Consument koopt gezonder eten bij wijn dan bij bier

Uit een wetenschappelijk onderzoek onder 200.000 klanten van een grote Franse supermarktketen is gebleken dat er gezondere producten bij wijn worden gekocht dan bij bier. Deze resultaten worden binnenkort in het wetenschappelijk tijdschrift European Journal of Preventive Cardiology gepresenteerd en was in het algemeen te lezen op de website van het Kennisinstituut Bier.

Over een periode van 2 jaar is het consumptiegedrag van klanten geanalyseerd die 1,5 keer per week in supermarkt kwamen en circa 90 euro uitgaven aan boodschappen. De onderzoekers maakten onderscheid in 10 gezonde producten (zoals groente, fruit, vis en margarine) en 11 ongezonde producten (suiker, kaas, frisdrank, koekjes en boter).

Van alle klanten kocht:
- 59% vooral wijn
- 23% vooral sterkere dranken
- 14% vooral bier
- 3% geen alcoholische dranken

Bij de wijnkopers werd meer dan de helft van het geld aan gezonde boodschappen uitgegeven, zo’n 55-58 procent. Bij bierliefhebbers bleef dit steken op 49 procent. Klanten die helemaal niet dronken besteedde 52 procent aan gezonde producten.

Niet compleet sluitend
Er zijn wel een aantal kanttekeningen te plaatsen bij het onderzoek. Natuurlijk is niet na te gaan of de boodschappen door de koper/huishouden zelf worden opgegeten. Ook is niet bekend of er nog drank elders wordt gekocht en of er ook boodschappen in andere winkels wordt gehaald.

Voedingspatroon
Dit onderzoek laat zien dat er verschillen zijn in het aankoopgedrag van de bierkoper versus de wijnkoper. In hoeverre er verschillen zijn in het voedingspatroon van bierdrinkers en mensen met een andere drankvoorkeur zal binnenkort blijken. Dan worden de uitkomsten van een voedingspatroononderzoek in Nederland verwacht. Kennisinstituut Bier heeft dit onderzoek geïnitieerd. Erg benieuwd naar de resultaten.

Lees ook:Bierwijzer van Kennisinstituut Bier zou misleidend zijn
Lees ook:STAP zet bierbranche voor gek!
Lees ook:Bier drinken na het sporten
Lees ook:Onderzoek naar bierbuik
Lees ook:Hoe gezond is een bierbuik?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.