Bier proeven: Hillegoms Rauch Lager

hillegoms rauchbierHet zijn de bieren waar je echt van moet houden, Rauch bieren. Van oudsher een biertype dat in Duitsland in en rondom Bamberg erg veel gebrouwen wordt. Dit is echt een bier dat geweldig goed smaakt bij de BBQ of gerechten van de grill. Die typische gerookte, vlezige smaaktonen in dit bier versterken de BBQ- of grill-tonen van het vlees. Voor vis is de smaak van de Hillegoms Rauch Lager van Brouwerij Klein Duimpje in Hillegom weer iets te sterk dus die combinatie zou ik niet snel maken. Daarvoor is bijvoorbeeld Witte Rook van de Jopen Brouwerij, een witbier met rookmout, of de Weizen Rauch van brouwerij Klein Duimpje uitermate geschikt. Hillegoms Rauch Lager is een ondergistend bier met 5,1 procent alcohol. Het beschikt over bijzonder veel smaaktonen.

Aroma
Het rookbier heeft een bruine koperen kleur met rode gloed, is lichttroebel en beschikt over een zeer geringe schuimkraag. Na het openen van de fles komt het aroma van rookmout en een vlezige geur je direct tegemoet. In de achtergrond ruik je zeker ook de gebruikte caramelmout door een zoete toffee, chocolade geur.

Smaak
De optimale drinktemperatuur is niet zoals je bij een lager zou verwachten 4 graden maar het dubbele, 8 graden. Als het bier iets warmer is, proef je meer. En dat is bij dit bier zeker aan te raden aangezien er zoveel verschillende smaakcomponenten in het bier te proeven zijn. De gerookte, zoete aanzet in de smaak dat doet denken aan gerookt vlees wordt opgevolgd door chocolade, caramel en koffie tonen en afgerond met een droge hopbittere nasmaak. Dit laatste maakt het bier fris af waardoor je zeker opnieuw een slok neemt.

Overall
Vanwege de lage alcohol, gerookte tonen en zoete carameltoetsen combineert dit meer dan geweldig met de zoetheid van grill en BBQ vlees, bijvoorbeeld spare ribs. Ik zou zeggen pak in plaats van een bitter of weizen bier tijdens de warme BBQ ook eens een rauch bier als deze. Er gaat een wereld open!

Lees ook:Brouwerij Klein Duimpje lanceert rauchbier
Lees ook:Bier proeven: Weizen Rauch
Lees ook:Bier proeven: Budels Batavier
Lees ook:Bier proeven: Malheur 8
Lees ook:Brouwerij Klein Duimpje lanceert nieuw bier

2 reacties op “Bier proeven: Hillegoms Rauch Lager

 1. André van Wingerden

  Ik heb ooit eens een rookbier op van De Dochter van de Korenaar en heb daarna besloten nooit meer een rookbier te drinken. Na 3 slokken hield ik het al voor gezien. :D

    /   Beantwoorden  / 
 2. T0n

  Tja, de legende gaat ook dat je minimaal 3 Raubier in je leven moet drinken om het lekker te vinden!

  Ik heb er pas 2 op (de eerste was van de tap [en dan geen klein glaasje!] en de ander uit fles) en dat was de echte Bamberger Rauchbier. Die ervaring is toch echt een speciaalbieravontuur!?

  Alsof je gerookte paling drinkt! Het was echt ‘gatverdamme wat erg’, maar ik heb het wel opgedronken. De 2e viel al reuze mee omdat je weet welke smaak je kan verwachten. Dus ik verwacht na mijn derde het wel lekker te gaan vinden.

  Ik had hetzelfde met de stevig gehopte bieren. Die waren mij eerst ook te bitter. Ik kwam ermee in aanraking in Nieuw-Zeeland en ik weet nog dat ik regelmatig moest antwoorden ‘too hoppy’ als ze vroegen wat ik ervan vond. Nu is die IPA-achtige bitterheid juist mijn favoriet.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.