Belgische media niet trots op Belgisch bier?

Zondag en gisteren heb ik met veel interesse de publicaties in België gevolgd rondom de Brussels Beer Challenge. Met veel verbazing heb ik naar de Belgische artikelen en TV-items gekeken. Is de media wel trots op hun eigen Belgische bier? In plaats van trots te zijn op de vele medailles die België wist binnen te halen gaat het maar om één ding: Amerika heeft meer medailles dan België gewonnen. Een derde van de inzendingen kwam uit België! Als ze daarmee zoveel medailles behalen is dat een prachtige prestatie!

Gisteren sprak ik met diverse Belgische bierliefhebbers die zich verbazen over het feit dat ‘t in het nieuws niet gaat over de brouwerijen die een medaille hebben behaald. ”België is een veel kleiner land met veel minder brouwerijen dus eigenlijk hebben we gewoon gewonnen! In veel Belgische bierstijlen zijn prachtige resultaten neergezet en het is zo spijtig dat die niet in beeld worden gebracht”, aldus een bierkenner. Het grappige is eigenlijk dat je in Amerika wel koppen zou verwachten als “Amerika wint van België. Maar nee, zij schrijven over de gewonnen brouwerijen en hun bieren! Zie bijvoorbeeld het nieuws van NBC San Diego en ABS.

Gelukkig zijn er wel Belgische media zoals onder andere Knack (klik hier voor de publicatie) die de Belgische prestaties zien.

De volgende medailles zijn aan België uitgereikt:
28 Tripel, Bronze Medal, Caulier Developpement SA
Alpaïde, Gold Medal, Brouwerij Nieuwhuys
Armand Ter Dolen, Gold Medal, De Dool NV – Kasteelbrouwerij
Belgoo Luppoo, Bronze Medal, Belgoo Brewery
Bersalis Tripel, Silver Medal, Oud Beersel
Blanche de Namur, Bronze Medal, Brasserie du Bocq
Bourgogne des Flandres, Bronze Medal, John Martin
Broeder Jacob Double Espresso 7,7°, Silver Medal, Brouwerij Broeder Jacob
Bush Ambrée Triple, Bronze Medal, Brasserie Dubuisson
Chapeau Cuvée Oude Gueuze, Bronze Medal, Brouwerij de Troch Wambeek
Charbon, Bronze Medal, Brouwerij De Dochter van de Korenaar
Cristal Alken, Honorable mention, Brouwerij Alken-Maes NV
Duvel Tripel Hop, Gold Medal, Duvel Moortgat
Estaminet, Bronze Medal, Palm Breweries NV
Gouden Carolus Ambrio, Bronze Medal, Het Anker
Gouden Carolus Tripel, Honorable mention, Het Anker
Gueuze Cantillon, Gold Medal, Cantillon
Hopjutter Triple Hop, Silver Medal, Hobbybrouwerij de Hopjutters
Liefmans Cuvée Brut, Honorable mention, Duvel Moortgat
Liefmans Goudenband, Gold Medal, Duvel Moortgat
Lou Pepe Kriek Cantillon, Silver Medal, Cantillon
Malheur 12°, Silver Medal, Brouwerij Malheur
Malheur Bière Brut, Gold Medal, Brouwerij Malheur
Mort Subite Original Kriek, Bronze Medal, Alken Maes
OMER. Traditional Blond, Silver Medal, Brouwerij Bockor
Oude Geuze – De Oude Cam – Pajottenland, Honorable mention, De Cam
Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne, Silver Medal, Gueuzerie Tilquin S.A.
Oude Kriek Oud Beersel, Gold Medal, Oud Beersel
Rodenbach, Silver Medal, Palm Breweries NV
Rodenbach Caractere Rouge, Gold Medal, Palm Breweries NV
Rodenbach Grand Cru, Gold Medal, Palm Breweries NV
Saison From St-Feuillien, Bronze Medal, Brasserie St Feuillien SA
St. Feuillien Brune, Silver Medal, Brasserie St Feuillien SA
Steenbrugge Dubbel Bruin, Honorable mention, Palm Breweries NV
Stouterik, Gold Medal, Brasserie de la Senne
Straffe Hendrik Heritage 2011, Bronze Medal, Brouwerij De Halve Maan
Straffe Hendrik Quadrupel, Gold Medal, Brouwerij De Halve Maan
Ter Dolen Donker, Bronze Medal, De Dool NV – Kasteelbrouwerij
Triple d’Anvers, Honorable mention, Duvel Moortgat
Tumulus Nera, Silver Medal, De Kale Ridders Bvba
Turnhoutse Patriot, Silver Medal, Hobbybrouwerij Het Nest
Vedett Extra White, Honorable mention, Duvel Moortgat

