Bier proeven: Malheur 8

De Malheur 8 heeft zoals het nummer op de fles aangeeft 8 procent alcohol, is bovengistend en wordt gebrouwen door Brouwerij Landtsheer in Buggenhout. Het biermerk Malheur heeft meerdere biertypes zoals de Malheur 6, 10 en 12. Ook heeft de brouwerij net als die andere brouwerij uit Buggenhout meerdere Brut-varianten, bieren die nog een champagnebehandeling krijgen. Het assortiment van deze brouwerij met als stamvader Balthazar De Landtsheer (1773) is onlangs uitgebreid met een nieuw biermerk Novice.

De Malheur 8 is een goudblond bier dat hergist in de fles. Op de bierfles leggen ze aan de consument ook nog uit wat dit betekent, namelijk: ‘Het is een levend bier. De gist doet het bier verder rijpen.’ Je zou het niet langer dan twee jaar kunnen bewaren. Op de website van de brouwerij is echter te lezen dat het geen enkel probleem is, mits juist weggezet, om Malheur nog veel langer in de kelder te houden. Het bier dat we nu hebben gebruikt is wel recent gekocht maar blijkt al over de houdbaarheidsdatum, 17 maart 2013, heen te zijn. Het is belangrijk om de Malheur 8 niet te schudden, dan komt de gist los van de bodem. De juiste consumptietemperatuur ligt tussen de 8 en 12 graden.

Smaakbeeld
Om de smaak van het bier weer te geven heb ik het op een schaal van 1 tot 5 beoordeeld voor bitter, zuur, zoet, volheid en bruisendheid. Daarbij is 0/1 niet of heel weinig aanwezig en 5 zeer sterk aanwezig. Bitter (2,5), Zuur (0,5), Zoet (2,5), Volheid (3) en Bruisendheid (4).

Uitzicht
Een licht troebel goudblond bier met zeer compact, wandklevend schuim. Er is absoluut een cling!

Geur
Net na het openen is in de geur goed te merken dat het bier iets ouder is. Het heeft tonen van oud papier en kranten net na opening. Direct daarna ontluikt zich de ware fruitige en bloemige geur van het bier. Tonen van perzik zijn zeer goed te ruiken gevolgd door banaan en een klein beetje gist.

Aroma
De Malheur 8 bevat toch nog heel wat hoparoma wat echt duidelijk naar voren komt na het doorslikken van het bier. Dit betekent dat het bier dus goed bewaard is gebleven.

Smaak
In de smaak is bijzonder veel terug te ontdekken. Veel mouttonen maar ook tonen van noot, sherry en droge witte wijn. De sterke hopbittere nasmaak geeft veel pit aan het bier dat zeker ook zoet en fruitig begon.

Mondgevoel
Door een behoorlijke hoeveelheid koolzuur in combinatie met de hopbitterheid en het zoete smaakpallet van de Malheur 8 is dit absoluut een volmondig bier met een hoog sprankelend gehalte.

Algehele beoordeling
Het bloemige aroma nodigt uit tot het drinken van dit bier. Ondanks de grote diversiteit aan geuren en smaken geeft de Malheur 8 een ronde bierbeleving met een frisse en pittige hopbittere nasmaak. Dit is geen doordrinkbier maar een degustatiebier. Naarmate het warmer wordt, is het nog zachter van smaak aangezien de bitterheid iets verder achterblijft natuurlijk. Dat maakt het perfect bij het hoofdgerecht met vlees aangezien het de zoete smaak van het vlees goed oppikt. Door het vlees te serveren met een fris bijgerecht zoals een taboulé komt de bitterheid in het bier bijzonder goed tot zijn recht en bereik en behoud je het echte zomergevoel.

Lees ook:Bier proeven: Graaf Dicbier
Lees ook:Malheur 10: krachtig genietbier!
Lees ook:Bier proeven: Adriaan Witbier
Lees ook:Bier proeven: Hillegoms Rauch Lager
Lees ook:Bier proeven: Cuvee des Trolls

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.