Speciaal Bier drink je THUYS

Met het prachtige park aan de Schotersingel in de Frans Halsbuurt te Haarlem als achtertuin, werd zondag 28 juli onder een stralende zon op het terras het nieuwe huisbier van THUYS gepresenteerd. THUYS is het museumcafé van Het Dolhuys en draait sinds een jaar onder regie van Sabien Bosman.

Toen amateurbrouwer Frank Veerkamp van Brouwerij Oostenburg bij zijn collega Jeroen, de partner van Sabien, peilde of ze het niet leuk zouden vinden een eigen bier in het café te schenken, werd het idee vrij snel omgezet in actie. Het samen bepalen wat voor soort bier het zou moeten worden, het ontwikkelen van een recept, het maken van een proefbrouwsel, het zoeken naar een brouwerij, het vormgeven van een etiket, etc. etc.. Onder andere vanwege de grootte van de brouwbatches kwam Brouwerij De 7 Deugden in beeld en kon het proefbrouwsel opgeschaald worden naar zo’n 300 liter.

Het is een amberkleurig bier geworden met een alcoholvolume van 6,8%. Naast de vier standaard grondstoffen is er gebrande suiker, koriander en kruidnagel aan het brouwsel toegevoegd. Het bier smaakt derhalve ook kruidig en heeft een aardige smaakintensiteit. Bij de bieren van De 7 Deugden zijn we gewend dat er over het algemeen een kruid “uitspringt”, bijvoorbeeld kruidnagel bij Scheepsrecht, in dit bier echter zijn de kruiden redelijk bescheiden en goed afgewogen toegevoegd, waardoor het bier goed in balans is. Door het fijne koolzuur prikkelt het op de tong en heeft het een frisse inborst. Smakelijk om deze zomer buiten op het terras te drinken, maar zeker ook warmend in de koudere seizoenen.

Het bier is exclusief en alleen bij THUYS verkrijgbaar, dus als je het wilt proeven kan dat alleen ter plaatse (flessen kopen voor thuisgebruik kan ook). En dat is zeker geen straf op steenworp afstand van het station, met een museumbezoek vooraf en eventueel een Table d’hôtes toe!

Lees ook:Delftse Kuyte bier weer op de markt
Lees ook:Terrastrends 2012: speciaalbier en biologisch
Lees ook:Brouwerij De 7 Deugden wil uitbreiden
Lees ook:Opening Brouwerij De 7 Deugden
Lees ook:Brouwerij de Natte Gijt van start

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.