Belgen brouwen bier met afvalwater

Water wordt steeds schaarser, droogte is niet langer een probleem van verre landen. Hoewel het in Nederland nog best vaak regent, hebben wij ook last van verdroging. Dat is niet zo best, want hoe minder water, hoe minder bier.

Gelukkig maken veel mensen zich druk om de waterproblematiek. De ene kant van de wereld heeft te veel water, en de andere kant te weinig. Tijdens de wereld water week die vorige week gehouden werd in Stockholm zijn diverse problemen besproken en gelukkig werd er ook aan oplossingen gewerkt.

Ook bierbrouwers denken na over hoe er nog beter en zuiniger gebrouwen kan worden. In de VS zijn brouwers al aan het experimenteren met afvalwater. Ook zetten zetten verschillende bierbrouwers zich in voor schoon drinkwater. De groep Brewers for clean drinkwater, is al aardig groot en groeit nog steeds.

Ook in België doen wetenschappers volop onderzoek naar hergebruik van grondstoffen. Aan de universiteit van Gent is pas geleden een bier gebrouwen met gezuiverd afvalwater.

Met dit bier willen de wetenschappers aantonen dat er al heel mogelijk is. En dat hergebruik van grondstoffen steeds makkelijker wordt.

“Als uitgangspunt gebruikten we afvalwater van de nieuwe Gentse stadsbrouwerij De Wilde Brouwers”, zegt professor Ingmar Nopens. “Dat hebben we opgezuiverd met behulp van membranen, een volwaardige technologie in de watersector die onder meer gebruikt wordt om zeewater te ontzouten tot drinkbaar water.”

Goed nieuws, bierbrouwers doen er in ieder geval alles aan om ons zo lang mogelijk te laten genieten van onze geliefde drank. Wij staan voorlopig nog niet droog.

Lees ook:Waterschappen en bier, het spreekt nog niet tot de verbeelding
Lees ook:Personeel AB InBev zet zich in voor water
Lees ook:Legionella bacterie bedreigt reputatie Duitse Oktoberfesten
Lees ook:Bier als teken van zuiver water: NEE
Lees ook:Water grote zorg voor brouwerijen

Eén reactie op “Belgen brouwen bier met afvalwater

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.