Nieuw bier én festival in Santpoort

Met (een deel van) de Ruïne van Brederode op de achtergrond als decor was het afgelopen zaterdag goed vertoeven in Santpoort. Het door de Harddraverij Vereniging Santpoort en Omstreken georganiseerde Dorpsfeest Santpoort vindt deze week voor de 254e keer (!) plaats. Naast Concours Hippique, handboogschieten, ringsteken, straatvoetbal, steenwerpen, kermis en vele andere activiteiten was er eentje die mij specifiek opviel: Nieuw! Bierproeverij Santpoort! Op uitnodiging van Santpoorts Bier stapte ik op de eerste dag van alle activiteiten met paraplu de trein in richting het zuiden.

Na twee jaar het evenement op beperkte schaal “proef” te hebben gedraaid, heeft een subcommissie van de Harddraverij, bestaande uit zeven personen die in het dorp het Schaduw-bestuur genoemd wordt, het dit jaar voor het eerst groter aangepakt. Om het overzichtelijk te houden was de entree op inschrijving. De 200 plaatsbewijzen die er beschikbaar waren, bleken gewild en binnen no-time verkocht. Een gemêleerd gezelschap, waar zich nagenoeg geen bierbekenden in bevonden, was in tenten en op een uitgestald terras aan het genieten van een van de 32 bieren die in een keurig proefboekje uit te zoeken vielen.

Een aantal bieren kwamen van grotere brouwerijen, als Brand en Grolsch, maar gelukkig het merendeel van kleine, lokale brouwerijen, waaronder Het Uiltje, De Noord-Hollandse Bierbrouwerij, De Naeckte Brouwers, vandeStreek bier en De 7 Deugden, waarvan ik brouwer Garmt Haakma tegen het lijf liep. Nieuwkomer en primeur op het festival was Santpoorts Bier met een Blonde Tripel van 8,5%. Ondanks het pleonasme smaakte het bier goed voor een eerste brouwsel. Het bier is met (onder andere) ingrediënten van Molen de Zandhaas (waar ook het logo op gebaseerd is) gebrouwen bij Brouwerij Klein Duimpje. De drie initiatiefnemers, Koos Ramakers, Menno Seegers en Niels Lagas, zijn zeer enthousiast en hebben grootse plannen op de door hen ingeslagen weg, waaronder op termijn een eigen brouwerij.

Rond half zes verlieten de meeste bezoekers het veld, waarbij de organisatie verscheidene complimenten ontving. Ondanks de uitdagingen door het weer was het Schaduw-bestuur zeer tevreden aan het einde van de middag en gaat het volgend jaar zeker opnieuw organiseren, waarbij de eerste gedachte is het bezoekersaantal te laten verdubbelen!

Lees ook:Santpoort wil eigen brouwerij
Lees ook:14-05 t/m 20-05-’12: American Craft Beer Week
Lees ook:25-09-10: 30 deelnemers KBC Open brouwerijdag
Lees ook:Grote vernieuwingsslag van nieuw KBC-bestuur?
Lees ook:België lanceert Week van het Belgische Bier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.