Primeur bockbier op Texels Culinair 2011

Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 september 2011 vindt in de Dorpsstraat van de badplaats De Koog op Texel,  Texels Culinair 2011 plaats. Ruim 30 chefs bereiden gerechten voor met Texels bier. Daarbij wordt ook voor het eerst een glas van het nieuwe Texels Bockbier 2011 geschonken. Volgens mij is dit het eerste bockbier van dit jaar dat in Nederland geschonken gaat worden. Het is een primeur en alleen op dit evenement verkrijgbaar aangezien het officiële bockbierseizoen begin oktober van start gaat. Het Texels Bockbier 2010 werd uitgeroepen tot ’Beste bockbier van Nederland’.   

Op de achtste editie van de 3-daagse culinaire manifestatie wordt naast een culinaire belevenis ook een straatfestival verzorgd. Texelse Bierbrouwerij wil tijdens dit evenement graag laten zien dat bier en koken goed samen gaan. Om ook de koks uit te dagen gaan zij allemaal een gerecht maken met Texels bier.

Het gerecht wordt vervolgens beoordeeld door een jury onder leiding van een culinair journalist. Behalve de eer is er een mooie prijs te winnen en gaat de best geslaagde kok naar huis met de titel Texel Culinair 2011

Tijdens Texels Culinair zijn de Texels Skuumkoppe en het nieuwe bockbier te proeven.

Lees ook:Weekend uittip: Texel Culinair 2012
Lees ook:Weekendtip: Texel Culinair
Lees ook:Passport Craft Beer en Culinary Tour
Lees ook:15-10 t/m 16-10-’11: Texels Bockbierenfestival
Lees ook:Lekkerste bockbieren 2012: Texels Bockbier en SNAB Ezelenbok

21 reacties op “Primeur bockbier op Texels Culinair 2011

 1. Frans Ruiter

  Tuurlijk. En het weekeinde erop gaan we met z’n allen in het zonnetje het eerste Winterbier proeven.

    /   Beantwoorden  / 
   1. Frans Ruiter

    Oh ja. Even voor de goede orde; in de zomer drinken we toch zomerbier?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Harry Pinkster

     ;-) Je hebt hem door, ik bedoel maar…. de seizoenen staan ondertussen toch al op z’n kop. Gelukkig zijn er ook bieren voor alle seizoenen ;-)

       /   Beantwoorden  / 
 2. michel

  Waar de grote brouwers in Nederland het licht hebben gezien door het Bokbier niet meer in september maar pas vanaf de 1ste maandag van oktober verkopen, zijn er nog steeds brouwerijen die het groter belang niet inzien. Het wordt er voor de bierdrinker zo niet duidelijker op.
  Misschien wordt het tijd dat de kleine brouwers inzien dat de pils brouwers af en toe wel een goed idee hebben: Laat Bokbier in zijn waarde en verkoop het niet voor oktober!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   Als consument vind ik het nut van een strakke begindatum eerlijk gezegd ook niet bijzonder groot. Bokbier ie een bier dat is bestemd voor de herfst. De astronomische herfst begint op 23 september, de meteorologisch al op 1 september. Die eerste maandag in oktober is dan ook nogal willekeurig en lijkt me eerlijk gezegd meer uit commerciële dan uit traditionele overwegingen gekozen.Ik zie dat groter belang dan ook niet voor consumenten. Ik raak niet in opperste verwarring als ik op een herfstige septemberdag een bokbier in de winkel zie liggen…

     /   Beantwoorden  / 
   1. Vis

    Ik als Bockbierliefhebber ben juist wel voor een vaste invoerperiode van de bockbieren, zoiets als bij de Beaujolais Primeur. Ik kijk er elk jaar weer naar uit als de Bockjes er weer aan gaan komen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Schiphorst

     Juist het voorbeeld van die Beaulolais schrikt me af. Overdreven hyperig gedoe om een eigenlijk maar matige wijn te pushen. Bovendien vind ik dat 1 oktober een nogal willekeurige datum. aangezien het een herfstbier is zou of 1 september of 23 september meer voor de hand liggen, omdat dan de herfst begint.
     Ten slotte: tradities maak je in mijn beleving niet. Die ontstaan of ontstaan niet. In het geval van bokbier op de eerste dag van oktober is mijn indruk dat een traditie niet ontstaat.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Peter

