dit in de smaak van het gerecht. Nu nog uitproberen . Hieronder uiteraard de smaakomschrijving van de Malheur 10.

Op de fles van Malheur 10 geeft Brouwerij De Landtsheer uit Buggenhout ons veel informatie over het bier en de wijze waarop het gedronken dient te worden. Het goudblonde degustatiebier met 10 procent alcohol is een bovengistend bier dat hergist op de fles. Een belangrijke reden waarom het bier voor gebruik niet geschud mag worden. De optimale smaak proef je tussen de 8 en 12 graden Celsius. Je kunt Malheur 10 gerust twee jaar bewaren, aldus de brouwer, en heeft een houdbaarheid tot 8 juni 2014. Over de ingrediënten is weinig te vinden behalve dat er de gebruikelijke water, hop, gerstemout en gist in het bier aanwezig is.

Uitzicht
Een goudgeel bier dat bij het inschenken direct zorgt voor een wandklevende, compacte schuimkraag. Door de hergisting op fles is de Malheur 10 licht troebel. Kort na het inschenken is een enorme pareling te zien die echter ook snel weer verdwijnt. Geur Een bloemige en fruitige geur met tonen van rozenblaadjes, peer en perzik en citrus en sinaasappel komen je letterlijk tegemoet. Met name de rozengeur is zeer sterk en bij het ruiken aan het bier lijkt het wel een wandeling door een rozentuin.

Aroma
Het aroma is lichtmoutig en granig met tonen van gras en hooi. Ook het aanwezige alcohol is duidelijk in het aroma van de Malheur 10 terug te vinden.

Smaak
De fruitige en zoete aanzet in de smaak verhult in eerste instantie de grote hoeveelheid alcohol. In tweede instantie pakt de alcohol van het bier de smaak over en zorgt voor een krachtige smaak.

Nasmaak
Een sterke alcoholische nasmaak zorgt ervoor dat een lichtbittere hopsmaak te proeven is bij een ietwat droge, wrange nasmaak in de wang.

Mondgevoel
Een volmondig bier dat met name door de alcohol krachtig van smaak is. Het koolzuurgehalte is gemiddeld wat zorgt voor een goede balans in dit degustatiebier.

Algemene beoordeling
De Malheur 10 is geen bier om snel op te drinken maar echt om te degusteren. De zoete en fruitige tonen maken het bier in eerste instantie toegankelijk echter door de alcoholische nasmaak behoorlijk krachtig. De lichtbittere nasmaak geeft het nog wel een frisse smaak mee waardoor je graag nog een slok neemt. In vergelijking met andere zware blonde bieren zoals de Hoegaarden Grand Cru of de St. Feuillien Grand Cru heeft de Malheur 10 een sterkere alcoholische nasmaak en een minder volmondig karakter.

Lees ook:Bier proeven: Malheur 8
Lees ook:Bier proeven: Cuvee des Trolls
Lees ook:Bier proeven: Intens
Lees ook:Bier proeven: Witte Parel
Lees ook:Slaapmutske dry-hopped: fris doordrinkbier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.