Jawel, de feestdagen staan voor de deur. Dat betekent dat er voor velen weer heel wat lunch, brunch, borrels en diners op het programma staan. En dat kan perfect gecombineerd worden met de nodige nog aanwezige bockbieren, winterbieren, gerstewijnen of zelfs champagnebieren. De mogelijkheden zijn oneindig. Ik beperk me tot een aantal eenvoudige suggesties om niet nog meer in de kerststress te belanden.
Voor mij is de kerst compleet als er natuurlijk bier geserveerd wordt. Ik neem jullie mee in mijn bierige kerst!
Kerstbrunch
Steeds vaker wordt het kerstontbijt vervangen door een kerstbrunch met de hele familie. Een uitgebreide lunch met vis, pasteitjes en vele andere lichte gerechtjes. Jaar in jaar uit valt het mij op dat de champagneflessen niet ontbreken. Al eens gedacht aan Deus? In de meeste restaurants en horecazaken word ik appelig aangekeken als ik graag in plaats van champagne bier wil drinken. Een toelichting op het verkrijgbare champagnebier zet ze echter wel aan het denken. Nu hopen dat het dit jaar op het menu staat! De Belgische brouwerij Bosteels brouwt en lagert Deus waarop het in de champagnestreek in Frankrijk een echte champagnebehandeling krijgt. Zo proef je het beste van twee werelden. Het zoete karakter dat in de smaak van het bier aanwezig is past beter dan champagne bij de zoete kerstgerechtjes van de brunch. Lange tijd reed ik naar België om aan deze godendrank te komen. Een andere optie is ook Malheur die ook een Brut (champagnebier) in haar assortiment heeft. Beiden zijn verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de drankenspeciaalzaken van de Mitra.
Borreltijd
We hebben ontbijt en lunch in één gedaan dus rond drie uur krijg je trek in wat hapjes. Een moment waarop je naast wijn het snelst bier op tafel zet. Pils, witbier en een licht bovengistend blond bier passen perfect bij de kleine hapjes met vis, vlees, nootjes en chips. Met name pils en witbier wekt de honger alleen maar verder op! Precies wat je zoekt voorafgaand aan het zware tafelgeweld tijdens het diner.
Kerst bierdiner
Een fles rode wijn bij vlees en een fles witte wijn bij vis is voor mensen eenvoudig te onthouden waardoor de focus compleet op het gerecht kan liggen. Als je het zo eenvoudig wilt maken, geldt dezelfde regel voor bier. Een donker, dubbel bier bij vlees en een blond lichtbitter bier of witbier bij vis. Brouwerijen laten tegenwoordig met name voor de feestmaanden hun bieren steeds vaker afvullen in 75cl flessen. Dit geeft een extra feestelijk en bijzonder karakter aan het kerstdiner. Gerstewijn, bock- en winterbieren hebben over het algemeen een ronde warme smaak door onder andere het gebruikte caramelmout. Dit fruitige en zoete karakter past natuurlijk meer dan fantastisch bij een stuk rood vlees. Er zijn ook bieren die naast zoet, een meer bitter of kruidig karakter hebben. Dit geeft volop mogelijkheden in het zoeken naar de juiste combinatie met de saus! Eet je liever vis dan zijn er ook frisse blonde bieren met een iets bitterder of meer zurig karakter. Toch leuk als je voor je gasten naast een fles rode wijn ook een fles bier serveert! Veel plezier met winkelen, de voorbereiding en natuurlijk alvast eet smakelijk!
Voor wie niet wil zoeken naar een gespecialiseerde drankenzaak in de buurt. Mitra, heeft vestigingen in heel Nederland.
Lees ook:Bier proeven: Adriaan Witbier
Lees ook:Raging Bitch met Galbanetto worst: bizarre smaaksensatie
Lees ook:Bier proeven: Hillegoms Rauch Lager
Lees ook:Bier proeven: IJwit
Lees ook:Hoe serveren we bier?
0 reacties op “Bier van brunch tot diner tijdens de feestdagen”