Op vrijdag 30 augustus zorgt de Gulpener Bierbrouwerij in samenwerking met de VVV Maastricht dat het middeleeuwse bier Mestreechs Aajt terug komt in de Maastrichtse stad. Daarmee zorgt zij ervoor dat Maastricht het hart van haar biercultuur terug heeft.
Volgens de Limburgse bierbrouwer uit Gulpen wordt het enige middeleeuwse bier van Nederland vandaag de dag nog maar op één plek gebrouwen, namelijk in herberg de Zwarte Ruiter in Gulpen. Hier ligt Mestreechs Aajt minimaal een jaar te rijpen in eikenhouten vaten. Mestreechs Aajt is een bier dat ontstaat via spontane vergisting. Vanaf 30 augustus kan iedereen in Maastricht gaan genieten van dit bier dat exclusief op tap verkrijgbaar is bij zeven horecazaken die gezamenlijk de Mestreechs Aajt route vormen.
Historie
Mestreechs Aajt is met haar donkere kleur een licht en fris oerbier dat de perfecte balans heeft tussen zurig en zoet. Tot de jaren 50 werd dit bier gebrouwen door Rutten’s Bierbrouwerij de Zwarte Ruiter in Maastricht. Mestreechs Aajt verdween als gevolg van het verlangen naar pils. Later in de 20e eeuw laaide het verlangen naar het licht rinzige bier weer op. Sinds maart 1984 is het Mestreechs Aajt weer te verkrijgen en vanaf 1991 herleeft de historie in Herberg De Zwarte Ruiter aan de Markt in Gulpen.
Mestreechs Aajt route
In samenwerking met VVV Maastricht is een wandeling opgesteld; de Mestreechs Aajt Stadsroute die door het bourgondische en historische stadscentrum loopt. Onderweg kom je langs 7 horecazaken, die Mestreechs Aajt een warm hart toedragen, elk met een eigen sfeer en karakter. Het oerbier is bij deze Gulpener horecazaken exclusief op tap verkrijgbaar en wordt aangeboden in traditionele aardewerk pullen.
Lees ook:Burgemeester Onno Hoes lanceert Mestreechs Aajt
Lees ook:Onderzoek grootschalige bierfraude
Lees ook:Met bier terug naar recept van 1710
Lees ook:Driedaagse bieropleiding in Gulpen
Lees ook:Bierfietsroute is echte topper!
Zou het een foutje zijn van de journalist of heeft Gulpener echt zo weinig kennis van de Nederlandse markt?? Het enige Middeleeuwse bier in Nederland??? Bij de 8 pilsbrouwerijen inderdaad, maar bijd e andere 120 speciaalbier brouwerijen echt niet….
Denk aan Jopen Koyt (recept 1407 zwaar gruit) en Hoppenbier (recept 1501), die zijn pas 19 jaar op de markt. Slordig.
Daarom had ik al neergeschreven ‘volgens de Limburgse brouwerij’. Mooi marketingverhaal natuurlijk . Feit is wel dat ze in de Middeleeuwen ook bier van spontane gisting hadden. Dat is natuurlijk een mooie overeenkomst….