Jopen groeit en bloeit

Brouwerij Jopen is op 11 november 19 jaar geleden gestart en heeft drie jaar terug haar kerkdeuren geopend. En dat dat een zeer goede zet is geweest blijkt uit de explosieve groei die het bedrijf ondervindt. Dit jaar plust het bedrijf met 40% en de verwachting voor 2014 is hetzelfde. Dat de kerk voor deze volumes te klein wordt spreekt voor zich. Er gaat dus wat gebeuren: in de Waarderpolder.

In de Waarderpolder staat in een ruimte van 1.500 m2 (een deel van) de voorraad, emballage, verpakkingsmateriaal en meer wat je nodig hebt om bier aan de man te brengen. Er wordt afgevuld op vaten en op beperkte schaal in flessen. Vanuit de oorspronkelijke ruimte is er al twee keer uitgebreid in bestaande bouw en dat houdt een keer op. Echter, (voor de kijker) rechts van het grote industriële gebouw is de parkeerplaats van Connexxion vrijgekomen. Deze grond van 4.000 m2 is door Jopen gekocht en hierop wordt 1.800 m2 verbouwd. Meer dan een verdubbeling dus!

In de toekomstige ruimtes worden 16 lagertanks (met inhouden van 2 x 10 Hl, 2 x 20 Hl, 2 x 30 Hl, 8 x 60 Hl en 2 x 120 Hl!) geplaatst, komt er een uitgebreide afvullijn en blijft er ruimte gereserveerd voor een potentiële tweede brouwhuis, alsmede ruimte die daarnaast nodig is als deze in gebruik wordt genomen. Het is de bedoeling dat er ook een proeflokaal komt. Met de vele werknemers op het industrieterrein moet die toch niet moeilijk te vullen zijn! Een groot geluk is dat er gebruik kan worden gemaakt van de bestaande fundering van een gebouw dat er voor de parkeerplaats heeft gestaan.

Momenteel gaat het bier na lagering in de kerk naar de Waarderpolder om afgevuld te worden. Straks wordt er alleen nog vergist in de kerk en gelagerd in de nieuwe bebouwing. Hierdoor kan de capaciteit vergroot worden van 5.000 Hl naar 15.000 Hl op jaarbasis! Een en ander zal snel verlopen; in maart 2014 wordt de nieuwe afvullijn verwacht en de planning is om in mei 2014 volledig afscheid te kunnen nemen van de “Proef”brouwerij in Lochristi, waar nu nog een deel wordt gebrouwen dat op fles in de winkels ligt.

Lydian, Michel en het gehele Jopenteam: heel veel sterkte, succes en plezier gewenst met het gehele uitbreidingstraject!

Lees ook:Geld inzamelen met bier
Lees ook:Jopening groots gevierd
Lees ook:Nieuw bier: Jopen Jacobus Rye Pale Ale
Lees ook:Help de Grote Kerk, drink bier
Lees ook:De voortgang van de Jopen kerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.