Lees ook:Winnaars van Brussels Beer Challenge
Lees ook:En de winnaars zijn….
Lees ook:Open brouwerijdag 25 april 2010
Lees ook:Mooie Nel is de lekkerste van Nederland
Lees ook:Bierbrouwers uit Nederland en België vallen in de prijzen

16 reacties op “Belgische media niet trots op Belgisch bier?

 1. Pascal Cools

  Beste,
  Wij zijn zeker trots op onze Belgische bieren.
  Getuige het zopas verschenen magazine Hoppper.
  Een driemaandelijks kwaliteitsmagazine dat zich
  volledig toespitst op de Belgische biercultuur.

  Het eerste nummer, 228 pagina’s dik, ligt nu bij de dagbladhandelaar.
  (Op dit ogenblik enkel in België maar dat zal snel veranderen.)

  Met vriendelijke groeten

    /   Beantwoorden  / 
 2. Bert

  Beste Fiona

  Het was best wel jammer om dat soort zaken in de media te lezen. We hebben getracht op onze website een overzicht te geven van alle winnaars, zelfs de weinige Nederlandse :)

  http://www.beerawards.be/brussels-beer-challenge-een-overzicht/

  We zouden er verdomd wat beter trots op moeten zijn ipv ons altijd in een hoekje te laten duwen. We hebben gewonnen in de categorieën waar we sterk in zijn. Tuurlijk moeten we niet in een American Porter gaan scoren. Laat ons maar stevige geuzes, tripels, … brouwen en daarin innovatief en constructief blijven.

  Gek word ik er van ..

  Groeten
  Bert

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Precies Bert!! vandaar ook mijn aandacht hiervoor!

     /   Beantwoorden  / 
 3. Fred Schiphorst

  Zou het niet verbazing kunnen zijn? Ik denk dat nogal wat mensen bij Amerikaans bier in de eerste plaats aan Budweiser en andere slappe kost denken en niet meteen aan de vele prachtige bieren die daar ook gebrouwen worden. Van België zullen de meeste media wel weten dat daar bieren gebrouwen worden die de moeite waard zijn. Dus houd ik het voor mogelijk dat nogal wat media nooit stil hebben gestaan dat bij zo’n wedstrijd als deze Amerikanen met bossen medailles de deur uit zouden gaan. Als dat dan toch gebeurt en ze zelfs een medaille meer winnen dan die prachtige Belgische bieren is dat groot nieuws en dus wordt dat prominent gebracht. Ik acht het dus heel goed mogelijk dat de aandacht voor de vele Amerikaanse medailles niet is ingegeven door gebrek aan respect voor de Belgische biercultuur, maart gewoon door verbazing.

    /   Beantwoorden  / 
  1. hans

   Ik ben het eens met Fred. De oorzaak ligt volgens mij in de jarenlange overtuiging dat België het bierland bij uitstek is, of was. Men gaat dan al snel uit van evidentie, of zelfs op zijn lauweren rusten. Het is wel goed dat we hiermee eens wakker geschud worden; wedden dat er de komende maanden/jaren nog enkele prachtige bieren zullen bijkomen, naast de pareltjes die we nu al hebben? ;-)

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fiona de Lange

    Hans, ik ben ‘t dus niet met jullie eens… als je naar de feiten kijkt is de verhouding tussen VS en België natuurlijk totaal verschillend en is België winnaar. En wanneer zouden we dan volgens jouw theorie in Nederland wakker geschud worden omdat we op basis van de Nederlandse medailles misschien moeten concluderen dat we niet op de goede weg zijn? Ten opzichte van de VS staan wij helemaal nergens…..