      Evenals Michel, Frans en Jeroen ben ik een groot voorstander om het bokbier niet voor 1 oktober op de markt te laten brengen en wel om 2 duidelijke redenen, 1) Je krijgt dan niet te maken met het pepernooteffect en 2) je geeft een speciaalbier heel mooi een extraatje steuntje in de rug. 1 oktober klinkt beter dan 23 september. En als we willen dat meer mensen speciaal bier gaan drinken moeten we juist voor die doelgroep juist wel tradities ontwikkelen en niet schouderophalend bezig met filosofische uitspraken als tradities ontstaan niet of ontstaan wel. Vind ik te makkelijk.

        /  
  2. Frans Ruiter

   Mooi verwoord Michel. Ik ben ook voorstander van een vaste dag per jaar, dan weet iedereen waar ie aan toe is (de vergelijking van Vis met Beaujolais Primeur vind ik mooi). En aangezien september 9 van de 10 keer best een mooie nazomermaand is, ga ik ook voor begin oktober. Alleen zou ik het liever op de eerste donderdag of vrijdag willen zien, met betrekking tot “Het is weer Bockbiertijdfeestjes”. Maandag vind ik niet zo’n geschikte dag voor een feestje…

     /   Beantwoorden  / 
 3. jeroen Carol-Vissser

  Volledig met Michel en Frans eens,

  Laat de verschijning van Bokbier op de 1ste dag van oktober net zo´n traditie worden als het eerste vaatje haring. )of dat een maandag of welke dag dan ook moet zijn laat ik in het midden’

  Inderdaad jammer dat sommige brouwers afwijken van de gewenste landelijke eenheid hierin.

  Groet
  Jeroen

    /   Beantwoorden  / 
 4. Cees

  En laten we dan ook de kerstbieren pas lanceren op 6 december. De lentebieren op 21 maart en de weizens op 1 juli! De IPAs doen we dan op 1 mei, en dan de belgische tripels op 1 november. Goede ideeen zeg!!

    /   Beantwoorden  / 
 5. Peter

  En dan draven we door. Het bokbierseizoen als ankerpunt is toch prima. Je hoeft niet meteen al de andere pracht speciaalbieren aan een uitgifte datum vast te hangen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frans Ruiter

   Kennelijk neemt niet iedereen speciaalbier serieus.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fred Schiphorst

    Het is natuurlijk ook moeilijk om iets dat nooit heeft bestaan en ook nooit zal bestaan serieus te nemen…
    Maar ik zie niet in wat het hanteren van een willekeurige datum als de eerste maandag na 1 oktober met serieus nemen van bier te maken heeft. Bokbier is wat mij beterft een bier dat ind e herfst op de markt kiomt en die duurt van ca. 23 september tot 21 december. Als je (zoals PINT bijvoorbeeld in de definitie van bokbier) dat hanteert kun je nog seeds elk jaar weer naaredat bier uitkijken, kun je er zelfs een circus omheen bouwen en heb je in elk geval een enigszins locgische datum.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frans Ruiter

     Fred, ik refereerde aan het bericht van Cees.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Cees

      Maar Fred en ik zijn het wel eens dat een datum prikken een beetje voor de controlfreaks onder ons is :P

        /  
  2. Cees

   Maar waarom dan wel het bokbier? Waarom mogen brouwers dat niet zelf beslissen dan?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Alexander

    Nee, want dat was ooit de afspraak van de brouwers onderling: op 1 okrober worden de bokbieren gelanceerd.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Cees

     Blijkbaar niet van alle brouwers, want sommigen doen er niet aan mee ;-)

     Waar maken we ons toch weer druk om. Als brouwers hun bokbier in juni willen uitbrengen, moeten ze dat lekker doen zou ik zeggen. Ik denk niet dat ze het veel zullen verkopen in de zomermaanden, maar ik slaap er geen nacht minder om.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Alexander

      Dat klopt, want er zijn een 100 brouwers bijgekomen (naast de verdwenen) sinds 1950.

        /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.