Dit Vlaams oudbruine bier is een biermerk uit de stal van Duvel Moortgat en wordt gebrouwen in Oudenaarde. Het is een versneden bier van verschillende gerijpte batches. De Goudenband is een bier van gemengde gisting met een rijping tussen de 4 en 12 maanden in de kelders van de brouwerij. Door dit type gisting is het bier bijzonder goed te bewaren en ook lang houdbaar. De lichting die ik heb geproefd kan bewaard worden tot en met oktober 2022. Zolang het bij een constante temperatuur van 10 graden op een donkere plek bewaard wordt, blijft het zelfs veel langer goed.
Verpakking
De in een papieren wikkel ingepakte 37cl fles wordt afgesloten met een kurk. Liefmans Goudenband heeft 8 procent alcohol. Op de fles staat beschreven dat de ingrediënten gerstemout, water, gist, hop en suiker zijn. Iedere jaargang heeft zijn eigen karakter wat het tot een provisiebier maakt.
Smaakbeeld
Om de smaak van het bier weer te geven heb ik het op een schaal van 1 tot 5 beoordeeld voor bitter, zuur, zoet, volheid en bruisendheid. Daarbij is 0/1 niet of heel weinig aanwezig en 5 zeer sterk aanwezig. Bitter (2), Zuur (5), Zoet (2), Volheid (1,5) en Bruisendheid (1,5).
Uitzicht
De editie die ik uitschonk was donkerbruin van kleur en niet troebel. Hoe helder het bier was kon vanwege de donkere kleur niet goed gezien worden. Opmerkelijk was wel het beperkte schuim dat direct verdween.
Geur
De Liefmans Goudenband heeft uiteraard een zurige geur met tonen van houten vaten, sparrenhout (terpeen) en verder is het absoluut ook fruitig met zeer herkenbare geurtonen van zwarte bessen en citroen en zoet fruit zoals aardbei.
Aroma
Het aroma dat blijft hangen is dat van de mouten en verder citroenzurige en warme houttonen.
Smaak
De zure, mondsamentrekkende smaak verandert al snel in een zoete, ronde nasmaak. De zoete tonen van fruit zoals van zwarte bessen maar ook aardbei maken het bier een stuk milder. Er zit geen agressieve zuurheid in deze Vlaamse oudbruin. De smaak doet mij ook denken aan gerechten met zoet-zure saus.
Nasmaak
Zuur maakt al snel plaats voor zoet. Houttonen blijven duidelijk hangen in de nasmaak en doet je qua smaakbeleving echt denken aan een wandeling door een bos waar net hout is gehakt.
Mondgevoel
Liefmans Goudenband is eerst wangsamentrekkend maar al snel zacht en warm. De koolzuur zet goed aan maar is snel weg waardoor het bier in de volmondigheid niet te zwaar wordt en dus goed past bij een nagerecht. Doordat de zoetheid in het bier al snel naar boven komt is het geen zwaar op de maag liggend bier. Het drinkt goed en fris weg.
Algehele beoordeling
Oudbruine bieren kunnen soms minder zoetheid hebben waardoor het een hardere nasmaak aan het bier meegeeft. De Liefmans Goudenband heeft naast de zure smaak veel zoet fruit waardoor het zacht en goed doordrinkbaar is. Mede daardoor past het bijvoorbeeld zo goed bij de citroencake die naast zuur ook veel zoet in de smaak heeft. Door het aanwezige zoete karakter haalt het mensen over de streep om dit bier te drinken die normaliter niet van zure bieren houden.
Lees ook:Zomers menu: Citroencake met bitterkoekjes en lactosevrije room
Lees ook:Bier proeven: Intens
Lees ook:Bier proeven: Adriaan Witbier
Lees ook:Bier proeven: St. Bernardus Wit
Lees ook:Bier proeven: Cuvee des Trolls