Categorie: "Biernieuws"

Bijzondere bieren, lokaal eten, relaxte muziek

Van Moll Fest Eindhoven bierfestival8 vooruitstrevende brouwerijen uit binnen en buitenland brengen de mooiste en meest bijzondere bieren mee.

Op zondag 30 augustus vindt het eerste Van Moll Fest plaats op de historische openlucht-binnenplaats van het oude gymnasium bij het Marienhage klooster in het centrum van Eindhoven.

Van Moll fest is een samenvatting van datgene waar Van Moll sinds hun start (alweer bijna twee jaar geleden) voor staan: heerlijke bijzondere bieren, lekker lokaal eten, relaxte muziek en meer leuks.Kortom: een supergezellige zondagmiddag voor iedereen

Ze hebben een aantal bevriende brouwerijen gevraagd om hun lekkerste bieren te komen tappen. Welke bieren dat zijn blijft nog een verrassing. Er zal in ieder geval zeker een aantal primeurs bijzitten en een enorme verscheidenheid aan stijlen en smaken!

Te drinken bieren & aanwezige brouwerijen

  • De Dochter van de Korenaar
  • Van Moll
  • Oedipus
  • Oersoep
  • Schoenram
  • Het Uiltje

Kijk voor meer informatie op:  vanmolleindhoven.nl/van-moll-fest

Bier met melk; Ronduit ranzig of nieuwe trend?

bier met melk. ronduit ranzig of een nieuwe trend

Foto: omroep Gelderland

Getver, ik moet er nier aan denken, een flinke scheut melk in mijn bier. Voor alle duidelijkheid, ik heb niets tegen melk, ik drink het graag in koffie en thee. Maar melk in mijn bier? Dat gaat toch echt iets te ver. Of toch niet?

Tot nu toe heb ik best wat vreemde dingen geproefd. De eerste keer dat ik haggis voorgeschoteld kreeg, kreeg ik het met grote moeite weg. Ik bleef maar aan schapen en ingewanden denken.

Maes brouwt jubileumbier voor Pukkelpop

Pukkelpop schenkt eigen jubileumbier

Een festival dat strak uitverkocht is en ook nog eens eigen bier schenkt. Hoe gaaf is dat? Het Belgische Pukkelpop bestaat 30 jaar en daarom brouwde Maes speciaal pukkelpopbier. Waarom Maes? Omdat het de lokale bierbrouwerij is voor Pukkelpop. De brouwerij ligt op nog geen 13 kilometer afstand van het festivalterrein.

Alcoholvrij bier populairder dan ooit, ik kan er alleen niet over meepraten

Alcoholvrij bier populairder dan ooit

Groot nieuws vandaag, we drinken meer alcoholvrij bier dan ooit tevoren. Brouwers verkochten bijna 26 miljoen liter alcoholvrij bier, 35 procent meer dan in 2013. Dat blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Bieronderzoek.

Werd je vroeger nog vierkant uitgelachten als je een Buckler bestelde, nu is het de gewoonste zaak van de wereld en heb je zelfs keuze. Op tv wordt er volop reclame gemaakt voor radler en alcohovrijbier en ook in de supermarkt kun je kiezen uit diverse soorten, smaken en maten.

Zelf drink ik het niet, en kan dus niets zeggen over de verbeterde smaak. Maar ik kan mij zo voorstellen dat als je nog moet rijden, je liever een Radler drinkt bij de borrel dan een glas water. Wat dat betreft is het een goed alternatief. Maar aangezien ik geen rijbewijs heb, hoef ik niet te kiezen voor een alternatief. Ik woon op loopafstand van de kroeg en kan dus gewoon zonder zorgen aan de tripel.

En dat doen velen met mij, want uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat 40% van de bierdrinkers wel eens een speciaalbiertje dronk. Witbier was het meest populaire speciaalbiertje onder de ondervraagden, gevolgd door abdijbier/trappist, tripel en herfstbok. Heerlijk, deze berichten ik krijg er gewoon dorst van. Ik kan het terras en de Duvel al horen roepen. Gelukkig is de middag al begonnen.

Bier maken op basis van een vegetarisch smeersel

VegemiteVegemite, ik vind het zelf niet te eten. Toen ik het een paar jaar geleden als souvenir kreeg, wist ik niet wat ik er mee moest. Maanden heeft het in de kast gestaan en uiteindelijk heb ik het in soepen sauzen kunnen verwerken. Voor mij nooit meer Vegemite! Maar deze week las ik dat er misschien toch wel een hele fijne toepassing voor is gevonden. Want wat blijkt, deze donkere drap wordt onder andere gebruikt om bier mee te maken. Een van de bestanddelen van het smeersel is namelijk gist.

Wat is gezonder een glas wijn of een glas bier?

Genieten van Emilissebier in Kamperland

Voor iedereen die nu denkt aan een koud glas bier op terras. Ik heb goed nieuws. Weer is een onderzoek verschenen waaruit blijkt dat bier heel gezond is (zolang je niet te veel drinkt). Dat wisten we natuurlijk al lang, maar het is erg fijn dat het ieder jaar toch weer een paar keer bevestigd wordt.

