Een geweldige manier om van over de hele wereld het beste van alle bierontwikkelingen mee te nemen is door continu de wereld over te reizen. De Amerikaan Brian Strumke van Stillwater Artisanal Ales is gespecialiseerd in bieren van Belgische stijl en wordt ook wel de Gypsy brewer genoemd. (foto: Stillwater Artisanal Ales) →
Categorie: "ale"
Nieuws van het Great British Beer Festival 2011
Al vier dagen is het Great British Beer Festival in volle gang. Tot en met morgen 6 augustus 2011 is het in de UK genieten van circa 1.000 ales op het grootste Britse bierfestival. Morgen zijn de deuren nog open van 11.00 am tot 7.00 pm. Er heeft zich deze week weer veel afgespeeld op en rond het festival. Veel activiteiten staan in het teken van het redden van pubs en verder is uiteraard het beste Britse bier verkozen van 2011. Ook wat mooie cijfers over de stijgende interesse van de Brits bierdrinker in real ale. →
Nieuw bier: Jopen Jacobus Rye Pale Ale
Speciaal ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Jacobuskerk in Haarlem, waarin Jopen vorig jaar haar intrek nam, lanceert Jopen het Jacobusbier. Op 16 juli 1911 is de kerk officieel in gebruik genomen. Jacobus is de beschermheilige van de pelgrims en herkenbaar aan de St. Jacobsschelp. Deze schelp zie je ook weer terug bij andere heilige plaatsen langs de pelgrimroute. Zo zag ik ‘m bijvoorbeeld ook bij Val-Dieu. →
Biercultuur op Sicilië: het moet nog groeien!
Afgelopen week ben ik een paar dagen op Sicilië, Italië geweest. Zoals voor een bierliefhebber gebruikelijk is, ben ik ook daar op onderzoek uitgegaan naar het bier. Dat viel niet mee. Het leverde zelfs heel wat hilarische toestanden op toen we een fles artisinaal gebrouwen Italiaans bier bestelde met de naam Cittavecchia Formidable. Dat moest goed zijn dacht wij . Het cafépersoneel vroeg drie keer welk bier we nu graag wilden en na het een aantal maal op de kaart aangewezen te hebben, ging de menukaart zelfs mee naar binnen. →
Nederlandse Cask Conditioned Real Ale dagen groot succes
Op initiatief van Simon Fokkema van Bierproeflokaal In de Wildeman vonden vrijdag 11 en zaterdag 12 februari 2011 de eerste Nederlandse Cask Conditioned Real Ale dagen plaats. Dat het een groot succes was bleek wel aan het grote aantal mensen dat aanwezig was!
Speight’s Brewery: de brouwgigant van Oceanië
Na mijn overzichtsartikel van de bierervaringen in Nieuw-Zeeland start ik mijn vervolgartikel met de brouwgigant van Oceanië Speight’s Brewery. Overigens wil ik mijn vervolgartikelen duidelijk laten zien dat de bierwereld in Nieuw-Zeeland verandert en is veranderd. Het zal duidelijk worden dat de groei van ambachtelijke brouwerijen in Nieuw-Zeeland ook een verandering in de biermentaliteit teweeg brengt. Zo verdwijnt bijvoorbeeld het suiker uit het bier. Uiteraard nu eerst meer over Speight’s Brewery. →
Eerste Nederlandse cask conditioned Real Ale dagen
Op vrijdag 11 en zaterdag 12 februari 2011 vindt een uniek bierevenement plaats in proeflokaal in de wildeman in Amsterdam. Wat je je moet voorstellen bij cask conditioned real ale dagen is het volgende: Nederlandse brouwers is gevraagd om een Real Ale te brouwen en deze te presenteren tijdens speciale Real Ale dagen. Het initiatief werd groots ontvangen. Zeven brouwers doen mee. →
Flying Dog Kerberos Tripel: verrassend zoet!
Vorige week dronk ik bij In de Wildeman van Flying Dog de Kerberos Tripel. Zoals ik van veel Amerikaanse bieren verwacht dacht ik vantevoren dat deze tripel vast en zeker bitter zou zijn. Dat bleek ik mis te hebben. Het is een fris, fruitig bier met toch een behoorlijk zoetje erin. Het schijnt dat dit bier in Amerika moeilijk loopt, wellicht is dat de reden. →
Pannepot Reseva 2006: Meesterlijk goed
De bieren van De Struise Brouwers zijn meesterlijk goed. Niet voor niets scoort deze brouwerij ook in Amerika zo hoog op de lijst van beste brouwers ter wereld. Gisteren deze Pannepot Reserva 2006 geproefd. Het behoort tot de bierstijl Quadrupel volgens diverse bronnen. Op de fles staat dat het een ale is. Dat houden we aan! Bij de Struise Brouwers kunnen ze wel brouwen. Bij het inschenken van dit bier ontstaat een klein beetje schuim en zakt langzaam weg. Van dit bier worden slechts 5.000 flessen per jaar gemaakt. →
België en Amerika werken samen aan nieuw bier
Terwijl er veel mensen bij elkaar worden verzameld om te protesteren tegen het jatten van de Belgische bieren, terecht hoor, vinden er ook samenwerkingen plaats tussen brouwmeesters om een mooi nieuw bier te maken. Twee ‘masterbrewers’ combineren de Amerikaanse bierstijl met de Belgische bierstijl en een nieuw bier genaamd Monstre Rouge is geboren. Deze Imperial Flanders Red Ale komt voort uit een samenwerking tussen De Proef Brouwerij uit het Belgische Lochristi en de Terrapin Beer Company. De Proef Brouwerij is bekend van de bieren Babbelaar, Gageleer en Cluysenaer. photo beernews.org. →