Ožujsko 120: Goede aanzet naar meer

In Nederland zijn wij wat speciaalbier betreft uiteraard al heel wat gewend. In Kroatië is het nog steeds vooral pils dat de klok slaat. Het meest gedronken bier is Ožujsko dat wordt gebrouwen in Zagrebačka pivovara, oftewel Zagreb brouwerij, de grootste brouwerij van Kroatië en onderdeel van StarBev. Dit jaar bestaat het bier 120 jaar en speciaal voor deze gelegenheid is een jubileumbier uitgebracht. Daarbij hebben de brouwers voor Kroatische begrippen echt iets totaal anders gebrouwen dan je gewoonlijk in de schappen vindt.

Het Amber-bier met 4,8 procent alcohol is gebrouwen met drie verschillende moutsoorten en een andere hop dan normaliter in het pils wordt gebruikt. Als ik het goed begrijp, mijn Kroatisch is niet zo goed, is het een ondergistend bier dat bovendien gepasteuriseerd is. In de smaak werd dit ook bevestigd.

Geur en aroma
Met name de pilsmout is in de geur sterk overheersend. Net na het openen van het flesje is ook direct duidelijk dat het bier al wat ouder is door een kranten- / papiergeur.

Smaak
De brouwer heeft echt iets bijzonders willen maken. Ožujsko 120 heeft een zoete aanzet met een lichtbittere en droge afdronk. Ook is het apart dat het ietwat prikkelend is op de tong met kruidige tonen dat mij doet denken aan gember. Het is wel jammer dat het bier heel weinig koolzuur bevat en dus erg plat is. Waarschijnlijk heeft het enige tijd in de zon gestaan of in een warme ruimte. Dat is natuurlijk niet ondenkbaar in Kroatië . Aan de andere kant zijn ze in dit land ook niet zo dol op schuimkragen, dus daar kan ook de reden liggen.

Overall zeker een bier met een eigen karakter dat aanzet naar het drinken van nog een Ožujsko 120. Er is nog weinig of liever gezegd nagenoeg geen andere Kroatische amber op de markt verkrijgbaar dus alleen daarom al uniek. Weer eens wat anders dan al dat pils . Voor de diversiteit zou de brouwerij uit Zagreb er goed aan doen om dit bier vast in het assortiment op te nemen. Een goede aanzet naar meer en andere biersoorten!

Lees ook:Bier in Kroatië, een ontdekkingstocht
Lees ook:Bavik Pils moeilijk te proeven
Lees ook:Grimbergen Goud: ‘De andere Duvel’
Lees ook:Bier proeven: Achel Extra Bruin
Lees ook:Bier proeven: Beerze Beer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.