De onderzoekers hielpen ook de fabel uit de wereld dat bier ongezonder zou zijn dan een glas wijn. En het verhaal dat we van bier dikker worden dan van wijn, dat is ook onzin. In bier, zelfs stevig bier zitten minder caloriën dan een glas wijn. Dat wordt dus straks extra genieten. De onderzoeker legt het op de Belgische zender VTM nog een keer uit hoe het zit. Prettig weekend alvast.


Nuclear sunset, een bier dat geen discussie uit de weg gaat

bier met explosieve lading, hardknott

Zelf heb ik het nog niet gedronken, maar ben al wel heel nieuwsgierig geworden naar Nuclear Sunset. Een bier gebrouwen door de Hardknott brouwerij uit Noord Engeland. Het bier bevat geen nucleaire sporen, maar heeft wel al flink wat explosieve reacties losgemaakt.

Dave Bailey, de man achter het bier, werkte jaren in de nucleaire industrie voordat hij bier ging brouwen. Daar komt de naam van het bier vandaan. Maar natuurlijk wordt er snel gedacht aan Hiroshima, zeker vandaag.  Onbedoeld brengt hij de discussie over kernenergie en kernwapens op gang. Op zijn blog legt hij zijn standpunten uit en gaat actief de gesprekken aan.

Maar hoe smaakt het bier? Volgens Bailey is het Nuclear Sunset gebaseerd op een Japans bier. Hij dronk het ooit eens in Japan en was gelijk verkocht. Importeren was te duur, vandaar dat er maar een oplossing mogelijk was, zelf aan de slag gaan. Belangrijke bestanddelen zijn sinaasappel, koriander en nootmuskaat. Klink als een bier met een warme zomergloed, dat perfect past bij een mooie zonsondergang.

Nieuw Fries bier uit grondwater

Koningshert, fries bier uit fries grondwater drachten

Een echt Fries bier gemaakt van Fries grondwater. Twee enthousiaste bierbrouwers uit Drachten komen deze maand met een nieuw Fries speciaalbier: Koningshert. Een weizen die vanaf 22 augustus in Drachten te proeven is.

Brouwers Wilmer Woudwijk en Kees van der Heide hebben heel wat jaren gexperimenteerd voordat ze eindelijk tot hun perfecte bier kwamen. Ze zijn enorm trots op het eindresultaat en daarom mag iedereen weten dat Koningshert bestaat.

De basis van deze weizen bestaat uit tarwe, gerst en twee soorten hop. Wilmer Woudwijk: ‘Je ruikt het fruitige aroma van een snoepbanaantje. Dit hoort thuis in een echte Weizen. Koningshert heeft een volle romige tarwesmaak met een klein zuurtje erdoorheen. Het ruikt en smaakt precies zoals we het recept hebben gemaakt. En daar zijn we erg trots op.’

Nieuwsgierig geworden? Vanaf 22 augustus is het bier te verkrijgen in Grandcafé-restaurant ’t Smelnehûs in Drachten en bij bij Mitra Geertsma aan De Marke (Drachten).

Heineken Mini, een gimmick waar ik niets van begrijp

heineken mini, ik begrijp er niets vanEen miniflesje bier, ik begrijp er niets van. De Duvel Mini vond ik al uiterst merkwaardig. Maar waar Heineken vandaag mee gekomen is, slaat echt alles: de Heineken mini. Een mini bierflesje van 15 cl.

Op de website omschrijft de brouwer het zelf als:
Je favoriete bier in een klein groen flesje. Een snelle verfrissig, heerlijk koud tot de laatste druppel. De Heineken Mini is exclusief online verkrijgbaar bij Hoogvliet, in een 8-pack mini flesjes en kost €3,99.

Tsja, zitten we hier echt op te wachten? Een miniflesje dat net iets groter is dan je telefoon?

Breda is komende dagen wit- en weizenbier Walhalla

grootste aanbod wit- en weizenbier is in BredaNaar verwachting breekt morgen de hemel open en valt er veel ellende uit. Het is daarom belangrijk om tijdig op zoek te gaan naar een goede schuilplek. Ik denk dat ik de perfect plek heb gevonden: café Zeezicht in Breda. Voor de vierde keer kun je genieten van ontelbaar veel wit- en weizenbier tijdens het wit + weizen weekend (www).

Op de facebookpagina is een uitgebreide lijst te vinden van welke bieren er allemaal te proeven zijn. En dat zijn er echt heel veel. Leuk om te zien dat ook landen als Frankrijk, Mexico, Japan en Spanje vertegenwoordigd zijn naast de ‘usual suspects’.wit- en weizenbier tijdens het wit + weizen weekend (www).

Toegang tot het festival is gratis en met muntjes kan er geproefd worden. En mocht je honger krijgen van al dat proeven, dan kun je je goed doen aan mosselen en saté.

Kijk voor meer informatie of Facebook of de website van café Zeezicht.