      /   Beantwoorden  / 
    1. hans

     Met ‘we’ bedoelde ik uiteraard België …

       /   Beantwoorden  / 
 4. Fiona de Lange

  Beste Fred… De voorzitter van de Belgische Brouwers geeft aan dat het iets is van alle jaren. Belgen gaan in de underdog positie zitten en zijn niet trots op hun eigen Belgisch bier. En daar helpt de media op deze manier dan ook niet aan mee. Zoals hierboven beschreven deed België het goed in hun eigen stijlen en Amerika met net zoveel inzendingen als België in ´hun´ stijlen. En dat was maar één medaille verschil.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Rick Kempen

  Wat een jammerlijk feit dat veel Belgische media zo berichten, en nog jammerlijker dat er vervolgens zoveel aandacht aan die berichten gegeven wordt. Bewezen word vooral een ding: de bier-bonzen in België, en bier-media in België en omringende landen, bezien de waarde van de (bier)wedstrijden volledig verkeerd.

  Idealiter is iedere brouwer en bier liefhebber trots op alle behaalde medailles: deze bieren zijn, op dit moment en in deze wedstrijd, als meest ‘stijl-eigen’ gewaardeerd. Je kunt er een landenwedstrijd van maken maar daarmee doe je Bierland geen plezier!

  De Amerikanen zijn trots op de door hen gewonnen medailles maar beschimpen de verliezers niet; de Belgen zijn jaloers op de niet-gewonnen medailles en zoeken hopeloos naar argumenten om hun vermeende superioriteit te bevestigen.

  Een tijdverspilling voor iedereen, en droevig voor de organisatoren van een te prijzen nieuw bierinitiatief en schandelijk gedrag jegens alle producenten van smaakrijke bieren die het lef hebben getoond aan deze wedstrijd mee te doen.

  Fiona: dat ook jij zoekt naar een argument om België winnaar te verklaren doet geen goed aan de door jou geroemde ‘algemene bierpromotie’ – tenzij je alleen Belgisch bier promoten wilt, natuurlijk. Ook je suggestie over conclusies aangaande de stand van het Nederlands brouwen is troebel: er deden maar heel weinig Nederlandse brouwers mee. Dat maakt de kans op medailles per definitie veel kleiner.

  Kortom: ik pleit voor minder kinnesinne, minder poeha en dikdoenerij en meer respect voor smaakrijke bieren, wie ze ook gebrouwen mag hebben. Dat leidt tot een Bierland waarin men van elkaar kan en wil leren en samen op zoek kan gaan naar nog meer moois, in plaats van elkaar vliegen afvangen en pootje lichten.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Fiona de Lange

  Volgens mij was mijn allereerste en belangrijkste boodschap dat er geen aandacht meer was voor de brouwerijen en bieren vandaar dat ik de hele prachtige lijst van medailles aandacht heb gegeven. En verder voordat er onduidelijkheid ontstaat: De conclusie over Nederlands bier die ik gaf is gebaseerd op de bredenering van Hans waar ik ‘t niet mee eens ben! Oftewel: ik vind dat Nederland heeel goed bezig is en dat je dus NIET op basis van het aantal medailles conclusies moet trekken!

    /   Beantwoorden  / 
  1. hans

   Again: ik bedoelde België…

     /   Beantwoorden  / 
 7. Fred Schiphorst

  Rick verschijnt niet vaak op dit forum, maar als hij dat doet is het zeker waard om het te lezen. Ik denk dat hij volkomen gelijk heeft als hij zegt dat respect voor smaakrijke bieren en van elkaar willen leren ons verder kan helpen. Krampachtig proberen te bewijzen dat je als land nog steeds beter bent helpt naar mijn mening niemand.
  Mag je dan niet trots zijn op wat in jouw land \regio gebrouwen wordt? Volgens mij wel degelijk. Wie weet dat ik stukken voor de site van PINT regio Noord-Holland schrijf zal dat niet verbazen. Maar laat die trots niet ontaarden in pogingen om prestaties van anderen naar beneden te halen. Laat je trots niet afhangen van wat anderen doen maar van wat jezelf hebt gepresteerd. En als een ander het beter doet weet je van wie je wat kunt leren.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Dank voor je aardige woorden Fred, maar nog meer dank voor je laatste alinea: die slaat de spijker op z’n kop, en dat kan in dit verband niet vaak genoeg gebeuren. Zolang de bierindustrie en/ of de biermedia blijven meehuilen met de wolven in het bos kan de biervuist niet gemaakt worden en blijft het treurig geploeter.

     /   Beantwoorden  / 
  2. hans

   En wie mijn reactie goed heeft gelezen, en juist geïnterpreteerd, weet dat ik dezelfde mening heb als Fred…

     /   Beantwoorden  / 
 8. Fiona de Lange

  Precies Fred, zo is ´t maar net!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.