Mythes over Cask Conditioned Ales

Tijdens de Week van het Nederlandse Bier presenteert Bierproeflokaal In de Wildeman gedurende de hele week Nederlandse Cask Conditioned Ales. Dit zijn vaten, net iets anders dan normaal, waarin een tweede fermentatie van het bier plaatsvindt. Dit is vergelijkbaar met hergisting op fles. Het proces in het vat heeft doorgaans twee belangrijke functies: het realiseren van de hergisting waardoor de smaakcomponenten en het alcoholpercentage stabiel worden en om ervoor te zorgen dat er koolzuur in het bier komt. Zonder levende gist in de cask, oftewel het vat, is het GEEN cask conditioned ale maar gewoon bier in een cask. Het schijnt nogal eens cask conditioned te worden genoemd terwijl dit dus eigenlijk niet zo is. Ik ga er vanuit dat bij Proeflokaal In de Wildeman alle bieren een tweede gisting op het vat hebben ondergaan. En er is meer…. 

Andere mythes zijn:
- dat alle cask ales op kamertemperatuur geserveerd moeten worden. In werkelijkheid is de beste temperatuur tussen de 10 en 13 graden Celsius.
- dat alle cask ales plat zijn en geen koolzuur bevatten. Feit is wel dat ze door de regel een lager koolzuurgehalte hebben maar het hoort echt geen plat bier te zijn.
- dat cask ales altijd troebel zijn omdat ze niet gefilterd worden. Goed behandelde cask ales zijn echter helder! Belangrijk daarbij is dat het bier voordat het getapt wordt goed heeft kunnen rusten. Dus ga het bier niet op de dag van schenken vervoeren….

En verder geeft de aanwezigheid van een traditionele handpomp geen enkele zekerheid dat het bier echt cask conditioned is. Voor de bierliefhebbers die denken dat cask conditioned een bierstijl is, helaas dat is ook niet juist. Het is een methode van serveren. In theorie kan je namelijk allerlei biertypen in de cask doen en bieren die hergisten op fles vertegenwoordigen ook geen bierstijl !

Nederlandse varianten
Ik zou zeggen ga tijdens de Week van het Nederlandse Bier met deze achtergrond heerlijk proeven bij Proeflokaal In de Wildeman van de cask conditioned ales van brouwerij De Prael, Jopen, Klein Duimpje, Ramses, De Molen, BijdeHand (oftewel Wesley Aarse) en Butcher’s Tears.

Lees ook:Bierproeflokaal In de Wildeman morgen met specials…
Lees ook:11-12 en 12-12: Britse Real Ale Dagen
Lees ook:Eerste Nederlandse cask conditioned Real Ale dagen
Lees ook:30-09 t/m 5-10-’13: Nederlandse Bierweek bij In de Wildeman
Lees ook:Nederlandse bierweek bij bierproeflokaal In de Wildeman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.