Tempelbier en Christine lekkerste huisbieren van 2013!

Tempelbier van Proeflokaal Arendsnest in Amsterdam en Christine van café De 1ste Aanleg in Heemstede zijn verkozen tot Lekkerste Huisbier van Nederland 2013, een wedstrijd van horecavakblad Proost. Tempelbier won in de categorie lichte bieren, Christine ging aan kop bij de zware huisbieren. Kalverliefde van café De Bonte Koe in Purmerend kreeg een eervolle vermelding voor de verpakking.

Wedstrijd
Alle horecazaken in Nederland konden in 2013 weer hun huisbier aanmelden voor de jaarlijkse Proost-wedstrijd Lekkerste Huisbier van Nederland. Begin december heeft de vierkoppige jury haar oordeel geveld. Theo Flissebaalje (internationaal bierproef-jurylid, PINT-redacteur), Henri Reuchlin (oprichter Bierburo), Pim Bosch (brouwmeester De Leckere) en Ciska Feberwee van biercafé Olivier beoordeelden blind alle bieren.

Categorie licht
Na een optelsom van alle cijfers voor de lichte bieren (tot 6,5 procent) was de winnaar duidelijk: Tempelbier van Proeflokaal Arendsnest en de Beertemple in Amsterdam. Het kreeg een gemiddelde van 7,35 en was toevallig het enige bier dat op fust was aangeleverd. Enkele opmerkingen van de jury: “Nodigt uit tot meer”, “Mooi bier voor de gevorderde bierliefhebber” en “Het eerste dat ik opdrink”. De tweede plaats was voor Inspirator Blond van Kapellerput in Heeze. “Heel toegankelijk” en “Prettig zomerbier”, aldus de jury. De derde plaats werd bezet door Wrakhout van Talk of the Town in De Koog. De jury: “Hier moet je van houden”, “Voor gevorderden, mooi gebrouwen” en “Verrassende keuze om voor dit type te gaan”.

Categorie zwaar
In de categorie zware bieren ging de winst naar Christine met een gemiddelde waardering van 6,96. Een tripel van café De 1ste Aanleg in Heemstede, gebrouwen door Klein Duimpje en vernoemd naar de vrouw van uitbater Kees Heger. “Aangenaam bier”, “Heel doordrinkbaar, maar mist body” en “Blijft beter overeind staan dan de rest”, aldus de kritische juryleden. De tweede plek was voor Venloosch Paterke Tripel van De Klep in Venlo. “Ga zo door, maar wel meer hop”, vond de jury. De derde plaats was een gedeelde en wel voor Kalverliefde van De Bonte Koe in Purmerend (“Heel toegankelijk huisbier”, “Aangenaam bier”) en Cleijne van café Samson in Nijmegen (“Om langzaam van te genieten”).

De redactie van het vakblad VerpakkingsManagement velde een oordeel op basis van de verpakkingen. Eindredacteur Harry van Deursen: “Over het algemeen zijn het traditionele verpakkingen en qua niveau zijn ze soms beduidend minder dan de professionele bierverpakkingen in de retail. Logisch, want deze bieren hoeven niet met de verpakking de consument tot kopen aan te sporen. Maar ook door de verpakking kan een huisbier zich onderscheiden. Achter een huisbier hoort eigenlijk een verhaal te zitten en de verpakking moet dat op een mooie manier vertellen. De verpakking van Kalverliefde verdient daarom een eervolle vermelding. Het speelse en zeker niet traditionele etiket speelt leuk in op de naam van het bier, dat weer leuk past bij de naam van het café: De Bonte Koe.”

Lees ook:ABT-bier Kalverliefde al gedronken?
Lees ook:Het lekkerste huisbier van Nederland komt uit Groede
Lees ook:Wedstrijd: Op zoek naar het lekkerste huisbier
Lees ook:Verkiezing Lekkerste Huisbier 2013 nu al succes
Lees ook:Amstel grote winnaar PINT Beste Nederlandse Bock

8 reacties op “Tempelbier en Christine lekkerste huisbieren van 2013!

 1. joeri

  Mag de naam tempelbier wel eigenlijk, want dat is ook een bier van Jef keersmaecker . Ik weet niet of het bij corsendonk gebrouwen of bij Du Bocq. Volgens wij worden de corsendonk bieren ook gedeelte daar gebrouwen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Henkie

  Dat bier heet Tempelier

    /   Beantwoorden  / 
  1. henkie

   ik bedoel het bier van “brouwerij” Corsendonk heet: Tempelier.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fiona de Lange

    Aha ;)

      /   Beantwoorden  / 
 3. joeri

  Klopt inderdaad, maar lijkt wel erg op Tempelbier. Als het van Heineken was geweest, had Jopen een groot probleem gehad, maar gelukkig zijn de Belgen minder kinderachtig i.v.m. namen van bieren.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Geen zorgen: Tempelbier was er voor Tempelier, en daarbij, er is inderdaad helemaal geen brouwerij Corsendonck. Alle bieren van die brouwerij zijn etiketbieren die bij Palm, Du Bocq, Koningshoeven of waar dan ook gebrouwen worden.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.