Nederlandse bieren behoren tot beste ter wereld

Op de World Beer Awards 2013 zijn meerdere Nederlandse brouwerijen in de prijzen gevallen. Mongozo Premium Pilsener werd voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot ‘s-werelds beste glutenvrije pils ter wereld! Een nog grotere winnaar is de Haarlemse Jopen brouwerij die maar liefst met vijf medailles naar huis ging.

De Jopen Jacobus RPA werd uitgeroepen tot beste Rye (rogge) bier ter wereld. Ook het Jopen Bokbier is in de categorie ‘Best Brown’ de wereldwijde winnaar. Aanvullend werden de bieren Jopen Johannieter in de categorie ‘Best Strong Dark Ale’ en Jopen Extra Stout in de categorie ‘Best Stout’ gewaardeerd als beste van Europa. Tot slot kwam daar voor de Haarlemmers ook nog een Europese bronzen medaille bij voor de Jopen Adriaan.

Hollands glorie is er verder ook voor Brouwerij de 7de Hemel die in Europa de beste imperial IPA brouwde met de Hopla! Uiteraard was er opnieuw ook veel Belgisch eremetaal. Kijk voor een overzicht van alle winnaars op website van de World Beer Awards www.worldbeerawards.com.

Lees ook:World Beer Awards weer uitgereikt!
Lees ook:Nederlandse brouwerijen winnen bij World Beer Cup Awards
Lees ook:Het beste witbier van de wereld komt uit Haarlem
Lees ook:Nederlandse Brouwers vallen in de prijzen!
Lees ook:Waar zijn de Nederlandse bierprijzen?

8 reacties op “Nederlandse bieren behoren tot beste ter wereld

 1. Fred Schiphorst

  Is Mongozo eigenlijk wel Nederlands? Het hoofdkantoor schijnt in Venlo te staan, maar het wordt in België gebrouwen naar ik heb begrepen. Ook de uitstraling is niet echt Nederlands als ik naar hun site kijk…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Venray en inderdaad ‘t wordt bij brouwerij Huyghe gebrouwen. Maar zo zijn er natuurlijk heel veel meer Nederlandse bieren….

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fred Schiphorst

    Natuurlijk zijn er meer bieren die in België worden gebrouwen, daarom noemde ik die uitstraling. Ik heb daar tijdens het festival ter opening van de week van het Nederlands bier ook vragen over gekregen. Leden van PINT, waaronder ik hebben toen de eer gehad om Mongozo te tappen. Ik heb die avond diverse vragen gekregen waarom dit een Nederlands bier en niet Belgisch. Over SNAB (om maar een voorbeeld te noemen) krijg ik die vraag nooit. Vandaar dat ik de vraag, waar ik het antwoord ook niet op weet, maar eens stelde. Ik heb daar al eens een langer verhaal over geschreven, waarvan ik de link hierboven heb ingevoerd. Ik sta nog steeds open voor mensen die een antwoord kunnen geven!

      /   Beantwoorden  / 
 2. joeri

  Mongozo is geen brouwerij, het is een opdrachtgever(klant) Ze brouwen geen bier daar. Ze laten de bieren inderdaad brouwen in Belgie bij Huyghe.

  Ik moet zeggen dat jopen aantal goede bieren in huis heeft. Zo heb ik g isteren op het terras hun Rpa gedronken. Blijkbaar een pale ale type waar rogge verwerkt is geworden. Heel fris en fruitig biertje en niet te bitter. Heeft iemand hier ook eerder dit bier gedronken en kan iemand mij misschien iets meer vertellen over dit type bier, heb ik namelijk nog nooit van gehoord.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   Maar Jopen heeft voor ze de kerk in gebruik namen ook in België gebrouwen en als het om flessenbier ging ook daarna nog. Het feit dat het bier niet in Nederland gebrouwen wordt is dus niet het enige. Als blijkt dat Mongozo alleen opdrachtgever is en dus alles, inclusief de ontwikkeling van de receptuur, uit handen gegeven heeft, dan zijn we wat mij betreft al verder. Hoewel ik er rekening mee houdt dat als dait als criterium hanteert meer “Nederlandse” brouwerijhuurders afvallen…

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fiona de Lange

    Mongozo heeft een verhaal, helaas iets dat nog zo weinig mensen echt weten. Zie ook de site: “Het recept is het enige bezit van Henrique als hij in 1993 als vluchteling naar Nederland komt. Met het recept legt hij de basis voor een nieuwe, exotische bierlijn. In 1998 besluiten Henrique Kabia en Jan Fleurkens gezamenlijk palmnutbier op de markt te brengen. In 2001 lanceren ze Mongozo Banana en in 2003 volgt Mongozo Quinua.
    Bij een tragisch ongeval overlijdt Henrique in juni 2003. Het bedrijf gaat verder op de ingeslagen weg zoals Henrique zou hebben gewild. Vandaag de dag is Jan Fleurkens nog steeds met heel zijn hart voor dit bier en de brouwerij bezig. Er wordt gebrouwen in Melle.

      /   Beantwoorden  / 
 3. Fred Schiphorst

  Kijk, dat geeft inderdaad wat meer informatie. Ik had dat verhaal over het hoofd gezien. Klinkt als een Nederlands bier met een exotische achtergrond…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.