“Christoffel te mooi om op te houden te bestaan”

Gisterenavond sprak ik één van de twee investeerders, Maarten Kruijtzer, van de Christoffel Bierbrouwerij. Zoals het er nu naar uitziet zal de brouwerij inderdaad failliet gaan maar het biermerk mogelijk voortbestaan. Maarten Kruijtzer: “Wij zijn nu bezig te kijken hoe we verder gaan met Christoffel dat een te mooi product is om op te houden te bestaan, een aantal mogelijkheden dient zich daarbij aan. Ik hoop daar binnenkort uitsluitsel over te geven.” Ook reageerde hij op de berichten die naar buiten zijn gekomen op dit blog. Uiteraard is het mijn journalistieke plicht om ook de andere kant van het verhaal te vertellen.  

Bierman
“Allereerst ben ik helemaal geen ‘harde’ investeerder, maar een ‘bierman’ die al 25 jaar in de sector actief is in binnen – en buitenland en momenteel onder andere Amerikaans craft bier exporteert en mout importeert vanuit Europa voor Amerikaanse craft bierbrouwerijen.”

2011
“In de zomer van 2011 werd ik door mijn business partner Chris Westerveld benaderd of ik mee wilde doen om het noodlijdende St. Christoffel te redden van de ondergang, wat we toen gedaan hebben vanwege de passie van Joyce en Steven, de mooie Christoffel producten en zoals Joyce in het bericht meldt, de ‘sociale kant van het bedrijf’. Een ieder die de brouwerij ooit bezocht heeft kan dit niet onberoerd laten.”

Vraag groot
“Wij hebben vervolgens erg veel geld in het bedrijf gestopt, waarbij een volumedoel werd afgesproken met de beide managers dat uiteindelijk bij lange na niet gehaald werd. Het probleem was dan ook niet de aantrekkingskracht van Christoffel of verkooppotentieel, maar het feit dat de huidige brouwerij het gewoon niet kan maken en kosten derhalve veel te hoog zijn.”

Geen financier
“Voor onze inbreng, hebben al twee andere investeerders honderdduizenden euro’s in het bedrijf gestopt dat ook niet geholpen heeft. Voor de extra injectie van 350.000 euro waarover Joyce praat was uiteindelijk geen financier te vinden. Degenen die wij benaderd hadden haakten uiteindelijk af en een bankfinaciering was uitgesloten.”

Werkgelegenheid
“Uiteindelijk is er slechts één koper verschenen, niet meerdere zoals gesteld, die 5 voor 12 het geheel voor een appel en een ei wilde kopen, waarbij verplaatsing van (een deel) van de brouwerij uit Roermond hoogstwaarschijnlijk zou plaatsvinden en werkgelegenheid voor de mensen überhaupt een vraagteken was. Dat was dus geen optie voor ons, waarbij ik het heel goed begrijp dat dat erg teleurstellend is voor Joyce en Steven en het personeel dat hun ziel en zaligheid in het bedrijf hebben gelegd. Ik reken mijzelf ook tot die groep”, aldus Maarten Kruijtzer.

Uitgangspunten waren vooraf helder
In een reactie laten Joyce en Steven weten: ”Vooraf was altijd duidelijk dat investering in de machines noodzakelijk was. In alle plannen staat beschreven dat dit het uitgangspunt is geweest. Chris en Maarten hebben na de investering in het werkkapitaal geen investering meer gedaan. Het was van tevoren duidelijk dat nadere investering nodig was om te groeien. Na het terugtrekken van de investeerders hebben wij Maarten Kruijtzer nooit meer gesproken. Dat is iets wat wij echt betreuren. Het besluit van Maarten hoe ermee verder te gaan had naar ons idee in samenwerking kunnen verlopen waarbij we rekening hadden kunnen houden met alle belanghebbenden. Echter pas net voor de kerst vernamen wij via de vereffenaar dat Maarten zelf met de merknaam verder wilde gaan. Voor dit plan was een faillissement onnodig geweest”, aldus Joyce en Steven.

Hoe het ook allemaal zit, uiteindelijk vind ik het ongelooflijk jammer dat zo’n mooie brouwerij ophoudt te bestaan.

Lees ook:Christoffel Bierbrouwerij gaat failliet
Lees ook:Brouwerij Christoffel failliet
Lees ook:Christoffel Bierbrouwerij lanceert laatste bier
Lees ook:Christoffel Speciaalbieren na doorstart weer leverbaar
Lees ook:Grote offers om bitterheid in bier weg te nemen

Eén reactie op ““Christoffel te mooi om op te houden te bestaan”

  1. Bier Kenner

    Ja Maarten die Bier Kenner.. Ik geloof het verhaal van Joyce en Steven eerder. Triest dat dhr M. Kruijtzer niet wilt investeren maar wel eisen dat er meer produktie komt.
    Dat er maar snel een partij mag komen die wel serieus is en hart voor dit klasse bier heeft.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.