‘Beter softdrugs dan bier? nee joh’

In Dagblad Trouw is een schokkende nieuwe campagne te zien. Er wordt gesuggereerd dat je beter Softdrugs dan bier kunt consumeren. Bij de NASCAR-races in Indianapolis kwam op een groot videoscherm een reclame voor cannabis, gemaakt door Marijuana Policy Project. De bezoekers werden erop attent gemaakt dat er alternatieven zijn voor het drinken van bier.

In eerste instantie lijkt het een bierreclame echter vervolgens komen allerlei argumenten dat het gebruik van softdrugs minder schadelijk zou zijn. Geen calorieën, katers en agressief gedrag. De pay-off luidt: marihuana is minder schadelijk dan alcohol en het is tijd om het ook zo te behandelen.

Doel
Volgens Marijuana Policy Project is het doel van de commercial om bezoekers van het racespektakel ervan te overtuigen dat cannabis gelegaliseerd moet worden in meer staten van de VS dan alleen Colorado en Washington. “Marihuana is minder giftig en verslavend dan alcohol en het is een stuk minder waarschijnlijk dat mensen die het hebben gebruikt agressief gedrag zullen vertonen” aldus woordvoerder Mason Tvert

Risico’s
De Federal Drugs Agency en het Nationaal Institute voor Drugsmisbruik hebben afwijzend gereageerd op de commercial. “De bewering dat marihuana minder ‘giftig’ is dan alcohol is onjuist, omdat beide middelen eigen risico’s met zich meebrengen” schrijft het instituut in een verklaring. Er zijn natuurlijk verschillende onderzoeken waarbij de één beweert dat alcohol slechter is en de ander beweert dat cannabis minder gezond zou zijn.

Het roken van Cannabis over de longen is volgens Roel Kerssemakers van de Jellinek in Amsterdam slechter dan het consumeren van 1 à 2 glazen bier per dag. Volgens Kerssemakers is alcohol verslavender en zou je het niet kunnen houden bij twee consumpties per dag. Ook weer zo’n conclusie…. pfff… Laten we gewoon genieten van het leven op een verantwoorde manier!

Bekijk hieronder de veelbesproken spot:

Bron: Trouw

Lees ook:Geen merknaam cannabis in biernaam
Lees ook:Zou de Take Zero actie werken?
Lees ook:Moderne biercommercial van Pure Blond
Lees ook:10% minder bezoekers oktoberfesten
Lees ook:Campagne Rij alcoholvrij in Breda

10 reacties op “‘Beter softdrugs dan bier? nee joh’

 1. Moonwaterz

  Het feit dat je jezelf lobby noemt voorspelt al weinig goeds.
  Beweren dat HARDDRUGS (alcohol) beter zijn dan softdrugs is al helemaal waanzinnig en zou strafbaar vervolgd moeten worden. U zet aan tot gebruik van HARDDRUGS! Een ware schande dat dit ongestraft kan!

    /   Beantwoorden  / 
 2. knips

  De schadelijkheid van het roken heb ik niks op in te brengen, maar in het geval van tincturen, verdampen en eten van cannabis is de schade nihil. Alcohol is de ultieme gateway-drug, om maar niet te spreken van het grensoverschrijdend gedrag wat zo typisch is voor alcohol. Het aantal directe doden door het gebruik van alcohol overschrijd die van ALLE illegale drugs ruimschoots! De maatschappelijke kosten van alcohol voor de belastingbetaler zijn veel hoger dan die van cannabis.

    /   Beantwoorden  / 
 3. nol van schaik

  Bier maakt meer kapot dan cannabis kan goedmaken.

  Het is toch niet zo moeilijk te begrijpen, er gaan jaarlijks duizenden mensen dood als gevolg van alcohol inname, en er gaat nooit iemand dood door cannabis gebruik.
  Veel ex-alcoholisten gebruiken cannabis om niet terug te vallen in hun nare gewoonte.

  Is het zo verrassend dat er reclame voor cannabis gemaakt wordt? Ik stoor me aan de lawine van bier en whisky reclames, mag dat misschien ook?

    /   Beantwoorden  / 
 4. the Plan(t)

  kom op zeg. Elke fatsoenlijke wetenschapper die EERLIJK is, net als elke DOKTER zal u vertellen dat cannabis onschadelijk is, ZEKER in verhouding tot en met alcohol…

  wakker worden wereld: you have been misled.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod

  Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft een ‘ranking van drugs naar schadelijkheid’ opgesteld. Daarin staat alcohol op nummer 3, tabak op nummer 4 en cannabis op nummer 11.
  Zie: http://www.voc-nederland.org/persberichten_pdf/Ranking%20Drugs%20RIVM%202009%20-%20Printversie.pdf

  Belangrijk in dit verband is dat van cannabis nog nooit een dodelijke overdosis is geregisteerd en dat stoppen met cannabis geen lichamelijke ontwenningsverschijnselen oplevert. Dat is met alcohol en tabak wel anders…

    /   Beantwoorden  / 
 6. Fiona de Lange

  Gisterenavond nog een triest verhaal gezien van iemand die naar een afkickkliniek ging in Zuid-Afrika voor cannabis. Alles met mate, geldt zelfs voor chocola…

    /   Beantwoorden  / 
 7. kees

  In het artikel van Trouw wordt Cannabis tegen bier afgezet. En in de daaropvolgende discussie lees ik: ik ben slecht maar jullie nog slechter!!! Mischien is het slim om samen te werken, en mensen te attenderen op de gevolgen van overmatig alcohol of drugs gebruik. Dicipline!!!! Geniet van het leven en neem je eigen verantwoording.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Michiel

  Feitje: Er is nooit iemand overleden door het gebruik van cannabis.

  Men verbied toch ook geen voedsel omdat het verslavend is, zo niet schadelijk voor de gezondheid? Alles met mate! Een beetje zelfreflectie op zijn tijd is gezond. En dan hebben we nog niet eens de voordelen van medicinaal gebruik besproken. Laat staan de mogelijkheden van het bijproduct van de plant; hennep.

  Michiel

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.