Bieroloog opleiding: Bier- en gastronomie

Onlangs kreeg ik de vraag: “Ben je nu nog bezig daar in België”? Inderdaad het is al heel lang geleden dat ik over mijn ervaringen van de opleiding Zythologie bij Syntra in Hasselt schreef. Momenteel zijn we al weken bezig met het bier- en gastronomie stuk en bereid ik me voor op het eindwerk. Daarbij moet ik een volledig menu samenstellen en bijpassende bieren adviseren. En dat gaat wel iets verder dan de beschrijving van ‘dit gerecht bij dat bier natuurlijk’. Op basis van smaakwielen, ingrediënten, bijzonderheden in het brouwproces van een bier dien ik tot in detail een onderbouwing te geven van mijn keuze. Vervolgens dient dit nog voor een vierkoppige jury verdedigd te worden.

 

De afgelopen weken hebben we tijdens de les continu gegeten. Heel vervelend natuurlijk . Per les gingen we steeds in op een apart element dat een juiste bier- en gastronomische combinatie kan beïnvloeden. Bijvoorbeeld kruiden, sauzen, en de versterking van smaakintensiteit door de bierkeuze. Uiteraard stond ook de nodige theorie centraal zoals dat er maar vijf smaken zijn (zoet, zuur, zout, bitter en umami) en de rest dus een aroma is dat een gerecht ondersteunt. Afgelopen weekend vertelde Gerard van den Broek van de Hertog Jan Brouwerij overigens dat Vet ook een nieuwe smaak is. Weer wat geleerd .

Versterken van subtiel element
Natuurlijk zijn er voor mij veel nieuwe luikjes geopend. De belangrijkste is toch wel de harmonie waar je naar moet zoeken. Zelf hield ik mij altijd heel sterk bezig met de zoektocht naar een bier dat het gerecht kon versterken. Echter het is juist een kunst als je een bier kan combineren met een gerecht dat een subtiel karakter in het gerecht versterkt en qua smaak niet over het gerecht heen gaat of er onder door. Ook kan je een bier kiezen wat het smaakbeeld bevestigt van de saus. Zo is het dus wel mogelijk, mits je daar goed veldwerk in doet, om een dorstlessend bier bij een zwaarder gerecht te serveren. Natuurlijk hou ik jullie op de hoogte van bijzondere combinaties die ik ga verwerken in mijn eindwerk.

Lees ook:Bier en gastronomie week op bier.blog.nl!
Lees ook:Op weg naar de World Brewery School Chicago
Lees ook:Terug van weg en up and running
Lees ook:Weihenstephan Hefeweissbier: ‘fris bier’
Lees ook:Bier-spijs weken op bier.blog.nl

Eén reactie op “Bieroloog opleiding: Bier- en gastronomie

  1. slumme

    Leuk leuk…
    Ik ben erg benieuwd!!
    Donderdag heb ik mijn eerste les:-)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.