Een van de hoogtepunten dit jaar was wel een bezoek aan de Trappistenbrouwerij Chimay. Het biermerk vierde in 2012 haar 150ste jubileum en stond daardoor al meerdere malen in de kijker. Zoals bij iedere trappistenbrouwerij is de abdij met brouwerij niet open voor publiek met uitzondering van de kerk en de tuinen. Om de bierliefhebber toch inzicht te geven in de historie van het bier en de Abdij van Notre-Dame de Scourmont is in 2012 een nieuw bezoekerscentrum geopend in de Auberge de Poteaupré, de ’Espace Chimay’. Na de jurering van de Brussels Beer Challenge kregen wij bij hoge uitzondering een bijzondere rondleiding door de brouwerij.
Het werd een boeiende rondleiding waaraan geen einde leek te komen. Eerlijk gezegd denk ik dat er heel veel geheimen zijn prijsgegeven waarmee ik natuurlijk met respect omga. Iedereen wil precies weten hoever de bieren van Chimay worden uitvergist of welke ingrediënten in welke hoeveelheden worden gebruikt. Tja, de schema’s lagen overal en met name in het labo alwaar we wel een half uur bivakkeerden. De rondleiding heeft enorm veel indruk op mij gemaakt. In het bijzonder de bouw van het nieuwste deel van de brouwerij met enorme lageringtanks. De ruimte is goed benut. Er zijn zelfs speciale lageringtanks op wielen voor vervoer van het bier naar de bottelarij in Baileux (zie laatste foto).
Geschiedenis
Al in 1862 begonnen de monniken met de productie van trappistenkazen en -bieren. Niet alleen om in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien maar ook om werkgelegenheid te creëren voor de streek. Pater Theodoor zonderde de gist voor de Chimay bieren voor het eerst af en samen met de ingrediënten uit de streek en het water uit de putten van de abdij, worden de trappistenbieren gebrouwen.
Bieren
De capaciteit van de brouwerij wordt nog niet optimaal benut. Vandaar ook dat Chimay nog uitbreidingsmogelijkheden heeft zoals ze eerder aangaf. Momenteel wordt er vier keer per week gebrouwen maar dan wel vier keer op 24 uur met een brouwsel van 250 hectoliter per keer. De eigen bieren zijn een Chimay Rood, Blauw, Triple en de Chimay Dorée met slechts 4,8 procent alcohol. Ook een kleine hoeveelheid Mont des Cats brouwt men bij Chimay. Begin december ben ik nogmaals terug geweest, uiteraard dit keer zonder het unieke bezoek, om de bieren eens rustig van de tap te proeven. Terwijl de Franstalige groep later vertrok en bij terugkomst van onze rondleiding al enige tijd had genoten van de Chimay bieren, bleek er voor ons nauwelijks nog tijd. Dat heb ik dus nog een keer over gedaan. Ik had dit ultieme biermoment niet willen missen, dit keer in een volledig besneeuwd Chimay!
Virtuele rondleiding
Niet getreurd als je wellicht nooit de mogelijkheid hebt om de brouwerij te bezoeken. Te trappisten hebben een virtuele rondleiding door de brouwerij laten maken die wel voor iedereen toegankelijk is. Klik hier voor de video. Bekijk hieronder meerdere foto’s die ik heb gemaakt!
Lees ook:Video reportage van zeldzame Chimay Dorée
Lees ook:ABT-bier van de maand: Chimay Rouge
Lees ook:Leuke Pinkstermaandag activiteit
Lees ook:Nieuw trappistenbier: Mont des Cats
Lees ook:Bieren van Abdij van Engelszell officieel Trappist erkend
Ik heb ook het geluk gehad om de brouwerij te mogen bezoeken en aansluitend nog het jubileum biertje (Chimay Spéciale Cent Cinquante) mogen proeven.
Leuk stuk over de bijzondere dag bij deze mooie rondleiding. We hebben echt veel mogen zien!