Bieroloog opleiding: de voortgang

We zijn alweer heel wat weken bezig in het vervolg van de bieropleiding in Hasselt. Na de biergeschiedenis en taptechnologie staan heel veel lessen rondom bier- en gastronomie voor de deur. Iets waar ik erg naar uitkijk. Geschiedenis is leuk maar ook best taaie stof hier en daar. Al die jaartallen en biergeschiedenisschrijvers zijn toch last uit elkaar te houden ;-) . De laatste les hebben we theorie gehad over tapdruk en wat er zoal komt kijken bij een tapinstallatie. Af en toe best aanpoten, met name omdat hier veel verschillende tabellen en getallen om de hoek komen kijken. Daar moeten dan weer berekeningen mee gemaakt worden. Inhoudsmaten zijn niet mijn sterkste kant. Ik ben het aan het trainen want bij bier brouwen is het natuurlijk ook meer dan noodzakelijk om dit goed onder de knie te hebben, maar dit kost mij echt moeite.

Tijdens de brugklas kan ik me nog goed herinneren dat ik mijn proefwerk terug kreeg met een twee. Bij de slager moet ik nog steeds nadenken hoeveel een ons is en hoeveel een pond. Er zijn weleens tijden geweest dat ik de hele week hetzelfde vlees heb gegeten omdat ik me weer eens had vergist ;-) .

Bier serveren
Hetgeen waar ik mij het meeste over heb verbaasd is de ruim vijf pagina’s A4 met voorschriften hoe je bier tapt en serveert. Ongelooflijk! Een goed bier tappen is al een kunst maar alles op de juiste wijze serveren is de volgende stap. Zeker als je dan zowel pils en speciaalbier in één bestelling hebt. De voorbereiding over het juist inrichten van spoelbakken en reinigingsvoorschriften neemt al een pagina in beslag. Logisch ook want je kunt nog zo goed tappen, als je met een vies glas begint ben je nergens. Er verschijnt wel een glimlach op mijn gezicht bij het lezen van de regel: ‘begroet uw gasten’ met als tip ‘Welkom’ erachter geschreven. Net alsof je dat niet doet dacht ik toen. Maar inderdaad…. hoe vaak zit ik niet op een terras en wordt er slechts vragend aangekeken ‘wat zal het zijn’? ‘Welkom’ klinkt al veel warmer en vriendelijker!

Mijn ervaring is toch dat in veel horecazaken de basisstappen al verkeerd gaan. Hoe vaak ik een speciaalbier niet in een nat glas heb gehad of totaal op de verkeerde temperatuur geserveerd, namelijk ijskoud. En het niet serveren van het bier met het logo naar voren is ook een veel gemaakte fout of geen bierviltjes gebruiken. Of een compleet ingezakte schuimkraag en ga zo maar door.

Oefenen
Komend weekend ben ik het hele weekend te gast bij iemand met een tapinstallatie. Mijn handleiding ligt uitgeprint klaar en manlief verheugt zich er al op. Hij weet namelijk dat hij het hele weekend van mij speciaalbier geserveerd krijgt. En voor de gelegenheid zijn er nog extra vrienden uitgenodigd ook. Dat wordt hard werken ;-) .

Lees ook:Terugroepactie bier?
Lees ook:Vaderdag en bier, heel simpel maar wel doeltreffend
Lees ook:Hoe serveren we bier?
Lees ook:Speciaalbier op het strand is nog bijzonder ongewoon
Lees ook:Het is wederom bewezen, bier is hartstikke goed voor je

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.